Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman bude dobývat Latinskou Ameriku, zavítá do Kolumbie nebo Brazílie

Autor: ČTK, val - 
5. listopadu 2015
19:07

Na Hradě teď vymýšlejí, kam vycestuje prezident Miloš Zeman v příštím roce. Zatím to vypadá, že hlava státu podnikne velkou dobyvatelskou cestu po Střední a Jižní Americe. Ve hře jsou Mexiko, Kolumbie, Brazílie nebo Peru. Zavítat by ale měl také do Mongolska, Arménie či skandinávských zemí.

Možný cestovatelský plán Miloše Zemana nastínil ve čtvrtek šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Nejvýraznější zahraniční cestou by podle něj měla být odložená cesta do Latinské Ameriky, kterou měl Zeman původně absolvovat letos v listopadu, ale kvůli prezidentově nabitému programu se odkládá na únor nebo březen.

Zatím není jasné, které země v regionu Zeman navštíví. „Jako stálice se tam opakuje Kolumbie, která v této chvíli zcela změnila svůj ekonomický charakter a ze země zmítané svými vnitřními problémy se během posledních pěti, šesti, sedmi let stala jednou z nejvíce rostoucích, finančně velmi bonitních ekonomik Latinské Ameriky,“ řekl Kmoníček.

Brazílie, Mexiko, Peru nebo Kostarika

K ní by se měly přidat jedna až dvě další země, například Brazílie. Tam by ale Zeman mohl také letět na zahájení letních olympijských her. Další možností je Mexiko, o které čeští podnikatelé velmi stojí. Zástupci českých firem by také rádi Zemana doprovodili do Peru, kde je ve hře několik významných zakázek třeba ve zbrojařské oblasti, nebo do Kostariky, kde je možná česká účast na budování kolejové dopravy. „Byla by to první návštěva prezidenta Zemana v Latinské Americe,“ poznamenal Kmoníček.

Kanibalská vidlička v rukou šéfa Zemanova zahraničního odboru Hynka Kmoníčka Kanibalská vidlička v rukou šéfa Zemanova zahraničního odboru Hynka Kmoníčka | Blesk – Zbyněk Pecák

Zeman se dále chystá na setkání ASEM evropských a asijských představitelů v Mongolsku, na které by mělo přijet 50 hlav asijských států. Měl by také vést českou delegaci na důležitý summit NATO ve Varšavě. „Předpokládáme, že prezident pojede do Arménie plus jedné další země v regionu, je možná prezidentská návštěva ve Skandinávii, cestovat by měl i po Balkánu, kde je jasné, že tam bude Makedonie,“ doplnil.

Kmoníček nicméně zdůraznil, že prezidentské návštěvy vyžadují takzvanou reciprocitu. Tedy to, že se hlavy států při vzájemných návštěvách střídají. „Když se podíváme na mapu světa, tak je asi 20 procent zemí, kde je ta reciprocita na naší straně a 80 procent, kde čekáme na návštěvu,“ posteskl si Kmoníček. Rozdíl je podle něj daný i velkou cestovní aktivitou bývalého prezidenta Václava Klause.  

Řada státníků přijede do Česka

Kmoníček by proto rád příští rok na Pražský hrad dostal více hlav cizích států. „Velmi stojíme o návštěvu egyptského prezidenta (Abdala Fattáha) Sísího, kterou se pokusíme připravit možná i ve spolupráci s dalšími visegrádskými sousedy,“ poznamenal. Uskutečnit by se v půlce příštího roku mohla i odložená návštěva marockého krále. „Byla by první historickou návštěvou marockého panovníka v této části světa,“ podotkl.

Letos se Zeman podíval třeba do Spojených států. Takhle se kochal výhledem na New York. Letos se Zeman podíval třeba do Spojených států. Takhle se kochal výhledem na New York. | KPR - Hanka Brožková

Už v září Zeman oznámil, že Česko navštíví čínský prezident Si Ťin-pching. Stát by se tak podle Kmoníčka mělo v první čtvrtině příštího roku. Několik hlav států by do Prahy také mělo zavítat na oslavy 600. výročí narození Karla IV.

Kmoníček by také rád uspořádal setkání českého a indického prezidenta. Na indickou návštěvu v Česku podle něj diplomaté čekají už řadu let. Nový český velvyslanec v Indii proto prý dostal jako hlavní úkol přivést indického prezidenta na Pražský hrad.

Ještě v listopadu do Česka zavítá černohorský prezident Filip Vujanović a na začátku prosince prezidentka Jižní Koreje Pak Kun-hje. Přijede v době konání premiérského summitu V4, aby mohla jednat i s dalšími zástupci středoevropského regionu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tumaco ( 6. listopadu 2015 13:32 )

 super prezident!! jsem na nej hrdej...a komu se to nelibi at se upali nekde v kamenolomu a pred tim si jeste zprerazi nohy a ruce!

salto ( 6. listopadu 2015 13:14 )

Říkám to pořád: že ten Zeman to dělá dobře, když pražská kavárna tak piští

vi3ol ( 6. listopadu 2015 07:19 )

Tak, do vězení, ještě lépe hned věšet,.. všechny vzdělaný a úspěšný.. že, zasraní bolševici..?!.. kdo vám bude vydělávat na sociálku?.. jo, tu mít nebudete, budete přeci "chodit do práce"!..

anka ( 5. listopadu 2015 21:18 )

Roznaset lzi a nenavist je trestne. To te nekdo za to plati, nebo to delas dobrovolne? Proc by si posilala nekoho, kdo ma jiny politicky nazor do vezeni?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa