Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotkova nevydařená vzpoura proti Hradu: Nechtěl podepsat státní vyznamenání

Autor: Vera Renovica, Zuzana Štíchová, Jan Kálal - 
30. října 2015
05:01

„Klaun“ František Ringo Čech, bývalý ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek a podnikatel Jiří Hlavatý – to jsou jména, která na seznamu kandidátů na státní vyznamenání vadila premiéru Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Návrhy na medaile proto nechtěl podepsat. Blesku to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje. Po Zemanově nátlaku ale nakonec se všemi kandidáty souhlasil.

„Podepište nebo budou ve Vladislavském sále 28. října tři prázdná křesla a národu vysvětlím, kdo za to může,“ tak popsal Blesku prezidentovu argumentaci na schůzce s premiérem Sobotkou minulý týden zdroj z Pražského hradu.

Ministerský předseda si osobní setkání sám vyžádal, prezidenta chtěl prý upozornit na své výhrady vůči trojici kandidátů a přesvědčit ho, aby vyznamenání v jejich případě přehodnotil. Podle informací Blesku mělo jít o Františka Ringo Čecha, Jiřího Hlavatého a Jiřího Mánka. Z Hradu ale premiér odešel rozladěn, seznam totiž po nátlaku raději podepsal.

Podobná situace se prý nestala ani jednomu ze Zemanových předchůdců – Václavu Havlovi ani Václavu Klausovi. Málokdo ví, že seznam vyznamenaných musí hlavě státu skutečně kontrasignovat, tedy spolupodepsat, předseda vlády. Pokud to premiér odmítne, prezident medaili udělit nemůže. Kontrasignace slouží jako pojistka proti prezidentově případné svévoli.

„Vyznamenání uděluje prezident republiky a tím je Miloš Zeman. Výběr oceněných osob tedy nese jeho významnou osobní pečeť a je to tak v pořádku. Jiný prezident by si přirozeně vybral i odlišný okruh vyznamenaných. Kontrasignaci vnímám jako pojistku pro opravdu mimořádné situace, které ale v těchto dvou letech podle mého názoru nenastaly,“ odpověděl premiér Bohuslav Sobotka na dotaz, zda měl skutečně s podpisem některých návrhů problém.

„Otázku diskuzí o nominantech na vyznamenání nebudu komentovat,“ řekl Blesku stručně Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Nepřímo tak připustil, že debata nad kandidáty opravdu proběhla.

Proč se premiér „stavěl na zadní“? Vadil mu kandidát ANO a neumělec

Nedostatečné umělecké kvality – to byl podle hradního zdroje důvod premiéra, aby „se cukal“ při podpisu vyznamenání pro „klauna“ Františka Ringo Čecha. Zpěvák a komik patří mimo jiné také k velkým obdivovatelům současného prezidenta. „Já myslím, že to Miloš vybral dobře a vyváženě. Když mu vyčítají, že vybírá přátele, tak mi řekněte, kdo z lidí by nedal přednost příteli při stejné kvalitě?“ řekl Čech den po udělení vyznamenání na rádiu Impuls.

Jiří Mánek má podle Sobotky zase nevyřešené problémy z minulosti. Jako šéf Národního parku Šumava měl například studovat za peníze daňových poplatníků. Místo aby si stotisícové školné platil sám, hradil mu ho národní park. Mánek se hájil tím, že podobná školení jsou běžná, ministerstvo životního prostředí bylo ale jiného názoru – školu si měl platit ze svého. Mánka později odvolal ministr Richard Brabec (ANO), jeho konec ale kritizoval například prezident Miloš Zeman.

Důvod, proč Sobotka odmítal vyznamenání miliardáře a podnikatele Jiřího Hlavatého, majitele největší české textilky, je z trojice nejpikantnější. Premiérovi údajně vadilo, že byl Hlavatý do Senátu zvolen za hnutí ANO. A to i přesto, že v horní komoře působí bez stranické příslušnosti. V blížících se krajských volbách měl být ale lídrem kandidátky ANO v Královéhradeckém kraji, nakonec to však odmítl. Zeman mu dal medaili Za zásluhy v oblasti hospodářství.

„Nevím o tom, ani jsem o tom neslyšel,“ komentoval další možnou koaliční rozbušku šéf hnutí Andrej Babiš.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

borivojmilosrdny ( 31. října 2015 18:08 )

Však by si ho zasloužila!

oltec ( 31. října 2015 17:18 )

tady všichni chudáci nadavají panu prezidentovi a pod člankem kde Kodl se snaží urážet česky národ diskuze žádná a to vás neštve asi máte vážně nakakané v kalhotách

oltec ( 31. října 2015 17:11 )

a koho vyznamenával Havel xiomo no ted piš ale pravdu

oltec ( 31. října 2015 17:08 )

tajna když nechápeš tak si zajdi na parlamentní listy a přečti si tam članek od pana Žantovského ale pozor aby jsi se u toho i nepokakala když už jsi se vyzvracela ale čti pozorně aspoň potom si nafackuješ

sandokan500 ( 31. října 2015 15:10 )

sobotko a vlado to je vporadku,ze madlen olbraitova studuje ve Skotsku za cirka dva miliony plati to danovy poplatnici Ceske republiky to te ty plesata kreaturo nevadi.Uz aby jste (cela vlada vypadly).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa