Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dýchánek odpůrců islámu mění lokál. Zemanovec Veleba ze Senátu spěšně ucukl

Autor: Václav Lang - 
22. října 2015
14:17

Senátor Jan Veleba (SPO) nakonec neuspořádá akci odpůrců islámu, kterou plánoval přímo v horní komoře parlamentu. Těsně před tím, než o jeho žádosti měla ve čtvrtek rozhodovat senátní komise, ucukl a žádost stáhl. Akci chce uspořádat na jiném místě v Praze. 

„Důvod je ten, že byl o akci velký zájem a nevešla by se sem, takže akce v ten den bude, bude v Praze, a co se týká sálu, tak máme zajištěny větší prostory, ale v tuto dobu ještě nemám informaci kde,“ reagoval Veleba ve čtvrtek pro Blesk.cz.

O pravém důvodu však senátor dost možná mlží. Faktem je, že podle vedení horní komory měla Velebova žádost formální nedostatky.

Žádost měla formální nedostatky

„Vzhledem k tomu, že byla žádost podána teprve minulý čtvrtek, což při tomto rozsahu zdaleka není standardní, tak byl pan senátor Veleba ještě před samotným projednáváním v komisi pro práci Kanceláře senátu vyrozuměn, že z technických důvodů to je naprosto nestandardní a že by Kancelář Senátu nebyla schopna tu konferenci kvalitně připravit,“ uvedla pro Blesk.cz tisková tajemnice horní komory Eva Davidová.

Kromě toho, že Veleba podal žádost pozdě, v ní také neuvedl nezbytné informace, jako jsou seznam účastníků. „Pan senátor Veleba nakonec stáhl žádost o pořádání konference, takže to komise pro práci kanceláře senátu ani neprojednala,“ upřesnila.

Záštita od Zemana

Veleba zatím neví, kde akce proběhne, nicméně je jisté, že na ní vystoupí například sociolog Petr Hampl, který se angažuje v Bloku proti islámu. Dorazit by měla také Eva Hrindová z téhož uskupení nebo předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Nad celou akcí převzal záštitu prezident Miloš Zeman, přítel Jana Veleby, potvrdil pro Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. „Je velmi cenné, že tato akce jde proti duchu mainstreamové propagandy, které musí čelit jak obyvatelé České republiky, tak celé Evropské unie," uvedl. 

Video se připravuje ...
Další videa