Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Potupu Čecha viděl i Sobotka. V Bavorsku před fotbalem řešil migranty

Autor: sou - 
4. listopadu 2015
22:05

Zápas Ligy mistrů mezi Bayernem Mnichov a londýnským Arsenalem FC navštívil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výkon gólmana hostí Petra Čecha, který se musel často ohlížet za míčem v bráně, mu radost asi moc neudělal. Na fotbal zašel český premiér se svým bavorským protějškem Horstem Seehoferem po pracovním setkání. Se Seehoferem, který patří mezi kritiky německé kancléřky Angely Merkelové, řešil třeba přípravy výstavy na počest Karla IV. nebo uprchlíky.

„Z Bavorska přišla asi třetina všech německých zahraničních investic v ČR. Bavorsko patří k nejinovativnějším evropským regionům, má velice rozvinutou výzkumnou infrastrukturu a propracovaný systém podpory uvádění inovativních nápadů do praxe,“ uvedl k setkání premiér Sobotka.

Podle něj se to týká i procesu digitalizace strojírenství a automobilového průmyslu. „Všechny tyto oblasti považuji za velmi důležité pro další rozvoj česko-německých hospodářských vztahů, a proto také patří k prioritám česko-německého strategického dialogu,“ upřesnil český premiér.

Migrace nesmí ohrozit česko-německé vztahy

Vedle česko-německých vztahů hovořili premiéři také o aktuální situaci v oblasti migrace. Shodli se na tom, že uprchlická vlna, které Evropa čelí, je zásadní výzvou pro akceschopnost celé Evropské unie.

Na řešení této vážné krize musí ČR a SRN intenzivně spolupracovat. Nelze připustit, aby problémy spojené s migrační vlnou jakýmkoliv způsobem narušily dobré česko-německé vztahy, které obě země poctivě budují celých uplynulých 25 let.

Řeč přišla i na modernizaci železnice

S ministerským předsedou Seehoferem Sobotka probral i několik oblastí společného zájmu. Jednalo se tak o modernizaci železnice Praha–Mnichov, výměně poznatků v oblasti digitalizace průmyslu, spolupráci vědců a také vysokých škol obou zemí a rovněž o stavu přípravy česko-bavorské zemské výstavy věnované Karlu IV.

Výstava u příležitosti 700. výročí narození Karla IV. má připomenout historická pouta, která existují mezi Čechami a Bavorskem. Proběhnout by měla v roce 2016 a 2017. Zároveň si oba premiéři potvrdili plánovanou oficiální dvoudenní návštěvu předsedy vlády ČR v Bavorsku. V červnu letošního roku se na žádost bavorské strany musela zrušit a přesunout na jaro 2016.

Premiér Sobotka a ministerský předseda Seehofer po jednání společně navštívili domácí zápas fotbalového týmu Bayern Mnichov s anglickým mužstvem Arsenal FC. A sledovali tak, jak český brankář Petr Čech pouští jeden gól za druhým.

Video se připravuje ...
Další videa