Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oblíbenost EU je jako poskakující prsa: Nahoru a dolů, zanělo na summitu

Autor: Zuzana Štíchová - 
12. listopadu 2015
18:28

V Praze začal dvoudenní summit o směřování Evropské unie debatou o připravenosti evropských institucí na krizové situace. Zatímco Česko dlouhodobě kritizuje především Evropskou komisi, bývalá lotyšská prezidentka Freibergaová je přesvědčená, že instituce pracují poměrně dobře. Stejného názoru je i šéf evropské diplomacie Steven Blockmans. Summit v pátek navštíví také místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Odlišný názor, než má většina českých politiků, mají na funkčnost evropských institucí bývalá lotyšská prezidentka a šéf diplomacie EU. Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) například kritizoval Evropskou komisi kvůli přístupu k uprchlické krizi. „Obávám se, že Evropa, Evropská komise, poněkud zaspala z hlediska dotažení všech závěrů, které k tomu v minulosti byly přijaty,“ opakuje český ministerský předseda už několik měsíců.

Podobného názoru je také vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), i on, stejně jako většina české vlády, odmítá například komisí navrhované kvóty.

Sklenice je poloplná, ne poloprázdná

Za funkčnost Evropského parlamentu, Evropské komise i Evropské rady se ale v Praze na summitu postavil šéf bruselské diplomacie Steven Blockmans. Současný stav Evropské unie je takový, že dokáže reagovat, i když třeba pomalu,“ řekl s tím, že „sklenici je potřeba vidět poloplnou“ a ne poloprázdnou. Dodal také, že stavba plotů na hranicích zemí je proti pravidlům Schengenu, dočasné hraniční kontroly jsou podle něj v pořádku.

Jako důkaz pro svůj optimismus zmínil Blockmans především soudržnost Evropské unie při krizi na Ukrajině, kdy se dokázala postavit agresi Ruska. Trhliny přiznal v boji s přílivem uprchlíků. „Ale i tady jsme reagovali, i když podle některých pozdě. Evropská rada se kvůli tomuto problému speciálně několikrát scházela, od února se snažíme situaci řešit a hledat východiska,“ reagoval Blockmans na kritiku některých zemí, včetně České republiky.

Popularita jako poskakující prsa

Oživení úvodní debaty pražského summitu přinesla bezpochyby bývalá prezidentka Lotyšska Vaira Vike-Freibergaová. Její postoj by se dal zařadit na půl cesty mezi českou kritiku a Blockmansův eurooptimismus.

„Evropská unie se nedá srovnávat s jakoukoliv jinou národní vládou,“ poznamenala exprezidentka a připomněla, že i ona byla velkou část svého života uprchlicí. „Má rodina pobývala v uprchlickém táboře v Západním Německu, pak jsme se přestěhovali do Kanady, kde jsem strávila většinu svého života. Já jsem byla uprchlicí. Po návratu do Evropy jsem se snažila rychle přijít na to, jak fungují evropské instituce, zavzpomínala Freibergaová.

„Ony se vyvíjejí a ještě dlouho budou. Je to jako složité hodiny s velkým množstvím koleček,“ okomentovala současnost a přidala i poznámku o tom, jak to s popularitou Evropské unie vlastně je.

„Popularita politiků a Evropské unie je jako poskakující prsa – nahoru, dolů, nahoru, dolů,“ pobavila prezidentka spoluřečníky, velvyslance i experty, kteří debatě přihlíželi. Zároveň tvrdě zkritizovala britského premiéra Davida Camerona za požadavky, které má, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii. „Pokud chcete být součástí hry, musíte dodržovat pravidla,“ poznamenala.

Pražský evropský summit se koná poprvé a organizují ho tři české think-tanky. Zaštítilo ho české ministerstvo zahraničí a také zastoupení Evropské komise v ČR. Další summit by se mohl konat už v červnu příštího roku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa