Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman o kritice OSN: Usmál jsem se tomu. Ať opustí „teplý pelíšek“ a přijedou

Podle prezidenta Miloše Zemana mají uprchlíci v ČR „naprosto dostačující“ podmínky. Jejich děti prý také.
Podle prezidenta Miloše Zemana mají uprchlíci v ČR „naprosto dostačující“ podmínky. Jejich děti prý také.  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: bru - 
25. října 2015
11:13

Vysoký komisař OSN pro lidská práva obvinil Česko, že systematicky porušuje práva uprchlíků. Kritice neunikl ani prezident. Zajd Raad Husajn dal najevo znepokojení nad „xenofobními veřejnými projevy, včetně islamofobních výroků“ Miloše Zemana. Nastala u prezidenta nějaká sebereflexe?

„Nastal úsměv, což je taky sebereflexe určitého druhu,“ řekl na otázku Davida Vaníčka Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech.

Prezident se prý s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) shodl na tom, že by Vysoký komisař OSN Zajd Raad Husajn měl opustit „svůj teplý pelíšek“ a přijet se o situaci přesvědčit sám.

Poslechněte si vzkaz prezidenta Zemana vysokému komisaři OSN:
Video Prezident Miloš Zeman vzkázal do OSN: opusťte teplý pelíšek a přijeďte. - Blesk TV
Video se připravuje ...

Své kritické postřehy zveřejnil komisař ve zprávě OSN: „Zajd naléhá na ČR, aby ukončila zadržování migrantů a uprchlíků“. Podivoval se nad poměry v českých detenčních zařízeních, kritizoval tamní životní podmínky, ale i dílčí záležitosti jako třeba odebírání peněz. 

„Podle důvěryhodných zpráv z různých zdrojů není porušování lidských práv migrantů ani ojedinělé, ani náhodné, ale systematické,“ uvedl jordánský diplomat a označil „zadržovací politiku“ jako nedílnou součást politiky české vlády. S cílem odradit uprchlíky od vstupu do země. „Mnoho z těchto lidí jsou uprchlíci, kteří hrozně trpěli ve svých zemích původu, stejně jako i při své cestě do ČR,“ dodal vysoký komisař. 

Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech najdete ZDE

Miloše Zemana se jal hájit hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Slovní útok na prezidenta republiky není první, a je tedy zcela zřejmé, že se stupňuje kampaň proti České republice kvůli postoji ve věci migrační krize,“ reagoval Zemanův mluvčí. 

Podle Bohuslava Sobotky se pak Česko snaží dodržovat všechny zákony a uprchlíci zde mají slušné podmínky. „Já myslím, že zjistí, že v České republice jsou standardní, slušné, rozumné podmínky pro umístění uprchlíků,“ uvedl premiér.

Video se připravuje ...
Další videa