Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka chce vysvětlit „pancéřáky“. Od Chovance i Stropnického

Pancéřová limuzína a zleva premiér Sobotka, šéf sněmovny Hamáček a ministři Chovanec a Zaorálek
Pancéřová limuzína a zleva premiér Sobotka, šéf sněmovny Hamáček a ministři Chovanec a Zaorálek  (Autor: Koláž Blesku)
Autor: poe, red - 
22. října 2015
19:30

Nákup neprůstřelných limuzín, chystaný v utajení Policií ČR, znepokojil premiéra Bohuslava Sobotku (43, ČSSD). Informaci o nových autech přinesl čtvrteční Blesk a Sobotka se nechal slyšet, že bude chtít po ministrech vnitra a obrany zdůvodnění.

„Vozový park pro výkon funkce předsedy vlády je zajišťován Útvarem pro ochranu ústavních činitelů Policie ČR. V žádném případě jsem nepožádal o jeho změnu či inovaci, se stávajícími vozy jsem plně spokojen,“ uvedl Sobotka v reakci na článek Blesku o nákupu až pěti pancéřových limuzín pro ochrannou službu policie.

„Nákup nových snad pancéřových vozů, o kterém v mém případě nepřesně informuje redakce deníku Blesk, bych pro výkon funkce předsedy vlády považoval za zbytečné utrácení peněz. Na nejbližším jednání vlády požádám ministra obrany a ministra vnitra o podrobnou informaci a zdůvodnění týkající se nákupu nových pancéřových vozů,“ dodal premiér.

Utajený nákup ochranné služby

Blesk ve čtvrtek uvedl, že po ministrovi obrany Martinu Stropnickém (58, ANO) mají mít pancéřové vozy za miliony i další politici. A že ochranná služba chystá jejich nákup v režimu utajení.

Proč? K jejich pořízení se totiž chystá i ochranná služba policie, mezi jejíž „klienty“ patří vedle zahraničních delegací a prezidenta republiky také šéfové obou parlamentních komor, premiér a ministři zahraničí, vnitra a spravedlnosti. „Ano, Policie ČR chce obměnit pancéřovaná vozidla na Útvaru pro ochranu ústavních činitelů,“ potvrdila Blesku mluvčí policejního prezidenta Jana Macalíková.

Ochranná služba policie má podle informací Blesku už teď čtyři až pět pancéřových limuzín. I když nechce říct jakých, dá se předpokládat, že budou obdobné těm, které má Vojenská policie. Ta má k dispozici dvanáct let staré vozidlo BMW, které teď chce vyměnit. Pokud by tedy i chystaná policejní obměna opancéřovaných limuzín kopírovala tu armádní, mohla by přijít i na 72,5 milionu korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

byvalyvoliccssd4 ( 23. října 2015 12:19 )

Socanští zloději mají strach a tak potřebují obrněná vozidla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa