Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hygienici se bouří. Jurečka jim chce sebrat kontroly restaurací

Hlavní hygienik Vladimír Valenta (vlevo) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)
Hlavní hygienik Vladimír Valenta (vlevo) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)  (Autor: SZPI, ČTK a archiv Blesk.cz)
Autor: zst - 
27. října 2015
17:37

Je to bitva o dozor nad kvalitou jídla v Česku. Namísto krajských hygienických stanic by měli podle novely zákona o potravinách restaurace a bary kontrolovat inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Tedy jen lidé spadající pod ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). To se ale hygienikům vedeným Vladimírem Valentou nelíbí, inspektoři podle nich nemají potřebné zdravotnické vzdělání a nebudou moci ověřit zdravotní způsobilost zaměstnanců zařízení.

Novela počítá mimo jiné s tím, že hygienici by nadále kontrolovali pouze jídelny ve školách, zdravotních zařízeních a v sociálních službách. Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty ale toto omezení může vést ke vzniku nebezpečných epidemií, protože inspektoři SZPI nebudou moci kontrolovat zdravotní stav personálu. Ten ale může být infekční.

„V případě přijetí novely zákona a o potravinách hrozí, že vám budou připravovat pokrm, případně vás obsluhovat, takto postižení lidé,“ řekl novinářům. Jako případ uvedl epidemii z jižních Čech, kde se nakazilo 153 lidí kvůli hnisajícímu prstu jedné z kuchařek.

Hygienici aktuálně kontrolují personál i preventivně. "Děláme třeba stěry z rukou a
vyhodnocujeme je," dodává k tomu Valenta s tím, že ročně zakáží pracovat s potravinami až dvěma tisícovkám lidí. "Zabráníme tak tisícům onemocnění," zdůrazňuje hlavní hygienik.

Na průjem kuchaře a servírky je zemědělství krátké 

„Na místě zkontrolujeme zdravotní stav, máme možnost nahlédnout do zdravotnické dokumentace, máme informace o tom, zda dotyčný byl v kontaktu se zdrojem nákazy i mimo to zařízení,“ popsal Valenta činnost hygieniků. 

SZPI může v restauraci kontrolovat například skladovací podmínky potravin nebo výskyt hlodavců či hmyzu. Nemůže ale kontrolovat zdravotní stav pracovníků. 

„Ten návrh by nepřinesl žádná pozitiva, zhorší akceschopnost hygienické služby. Běžný dozor by dělaly orgány ministerstva zemědělství, ale krizové situace by řešila hygienická služba, a to bez předchozích znalostí situace. Návrh odmítám,“ řekl předseda Společnosti hygieny a komunitní medicíny Pavel Dlouhý. 

Návrh na změnu zákona nyní míří do vlády a hygienici doufají, že kabinet novelu v této podobě odmítne.

Hygienici: hrozí epidemie úplavice i žloutenky typu A

Podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty se jinak může kvůli plánovaným změnám v kontrolách restaurací a barů objevit epidemie žloutenky typu A, úplavice nebo stafylokokové enterotoxikózy, jednoduše řečeno – otravy z potravin.

"To je onemocnění, které sice není tolik závažné, co se týká následků, ale je velmi velmi velmi nepříjemné. Inkubační doba je pouze od jedné do šesti hodin. Ten člověk tedy za hodinu začne zvracet a mít průjem, ale takový, že není schopen jít po ulici," popisuje průběh takového onemocnění primářka epidemiologie z pražské Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová s tím, že jiná situace je například u žloutenky typu A, která se projeví nejdříve za dva týdny. Za tu dobu už nemusí lékaři ani hygienici zjistit, odkud nemoc pochází.

"Zemědělský sektor by se měl zaměřit na prvovýrobu. Zajistit, aby se primárně kontaminované potraviny vůbec nedostávaly do potravinářských zařízení. To by nám ulehčilo práci," naznačuje Valenta svou vizi možných změn k lepšímu. 

Jen za letošek hygienici zkontrolovali už 16 tisíc míst, polovinu měli v plánu, druhou polovinu zařízení zkontrolovali na žádosti občanů či další podněty. U 160 provozoven byla kontrola nucená, protože se v nich objevily infekční nemoci.

Zemědělství se brání. Kontroly je potřeba zjednodušit

Podle ministerstva zemědělství je ale novela komplexní a kontroly má zjednodušit. "Ministerstvo zemědělství předalo včera na Úřad vlády novelu zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Zjednoduší a zefektivní kontroly nad trhem s potravinami a zpřehlední kompetence v maloobchodu," napsal Blesku jeho mluvčí Hynek Jordán.

Podle ministerstva Mariana Jurečky (KDU-ČSL) budou hygienické stanice dál vykonávat státní dozor v případech, že dojde k poškození nebo ohrožení zdraví a budou mít za úkol zamezit šíření nebezpečných infekcí.

Navíc prý i Státní zemědělská a potravinářská inspekce přijde o část svých kompetencí. Inspektoři nebudou kontrolovat školní jídelny, nemocnice ani třeba domovy důchodců - tedy ty instituce, které zůstaly ke kontrolám hygienikům.

Novela má podle ministerstva zemědělství nejen zjednodušit kontroly ale také posílit možnost vymáhání nastavených pravidel. "V žádném případě nedojde v důsledku navržené změny ke zvýšení rizika nárůstu počtu alimentárních onemocnění (onemocnění po pozření kontaminovaného jídla - pozn. red.)," dodal Jordán.

tgbg ( 28. října 2015 11:05 )

Komouši se neradi vzdávají výhod kapitalizmu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa