Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jasné „ANO“ kvótám pro ženy. Babiš mění názor, už nejde o „nesmysl“

Andrej Babiš prý nakonec plány Věry Jourové prosadí.
Andrej Babiš prý nakonec plány Věry Jourové prosadí.  (Autor: Blesk)
Autor: všm - 
11. listopadu 2015
06:16

Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš odmítal původně genderové kvóty ve firmách jako nesmyslný návrh. Teď ale změnil názor. A není sám. Stejný postoj zaujali i další čeští politici, kteří na rozdíl například od Estonců na návrh Evropské komisi pravděpodobně kývnou. Uvedla to na setkání novinářů v Bruselu eurokomisařka Věra Jourová (ANO).

Česko velmi pravděpodobně zavedení kvót odsouhlasí, slyším odtamtud značně pozitivní zprávy. I sám předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tuto otázku změnil názor. Byl k ní z počátku skeptický, nyní by ale věc rád podpořil,“ popsala vývoj Jourová.

Zdůraznila, že se nejedná o systém tvrdých kvót a cílem není do vedení dosadit nekvalifikované ženy na úkor mužů. Prvním předpokladem výběru mají být prý vždy schopnosti. V první řadě není ve směrnici vůbec řečeno, že se jedná o ženy, ale jedná se o méně zastoupené pohlaví,“ vysvětlila.

Nicméně sama Evropská komise, jak přiznává Jourová, zatím vyrovnané zastoupení obou pohlaví na manažerských pozicích nemá. Výrazně převažují muži. „Do konce roku 2019 bychom tento fakt rádi změnili, ženy by měly tvořit alespoň 40 procent. Chceme jít v tomto ohledu příkladem a nastavit férovou soutěž,“ uvedla eurokomisařka.

Pouze sedm firem

Návrh na zavedení kvót prosadila tehdejší eurokomisařka pro spravedlnost Viviane Redingová. Jeho cílem bylo, aby mělo méně zastoupené pohlaví v dozorčích a správních radách velkých firem, jejichž akcie se obchodují na burze, 40 procent křesel. Stanovené limity by měly státní podniky naplnit v roce 2018, soukromé o dva roky později. V EU by se opatření nejspíš dotklo asi 5000 firem, v Česku zhruba sedmi.

S návrhem směrnice musí souhlasit europarlament i jednotlivé členské státy. Původně ho kromě Česka chtěly blokovat Německo, Británie, Estonsko a další země. 

funebrak ( 11. listopadu 2015 12:03 )

A půjdou hornice taky dřív do důchodu?

dzery ( 11. listopadu 2015 10:12 )

Utři se!

jarypadlo ( 11. listopadu 2015 08:59 )

Neříká se přímo ženy,ale méně zastoupené pohlaví.A to je blábol protože kastrátů a bezkouláčů tam je snad 80% ze všech.

jerry ( 11. listopadu 2015 08:01 )

Manželka dala nohy křížem a Babiš změnil názor.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa