Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jesle se vrací. Marksová chce dostat matky dřív do práce

Děti budou moci kromě mateřských škol chodit opět i do jeslí. Jejich rozmach nyní chystá ministryně Marksová.
Děti budou moci kromě mateřských škol chodit opět i do jeslí. Jejich rozmach nyní chystá ministryně Marksová.  (Autor: Blesk - Mária Rušinová, Profimedia)
Autor: mts - 
27. října 2015
09:35

V Česku jich existují už pouze desítky, teď se mají ale vrátit ve velkém. Návrat jeslí chystá ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), která plánuje dostat matky dřív do práce. Mimo jiné proto, aby s daným oborem neztratily kontakt, uvedly Hospodářské noviny.

„Zájem je velký, skoro každý den odpovídáme na dotazy. Jesle zde byly po roce 1989 z ideologických důvodů hromadně rušeny, ale jsou zjevně potřeba. V počtu těchto zařízení jsme na chvostu celé Evropské unie,“ citují ministryni Marksovou HN.

V jeslích 21. století by měla jedna pečovatelka na starosti maximálně čtyři děti ve věku od šesti měsíců do tří let.

Už začátkem příštího roku se mohou obce a neziskové organizace začít hlásit o evropské peníze, z nichž by se mikrojesle zřizovaly. „Momentálně je na projekt vyčleněno 180 milionů korun,“ sdělil mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Habáň.

Ne všechny obce jsou ale z nápadu nadšené. Často argumentují tím, že by spíš potřebovaly peníze na mateřské a základní školy, jelikož je trápí nedostatek míst.

A například na pražském Zličíně zájem o mikrojesle vyloženě nemají. „Upřímně si myslím, že žena, která není minimálně dva roky s dítětem doma, nemůže být tak pečlivou mámou,“ řekla starostka Lenka Alinčová (Hnutí Praha-Kunratice).

Další návrh: Rychlejší čerpání příspěvku

Kromě jeslí prosazuje ministryně Marksová také další opatření, jak dostat matky dřív do práce. Podle ní by o děti mohly pečovat i babičky a rodiče by směli vyčerpat rodičovský příspěvek už do jednoho roku dítěte. Nyní ho dostávají po dobu dvou let.

Firmám by naopak mělo ulevit, že by odváděly menší sociální odvody, pokud by u sebe zaměstnaly ženu po mateřské dovolené. Všechny tyto návrhy jsou ale zatím ve fázi úvah.

atakdale ( 28. října 2015 09:55 )

 Marksová je opravdu úplně neschopná, nemá na tomhle místě absolutně co dělat. Pokud chce kratší mateřskou, nejdřív je potřeba legislativně zajistit povinnost zaměstnavatele vzít ženskou z mateřský na to samý místo, který měla, než na mateřskou odešla. Není na tom nic těžkýho. Na dobu určitou se po dobu její mateřský zaměstná náhrada, která končí v momentu, kdy původní zaměstnankyni mateřská končí. To je první věc. Teprve potom může zařízovat nějaký jesle. Souhlasím s tím, že je mateřská trvající dva roky dostačující. Ve dvou letech už dítě potřebuje kolektiv. Taky by se to dalo zařídit i tak, že od dvou do dvou a půl nebo tří let by matky měly právo využít pouze poloviční pracovní dobu, dítě by bylo v jeslích tedy jen do oběda. Sociálka by pak ten půlrok nebo maximálně rok doplácela matce část toho, o kolik by měla nižší příjem. Samozřejmě že ne všechno, prostě část. Funguje to celkem dobře. Jenže pracovní a sociální legislativa je v Česku úplně v perdeli, diskriminuje matky a potažmo mladé rodiny a musí se začít tam. Ne u zřizování jeslí, který budou pak prázdný.

ATLAS8 ( 28. října 2015 04:43 )

Naprosto úžasný objev, znovuzavádění jeslí, političtí teoretici nám slibovali, že matky s malými dětmi budou doma, protože otcové vydělají tolik aby je slušně uživili, rušili se školky a teď je na místa ve školkách pořadník a slavnostně se otvírají nové školky,jenž byly zavřeny,kdo asi tak zaměstná matky s malými dětmi,když budou děti stonat, stejně budou muset být doma, ale hlavně pracovních míst pro matky s malými dětmi je poskrovnu, ale jeden až třetinový plat oproti EU muže, či živitele rodiny bohužel ani po 25 letech od "hadráku" nestačí, musí pracovat oba rodiče a to někteří mají i více zaměstnání či brigád aby se vůbec uživili, bohužel,podmínky pro mladé lidi s malými dětmi nejsou nastaveny moc dobře, žádná perspektiva, drahé bydlení a nízké platy jsou smutnou skutečností.

mak ( 27. října 2015 19:54 )

A co, že ztratí kontakt se svým dítětem, že? V oboru se to dožene, s dítětem nikdy. Co to zase je? Cpaní děti do kolektivních mašinerií a nahánění matek do práce? Jaký babičky? Ty makají do 70, ty nemůžou hlídat děti! Kdyby radši snížili daně a nedotovali ty, co dělat nechtějí.

hadaja ( 27. října 2015 18:30 )

Mám děti po roce, mladší chodila ve dvou letech do jeslí, jestě dnes bych si za to liskla, jaké trauma to bylo pro to děcko, protože jsem spěchala do práce.

tgbg ( 27. října 2015 18:20 )

Lidi prosím Vás, nevolte komunisty, poměte - cigarety(hnusné) stály dvě (2) koruny a výplata byla jenom 800 Kč. Lidé bděte!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa