Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ringův obdiv, Tomanovy peníze a zabitá babička. Zeman ocenil své oblíbence

  • Autor: zst - 
    29. 10. 2015
    12:20

    Jiřina Bohdalová, Lucie Bílá nebo slušovický podnikatel František Čuba – na své podporovatele v předchozích letech prezident Miloš Zeman s vyznamenáními nešetřil. A ani letos nechyběli mezi oceněnými jeho příznivci, podporovatelé z prezidentské kampaně nebo přátelé. Nejvíce emocí letos budili herečka Jitka Frantová Pelikánová a komunistický politik Miroslav Toman starší.

  • 1.Ringo Čech: Další z řady

    Zemanův přítel a podporovatel v prezidentské kampani František Ringo Čech byl mezi 35 vyvolenými, kteří letos dostali státní vyznamenání. A mezi minimálně čtveřicí těch, u kterých se nabízí otázka, nakolik jejich výběr ovlivnily přátelské vazby s prezidentem.

     

    „Prezident Zeman nedělá provýchodní ani prozápadní politiku. Prezident Zeman dělá pro českou politiku. Jen idiot to nevidí,“ prohlásil třeba letos na jaře Ringo Čech, který se na prezidentovu stranu postavil i ve chvíli, kdy ho média i politici pranýřovali za vulgarity v přímém přenosu Hovorů z Lán. Zeman ho ocenil za přínos v oblasti umění.

    Svoji medaili si podle Zemana po zásluze vysloužil i hudebník František Ringo Čech. Svoji medaili si podle Zemana po zásluze vysloužil i hudebník František Ringo Čech. | ČTK

  • 2.Toman: Normalizační papaláš?

    Medaili za zásluhy převzal také Miroslav Toman starší – v letech 1981 až 1988 ministr zemědělství Štrougalových vlád a komunistický politik. Podle Miloše Zemana se zasloužil o stát v oblasti hospodářství. Toman podniká v potravinářství, jeho syna Miroslava Tomana mladšího jmenoval Zeman v rámci úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

     

    Druhý ze synů Tomana staršího sponzoroval Zemanovi prezidentskou kampaň, přispěl mu minimálně 150 tisíc korun. Miloš Zeman se tehdy ale prostřednictvím svého volebního štábu bránil, že jde pouze o občanské příspěvky a Tomanové nejsou jeho spolupracovníky.

     

    Ocenění Miroslava Tomana staršího leží v žaludku řadě politiků i osobností veřejného života. „Včera na Hradě se mi stýskalo po loňském ceremoniálu, včetně fleecové bundičky nekonvenčního režiséra, to byla ještě buranská legrace,“ komentoval pro Blesk udílení vyznamenání místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ze včerejších orgií bolševické nestoudnosti, které vyvrcholily státním vyznamenáním pro soudruha Miroslava Tomana, z těch už šel mráz po zádech. Koho vyznamená Miloš Zeman příště? Lubomíra Štrougala? Generála Lorence?“ glosoval Kalousek.

     

    Předseda ODS Petr Fiala ocenění dokonce označil za „malou říjnovou socialistickou demontáž Listopadu“.

    Miroslav Toman starší (třetí zprava) po boku generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše (druhý zleva). Psal se rok 1981. Miroslav Toman starší (třetí zprava) po boku generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše (druhý zleva). Psal se rok 1981. | ČTK

  • 3.Pelikánová: Udavačka StB?

    Ocenění Jitky Frantové Pelikánové vzbudilo už před středečním slavnostním večerem největší kontroverze. Třiaosmdesátiletá herečka měla donášet komunistické Státní bezpečnosti mimo jiné i na ikonu českého filmu Jana Wericha. Sama ale taková nařčení odmítá a tvrdí, že Wericha v životě neviděla.

     

    Frantová je ale další z řady Zemanových podporovatelů, a tak ji zřejmě hlava státu nechtěla nechat „bez povšimnutí“. Mimo jiné i kvůli ní ale odmítl na Hrad přijít například bývalý ministr spravedlnosti a současný europoslanec Jiří Pospíšil.

    Medaili dostala také herečka Jitka Frantová Pelikánová, která Zemana podporovala v jeho prezidentské kampani. Medaili dostala také herečka Jitka Frantová Pelikánová, která Zemana podporovala v jeho prezidentské kampani. | ČTK

  • 4.Dostál: Jediný na Zemana platil

    In memoriam se státního vyznamenání dočkal deset let po své smrti také bývalý ministr kultury, dramaturg a režisér Pavel Dostál – Zemanův dobrý přítel. Jako jeden z mála si ve své době velmi oblíbený politik údajně bývalému předsedovi ČSSD a premiérovi Zemanovi dovolil říct, co si skutečně myslel. Jako jeden z mála na něj prý platil. „On je pro vlastní bonmot ochoten zabít vlastní babičku,“ prohlásil kdysi Dostál o Zemanově zálibě v neotřelých vtipech.

     

    Za nejlepšího ministra kultury označil Dostála mimo jiné třeba i prezident Václav Klaus, na svém postu vydržel bývalý režisér sedm let. „Oba jsme někdy na politické scéně působili jako sloni v porcelánu. Něco jsme řekli, čímž jsme rozvířili hladinu veřejného mínění, ale nakonec se ukázalo, že to bylo užitečné,“ vzpomínal na bývalého kolegu před několika měsíci Miloš Zeman.

    Pavel Dostál zemřel v roce 2005. O deset let později ho prezident Miloš Zeman ocenil in memoriam. Pavel Dostál zemřel v roce 2005. O deset let později ho prezident Miloš Zeman ocenil in memoriam. | Blesk / David Kundrát

  • 5.Kdo už doma svou medaili má?

    Prezident Zeman udílel státní vyznamenání celkem potřetí a ani v předchozích letech nezapomněl na „své věrné“.

     

    V roce 2013 si ocenění odnesla mimo jiné herečka Jiřina Bohdalová, podnikatel František Čuba nebo politik Miroslav Grégr. Bohdalová pomáhala Zemanovi s propagací během kampaně, Čuba je spřízněný podnikatel a Grégr zastával ve vládě Miloše Zemana funkci ministra průmyslu a obchodu, kandidoval mimo jiné také za Stranu práv občanů Zemanovci. Stejně jako Čuba.

     

    O rok později si vyznamenání vysloužila třeba zpěvačka Lucie Bílá, další z tváří Zemanovy kampaně, režisér Filip Renč, který natočil Zemanovi předvolební spot, nebo jeho kolega Robert Sedláček, který o současném prezidentovi natočil rovnou celý dokument. Sedláček se proslavil tím, že na Hrad přišel ve fleecové mikině.

    Robert Sedláček ve fleecové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. Oceněn byl v roce 2014. Robert Sedláček ve fleecové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. Oceněn byl v roce 2014. | Zbyněk Pecák, archiv

radar666 ( 2. listopadu 2015 09:12 )

Nejvíce kvůli vyznamenání kvičí zloději typu Kalouska a odepsaná strana ODS prostřednictvím svýho předsedy Fialy,který nic jiného krom brečení neumí.Proč tolik nebrečeli když si Klaus vyznamenával svoje kamarády nebo Havel své kamarády z mokré čtvrti ?A navíc jak Havel ,tak Klaus věnovali svým spoluzlodějům na konci svého vládnutí královskou amnestii! Za Zemana to bude každoročním kolorytem většiny novinářů označit polovinu vyznamenaných za estébáky a druhou polovinu za Zemanovi kamarády.Kdyby se tak nestalo, budou někteří z nich vyškrtnuti z výplatní listiny US Embassy a co by si po tom počali když se neumí ničím jiným, než lží ,živit !

breitenseer ( 31. října 2015 10:06 )

Soudruh prezident zapomněl vyznamenat Pepka Vyskoče z Putimi!

vi3ol ( 30. října 2015 18:16 )

vi3ol ( 30. října 2015 18:11 )

..i s jeho mumií, hned vedle V.K.lause..

vi3ol ( 30. října 2015 18:04 )

..chybí ti už jenom podpora bolševiků..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa