Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Byl Babiš agentem StB? Podle Slováků ano, dovolávají se k nejvyššímu soudu

Slovenský Ústav paměti národa chce zvrátit pravomocný verdikt slovenských soudů, že český ministr financí Andrej Babiš je evidován ve svazcích československé tajné policie StB neoprávněně.
Slovenský Ústav paměti národa chce zvrátit pravomocný verdikt slovenských soudů, že český ministr financí Andrej Babiš je evidován ve svazcích československé tajné policie StB neoprávněně.  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
12. listopadu 2015
21:50

Slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) chce zvrátit pravomocný verdikt slovenských soudů, že český ministr financí Andrej Babiš (ANO) je evidován ve svazcích československé tajné policie StB neoprávněně. Ústav podal v případu mimořádný opravný prostředek – takzvané dovolání – k slovenskému nejvyššímu soudu. Ve čtvrtek večer to sdělil mluvčí ÚPN Tibor Ujlacký.

„ÚPN zjistil, že soud opřel své rozhodnutí o nezákonné důkazy, kterými jsou svědecké výpovědi bývalých příslušníků StB. ÚPN disponuje oficiálním potvrzením, že bývalí příslušníci StB jsou stále vázáni mlčenlivostí ohledně své činnosti u StB a tento závazek mlčenlivosti trvá i po skončení služebního poměru,“ uvedl Ujlacký.

Babiš uspěl již dříve u soudů se žalobou, kterou chtěl očistit své jméno. Nejprve u okresního soudu Bratislava I. Po odvolání ÚPN krajský soud verdikt soudu první instance koncem letošního června potvrdil.

ÚPN v dovolání napsal, že krajský soud v líčení o žalobě Babiše porušil předpisy, které upravují postup při předkládání důkazů. Soud podle Ústavu přistoupil k výslechu bývalých příslušníků StB, aniž požádal ministerstvo vnitra o zbavení jejich mlčenlivosti. Právě výpovědi bývalých příslušníků StB, kteří se postavili na stranu Babiše, byly klíčové v celém procesu.

Podobně jako po prohraném sporu s Babišem i tentokrát ÚPN, který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů a který na Slovensku spravuje archivní svazky po StB, kritizoval dosavadní rozhodnutí slovenských soudů v Babišově případu.

„Není spravedlivé, aby příslušníci StB i 26 let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěru soudů než důkazy, které máme v archivech, jakými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili, nebo které obsahují stanoviska předních expertů,“ uvedl ÚPN. Dodal, že je rozhodnut hájit pravdu o minulosti před tvrzeními, která zpochybňují působení zločinecké organizace StB a z její svazků dělají trhací kalendář.

ÚPN předložil soudu v líčení ohledně Babišovy žaloby 12 svazků, ve kterých byla zmiňována činnost agenta Bureše, což prý bylo krycí jméno Babiše. Ústav před soudem tvrdil, že podle archivních dokumentů se Babiš v roce 1980 stal důvěrníkem StB a že o dva roky později ho tajná policie získala ke spolupráci jako agenta. Bývalý důstojník StB Július Šuman, jenž Babiše údajně naverboval, ale tuto informaci během své výpovědi u okresního soudu popřel.

Miliardář slovenského původu Babiš vědomou spolupráci s StB dlouhodobě popírá. Opakovaně řekl, že coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu Petrimex přišel do kontaktu s příslušníky StB, kteří se pouze zajímali o obchodní aktivity firmy.


dzery ( 13. listopadu 2015 12:17 )

Že by jednou potrestali komanče??

salto ( 13. listopadu 2015 08:26 )

Se z toho nepose.rte bratia Slováci z Horních Uher

xindlceskej ( 13. listopadu 2015 02:34 )

Tohle se tupymu ceskymu xindlnarodu nebude libit

kiwi65 ( 12. listopadu 2015 22:44 )

 Už jen podle jeho chování musí být rozumně smýšlejícímu člověku jasný o koho se jedná.Pokud u soudu svědci záhadně ztratí paměť čistě náhodou po schůzce s Burešem tak je to minimálně divný.Slováci se alespoň proti tomu postaví,my si z takovýho z.m.r.d.a uděláme ministra.Co na to říct?Svoje děcka vedu k tomu aby se dostali studovat ven a nevraceli se zpátky,u dcery mi to vyšlo teđ ještě kluka a jsem spokojen.My už to nějak doklepem.A Bureš ať si tady rozkrade co chce....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa