Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pátrání po Zemanovi. Kritici hledají svědky, kteří ho viděli v listopadu 1989

Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2015
20:30

Prezidentu Milošovi Zemanovi se jako bumerang vrátila kauza Peroutka. Zatímco Hrad se pustil do hledání Peroutkova údajného článku „Hitler je gentleman“, TOP 09 pátrá v souvislosti s blížícím se výročím po svědcích, kteří viděli Miloše Zemana na Národní třídě 17. listopadu 1989. Pozastavil se nad tím i historik Pavel Žáček. Svědci podle něj mají říct, zda tam Zeman byl.

Kritici prezidenta Miloše Zemana se s blížícím výročím 17. listopadu vracejí k tomu, zda se Zeman v roce 1989 skutečně zúčastnil studentského protestu na Národní třídě, který spustil sametovou revoluci.

Pochybnosti o Zemanově účasti se objevily poté, co loni prohlásil, že na Národní třídě byl, ale neviděl, že by se tam odehrál nějaký masakr. Zemanovu účast v protestním pochodu z Albertova a zapojení do protestu na Národní třídě následně někteří pamětníci událostí zpochybnili.

Nyní se k tomu vyjádřil i historik Pavel Žáček, bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů. Řekl, že podle něj by svědci o Zemanově přítomnosti měli promluvit. „Řekl bych, že každý tam šel v nějaké skupině kamarádů či blízkých osob, které by měly vydat své svědectví,“ uvedl Žáček.

Miloš Zeman o své účasti promluvil loni na pražském Žofíně při debatě, které se účastnil i jeho prezidentský předchůdce Václav Klaus. „Prosím vás, každý, kdo někdy chodil na protistátní demonstrace, ví, že ho občas majzli obuškem. A to ještě ti dědci z lidových milicí, když dostali povel ‚obušky k nasazení připravit‘, tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli,“ popisoval Zeman při loňské debatě a dodával: „Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr, byla to jedna z ‚x‘ demonstrací.“

Místo Peroutky hledají Zemana. Topka vyhlásila neobvyklou akci

O Zemanovi však ve čtvrtek znovu zapochybovala opoziční TOP 09, v níž jako šéf dosluhuje Zemanův rival z prezidentské kampaně Karel Schwarzenberg. Na Facebooku založila Topka událost „Neviděli jste Miloše?“. Hledáme svědky, kteří tehdy na Národní Miloše Zemana viděli. Možná budeme mít víc štěstí než Jiří Ovčáček, který stále ještě nenašel údajný článek Ferdinanda Peroutky ‚Hitler je gentleman‘,“ stojí v popisu akce v narážce na vlekoucí se kauzu Peroutka.

„Věříme, že se důkaz či svědek najde, protože pan prezident několikrát zopakoval, že na demonstraci proti režimu 17. listopadu 1989 byl. Pro Českou republiku by takový dokument měl jistě historickou hodnotu,“ řekla mluvčí strany Martina Macková. Kuriózní je i cena pro vítěze soutěže. Tou je podle Mackové historické vydání knihy Budování státu od Ferdinanda Peroutky.

Video Protest proti Zemanovi v listopadu 2014 - Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

Ovčáček brání prezidenta

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček však oponuje, že jde opět jen o kampaň proti prezidentovi. „Do ‚soutěže‘ TOP 09 se opravdu zapojovat nebudeme. Jsme ale rádi, že se tato strana konečně otevřeně přihlásila k tradiční podzimní antizemanovské kampani. Loni byla ještě poněkud skrytá, napsal Ovčáček v textové zprávě.

Mluvčí Topky Macková podotkla, že postoj Hradu stranu mrzí. „Je velká škoda, že pan prezident nemá tolik nadhledu a smyslu pro humor, aby se naší soutěže sám zúčastnil,“ reagovala na Ovčáčka.

Historik Žáček: Lidé na to vzpomínají různě

Historik Pavel Žáček – mj. také autor publikace o práci parlamentní komise, která zásah na Národní třídě vyšetřovala – v souvislosti s oživlou diskuzí o Zemanově (ne)účasti připomněl, že průběh zásahu se několikrát vyšetřoval, ale vyčerpávající seznam účastníků protestu nelze sestavit.

Do Zemana se loni pustil také advokát Milan Hulík, který se podílel na vyšetřování. Podle něj Zeman na Národní třídě na 99 % nebyl. Žádná z komisí, v nichž působil, se prý nesetkala se jménem Miloš Zeman.

Historik Žáček však nyní upozorňuje na to, že lidské vzpomínky jsou ryze individuální, přestože se týkají klíčové události dějin. „Kdo byl pouze na Albertově, pamatuje si davy studentů, kdo byl na Vyšehradě, tak svíčky, kdo na nábřeží, desetitisícový dav, kdo na Národní – ten masakr,“ dodal Žáček. 

kkkastr ( 13. listopadu 2015 11:45 )

To se neřeší tady v tom blbáčkově nemaj rádi lidi co je převyšují inteligencí. Holt po válce každej generál

jarypadlo ( 13. listopadu 2015 10:48 )

A kdepak schlastal Kalousek,Bendové a Dienstbieři,Šabatka s Uhlem+syn,kde byl Kocáb a kde usnul a poch.cal židli kníže,kdepak byly Myrka Němců a Pavlínka Filipinda a řada dalších?Ta kniha půjde asi na dračku

kkkastr ( 13. listopadu 2015 10:10 )

Kéž by, mohlo to dopadnout jinak.

kkkastr ( 13. listopadu 2015 10:00 )

Jò jak to tady rozkradou

kkkastr ( 13. listopadu 2015 09:56 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa