Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman chválil Ferimu účes. A pustil se do zastánců uprchlíků

Miloš Zeman se pozastavil nad účesem teplického radního Dominika Feriho.
Miloš Zeman se pozastavil nad účesem teplického radního Dominika Feriho.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
25. října 2015
11:24

Během 4. dílu pořadu S prezidentem v Lánech směřoval na Miloše Zemana svůj dotaz i nejmladší radní v republice, 19letý teplický politik Dominik Feri. Ptal se Zemana na akci „Evropa, imigrace, islám“, které měl dát prezident záštitu. Prezidenta upoutal především jeho účes.

„Pane prezidente, co bylo pohnutkou k tomu, abyste udělil záštitu akci ‚Evropa, imigrace, islám‘?“ ptal se Zemana na videu Dominik Feri. Upozorňoval tak na akci, kde měli přednášet i lidé spjatí s Blokem proti islámu. „Co bych měl udělat pro to, abyste dal záštitu například mé narozeninové oslavě?“ ptal se Zemana teplický radní, známý svým bujným afrem. Moderátor pořadu David Vaníček jen dodal, že akce se nakonec na půdě Senátu konat nebude, dotaz byl předtáčený a senátor a šéf SPO Jan Veleba nakonec po mediálním humbuku svou akci přesune jinam. 

Zeman: Ten účes vám sluší

Miloše Zemana dotaz pobavil. „Já bych bez jakékoli ironie řekl tazateli, že mu ten účes opravdu, ale opravdu sluší. A opakuji, není to ironie, mně se ten účes opravdu líbil,“ reagoval Zeman na Feriho účes.

Později se ještě vrátil k Ferimu a otázce na jeho narozeniny. „Milý pane, až něco v životě dokážete a až budete mít za sebou výsledky své práce, a já uznávám, že v 19 letech to téměř není možné, tak velice rád převezmu záštitu nad vašimi narozeninami, přibližně v době, kdy vám bude 90 let a mě tedy 140,“ uvedl Zeman.

Video Dotaz Dominika Feriho Miloši Zemanovi - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman také vysvětloval, proč udělil záštitu Velebově akci. „Hlasatelé otevřené náruče vůči uprchlíkům mají dostatečný mediální prostor, o tom nikdo nepochybuje. Hlasatelé opačného názoru tento prosto téměř nemají. Důvodem udělení mé záštity bylo právě to, aby tento prosto dostali, tzn. aby mohli uspořádat konferenci,“ vysvětloval Zeman. Chtěl prý také „alespoň částečně vyrovnat nepoměr, kdy podle průzkumů 83 % českých obyvatel je proti uprchlíkům, ale 90 % českých novinářů je pro uprchlíky.“

Záznam celého pořadu S prezidentem v Lánech najdete ZDE

Senátor Veleba se svou akcí ucukl těsně před tím, než o jeho žádosti měla ve čtvrtek rozhodovat senátní komise. Pro to, proč chce akci uspořádat na jiném místě, měl vlastní vysvětlení. „Důvod je ten, že byl o akci velký zájem a nevešla by se sem, takže akce v ten den bude, bude v Praze, a co se týká sálu, tak máme zajištěny větší prostory, ale v tuto dobu ještě nemám informaci kde,“ reagoval Veleba ve čtvrtek pro Blesk.cz. O pravém důvodu však senátor dost možná mlží. Faktem je, že podle vedení horní komory měla Velebova žádost formální nedostatky. 

Zeman varoval před právem šaría

Kromě Velebovy akce se v pořadu z Lán řešila i prezidentova návštěva Zlínského kraje, kde Zeman v řeznictví prohlásil, že hrozí šíření práva šaría. Kvůli svému postoji k islámu a uprchlíkům je Zeman kritiky obviňován, že šíří strach a radikalismus.

Zeman varoval před názory zastánců uprchlíků na internetu. „I na internetu vidíte různé blogy, kdy mnoho bloggerů píše, uprchlíků se nemáte bát, uprchlíci nám pomohou, protože přinesou čerstvou pracovní sílu,“ upozornil Zeman, že by podle něj platilo toto třeba o Ukrajincích, „protože jsou pracovití a nebudou žít na sociálních dávkách“.

K právu šaría dodal: „Některé islámské komunity v západní Evropě, zejména ty, které jsou početné, uplatňují prokazatelně požadavek, aby právo šaría bylo nadřazeno nad národním právem daných států. To, že toto právo zahrnuje ukamenovánížen, utínání rukou a podobné drakonické tresty je rovněž obecně známo. I když to říkám v řeznictví, tak i kdybych to říkal ve vodohospodářském zařízení, budu říkat přesně totéž.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aleia ( 25. října 2015 16:40 )

kimbe ( 25. října 2015 13:18 )

On V 18 nastoupil na radnici za jiného, který odstouil. Teď počká na řádné volby a bude zvolen opakovaně

kimbe ( 25. října 2015 12:39 )

Právo šaría by tedy chtěli mít nadřazené národnímu právu. To je fajn. Až si tedy navzájem usekají ruce, předpokládám, že asi budou požadovat invalidní důchod od toho národa. To se jistě vylučovat nebude. A svůj zákoník práce, ve kterém by měli přestávky na modlitby a volno na svoje svátky také musí mít, to už chápu teď, i když se o tom nikde nemluví a nepíše. To bude fajn.

eliska963852 ( 25. října 2015 12:26 )

Feri je nadějný mladý politik, který je i přes nízký věk opakovně volen, což o něčem svědčí.

gogo ( 25. října 2015 11:50 )

Naprosto s presidentem Zemanem souhlasím ve všem, co se "migrantů" týče. Pravda a to co nám hrozí, je ale ještě mnohem horší. Hrozí likvidace celé Evropě. Etnická, kulturní, ekonomická i bezpečnostní. Jen slepý tupec to může nevidět...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa