Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kolotoč ČSSD jede dál: Rezignuj, nutí vedení hejtmana. Ne, opakuje Rozbořil

Vedení sociální demonikracie by rádo vidělo Rozbořilovu rezignaci. Ten ale stále odolává.
Vedení sociální demonikracie by rádo vidělo Rozbořilovu rezignaci. Ten ale stále odolává.  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: ČTK, zst - 
23. října 2015
09:23

Grémium ČSSD dnes vyzvalo olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Sociální demokraté v Olomouckém kraji mají podle nejužšího vedení strany neprodleně začít hledat nového lídra pro krajské volby v příštím roce. Rozbořil, který čelí obvinění z korupce v olomoucké kauze, zatím odstoupit odmítá.

Rozbořila se k rezignaci už minulý týden snažil osobně přesvědčit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, ale neuspěl. Hejtmana podpořila většina sociálních demokratů na krajském výboru. Podle Sobotky tím převzali zodpovědnost za nesprávné rozhodnutí. Dnešním krokem grémium ČSSD na Rozbořila dále vystupňovalo tlak. Za hejtmanovo chování se ve Studiu Blesk omluvil předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„Politické grémium ČSSD vyzývá Jiřího Rozbořila, vzhledem k jeho trestnímu stíhání, aby rezignoval na všechny veřejné funkce. Politické grémium žádá krajskou organizaci ČSSD v Olomouckém kraji, aby neprodleně zahájila výběr nového lídra pro krajské volby,“ tlumočila ČTK usnesení mluvčí strany Eva Gregorová.

Hejtman odmítá všechna obvinění

„Můj postoj je zatím neměnný. Chci se bránit a mám podporu členské základny. Pořád jsem sociální demokrat a pořád ctím nějaká pravidla, zatím ale tuto výzvu nevyslyším,“ řekl Rozbořil. S usnesením grémia ČSSD, aby rezignoval na veřejné funkce, prý nepočítal. „Předpokládal jsem, že to dopadne jinak,“ podotkl.

Rozbořil připomněl, že o okolnostech svého případu minulý týden v Olomouci hovořil na jednání krajského výkonného výboru s předsedou ČSSD Sobotkou a některými členy stranického grémia, kterým oznámil, že rezignovat na veřejné funkce nehodlá, protože s obviněním nesouhlasí, a podal proti němu stížnost. Rozbořila v čele krajského úřadu nakonec podpořil krajský výbor ČSSD.

Hejtman naopak souhlasí s tím, aby ČSSD v Olomouckém kraji pro nadcházející krajské volby místo něj hledala jiného lídra. „Když jsem obviněný, nemůžu znovu kandidovat. Sám jsem to na krajském výkonném výboru nabízel a říkám to všem, aby urychleně začali za mě hledat náhradu,“ řekl.

V případu byl vyslýchán i Langer

Rozbořil je v olomoucké korupční kauze jako jediný z obviněných stíhaný na svobodě. Trojice dalších mužů, obviněných z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku či z podplácení je ve vazbě. Jde o olomouckého šéfa odboru hospodářské kriminality Radka Petrůje, náměstka ředitele olomouckého krajského policejního ředitelství Karla Kadlece a podnikatele Ivana Kyselého.

V případu byl vyslýchán také exministr vnitra Ivan Langer, mezi obviněnými ale nakonec nefiguruje.

ellenic ( 24. října 2015 14:38 )

To je jasné, že neodejde, kde mu měsíčně spadne do klína tolik peněz když dělá hejtmana . Takoví jako on se drží na takových postech zuby nehty. K tomu má jistě další lukrativní členství v dozorčích radách a jiná finančně výhodná místečka, která jsou honorována podle rčení za málo práce hodně muziky !

handgood ( 23. října 2015 19:25 )

Náš pan hejtman Rozbořil, hejtmanství nám rozložil. Známý odér se sem line, ten syreček, ten už hnije. Farmu zvířat založil, Orwellův sen podpořil. Kdo je teď to hlavní prase? Íčko již v tom jede zase. Jak může nutit Sobotka, politický funkcionář, který se živí jako cizopasník v různých funkcích strany jiného cizopasníka, aby rezignoval?

byvalyvoliccssd4 ( 23. října 2015 12:04 )

Tohel je článek o socanském zloději. Tedy o klasickém socanovi, blbe.

tgbb. ( 23. října 2015 12:02 )

Rezignuj, rezignuj! Jiný socanský zloděj se klepe na tvoje socansko-zlodějské koryto!

lalia ( 23. října 2015 09:51 )

Langer není zadržen.Zase nespravedlnost.Sokol ho udrží v nevinosti...kdo má prachy,všechno si koupí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa