Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

S rychlým internetem to jde podle Sobotky pomalu. Ministry čeká kobereček

S rychlým internetem to jde pomalu, premiér se rozhodl jednat.
S rychlým internetem to jde pomalu, premiér se rozhodl jednat.  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, zst - 
22. října 2015
12:52

Česku hrozí, že přijde o 14 miliard korun na vysokorychlostní internet. Po měsících dohadů mezi ministerstvy vnitra a průmyslu se do sporu vložil premiér Sobotka a "bouchl do stolu". V prosinci si na kobereček pozve jak Jana Mládka, tak Milana Chovance (oba ČSSD).

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) není spokojen s dosavadním postupem prací na digitalizaci státní správy a chce jej urychlit. Jinak řečeno – vysokorychlostní internet je v ohrožení a musíme s tím něco udělat. Premiér proto svolá na prosinec mimořádnou poradu ministrů zodpovědných za plnění Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu, který kabinet přijal v srpnu.

"Česká republika je v elektronizaci státní správy v hodnocení Evropské komise na jednom z posledních míst. To chceme změnit, rozvoj této oblasti považuji za jednu z důležitých priorit vlády pro rozvoj hospodářství i zaměstnanosti," uvedl Sobotka po dnešním jednání k digitalizaci státní správy, kterého se zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec, ministryně školství Kateřina Valachová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (všichni ČSSD) a předseda Českého telekomunikačního úřadu.

"Je nutné v této věci zintenzivnit činnost, dosavadní postup prací nepovažuji za optimální. Proto jsem rozhodl, že na prosinec svolám mimořádné jednání všech relevantních ministrů a ministryň, do jejichž kompetence digitalizace státní správy spadá," zhodnotil setkání premiér.

V úterý Sobotka řekl na konferenci "Česko: Jak jsme na tom?", že stav digitalizace ČR by mohl být bariérou současného výrazného růstu tuzemské ekonomiky.

To ostatně řekl ve Studiu Blesk i europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL). Podle něj je pro digitální ekonomiku vysokorychlostní internet tou první podmínkou, která musí být splněna. "Česko je na "krásném" 26. místě z 28 států pokud jde o elektronizaci státní správy. Vysokorychlostní internet potřebujeme," řekl Svoboda. Soupeřící ministerstva podle něj bojují o moc. Podívejte se na video:

Video Svoboda - digitální ekonomika - Blesk TV
Video se připravuje ...

Akční plán pro rozvoj digitálního trhu shrnuje hlavní opatření, která mají pomoci tuzemské digitální ekonomice v rozvoji. Mimo jiné počítá se zavedením plně elektronické komunikace s úřady s vyšším využitím otevřených dat státní správy, dále s dobudováním vysokorychlostních internetových sítí či posílením kybernetické bezpečnosti. Do roku 2020 chce vynaložit zhruba sedm miliard korun na zvýšení digitální gramotnosti obyvatel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

francjosef ( 22. října 2015 14:02 )

Jak to mohou stihnout,když se flákají po rekreačních střediskách a hádají se mezi sebou ve sněmovně,chrápou ve sněmovně a chlastají.To nejde stihnout v žádném případě.Potom si odhlasujou větší platy a jede se dál.Důchodcům znrdi dají 40 Kč a jsou spokojení.Já bych jom ubral a toho pablba Kaluse nechal vykopat.To je ale sebranka.Národe vzpamatuj se!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa