Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Florida i Chorvatsko. Úplatný exsenátor si podle motorkářů užil léto

Autor: zst - 
23. října 2015
15:00

Exsenátor Alexandr Novák po dvou letech v cele zase cestuje po světě. Bývalý starosta Chomutova v květnu opustil věznici, kde byl za přijetí 42 milionů v roce 1998. Na jeho převýchovu mají místo Probační a mediační služby dohlížet motorkáři. Právě podle jejich zprávy si Novák užil prázdniny v Chorvatsku a podnikl pracovní cestu na Floridu. Informovala o tom páteční Mladá fronta Dnes.

Byli to právě motorkáři z klubu Gryphons z Mostu, kteří pomohli Novákovi dostat se z vězení. „Občanské sdružení Gryphons bylo vyzváno k zasílání pravidelných zpráv o chování odsouzeného a stavu jeho převýchovy,“ komentovala neobvyklý dohled na kdysi vlivným členem ODS Lenka Chalupová, místopředsedkyně chomutovského soudu.

Motorkáři budou Novákovu nápravu sledovat až do května 2019, zprávu podávají jednou ročně. Pokud chce Novák do zahraničí na více než pět dnů, i to se soud má díky milovníkům motorek dozvědět. Z těchto zpráv vyplývá, že Alexandr Novák byl v létě v Chorvatsku nebo na Floridě.

Propuštěný exsenátor má také nové zaměstnání. Pracuje v rodinné firmě jako obchodní zástupce, realitní společnost podniká právě na jihu Spojených států, na Floridě. Podle deníku MF DNES si také soud vyžádal zprávu o Novákově nápravě. Sdružení odpovědělo, že je s Novákem „v neustálém kontaktu a dohlíží na jeho začlenění se do společnosti“.

Dříve mocný politik se prý pravidelně jednou týdně účastní klubových dnů nebo veřejných akcí. „Ale bez bližší specifikace,“ dodala Chalupová.

„Soudce nás požádal, jestli bychom poskytovali o panu Alexandru Novákovi průběžné zprávy. Není to naše povinnost, ale rádi jsme vyhověli. To je vše, co k tomu řeknu,“ komentoval důvody starosta Železnic Jan Záležák.

Novák se za mříže může vrátit

Výtržnosti si exsenátor dovolit nemůže, protože nad ním stále ještě visí hrozba návratu za mříže. Je totiž ve zkušební době. Jako starosta prodal městské akcie Chomutova za 317 milionů korun firmě z Německa. Přitom dostal úplatek. Původní podmínku soud zpřísnil a Novák musel do vězení. Tam ho dostala až policejní eskorta.

Letos ale soudce vyhověl jeho žádosti o propuštění. Poté co získal záruky motoklubu Gryphons. Státní zástupce Ladislav Kosán souhlasil. To mu později vyčetla vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Nezabýval se podle ní důkazy, například opomněl Novákův nedobrovolný nástup trestu. Kosán skončil v kárném řízení.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bissla ( 24. října 2015 09:32 )

Chtělo by to doplnit ještě informace o tom, kde trávili dovolenou ten neúplatný státní zástupce i soudce , kteří o předčasném propuštění rozhodli. Event. jak se jim urychila výstavba vilek, koupě nových bytečků, autíček apod.

vi3ol ( 23. října 2015 18:31 )

 Díky base teď cestuje jenom z úroků z toho, co nakradl..a nikdo to nezabavil!..proč??.. ..vysmívá se nám všem!..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa