Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Desetihodinová hádka o rozpočet: Poslanci odklepli schodek 70 miliard

Autor: val, ČTK - 
21. října 2015
19:19

Po desetihodinovém jednání poslanci ve středu schválili v prvním čtení základní parametry rozpočtu na příští rok. Schodek má proti letošnímu schválenému schodku klesnout o 30 miliard korun na 70 miliard. Celkové výdaje budou 1,251 bilionu a příjmy 1,181 bilionu korun. Pravice neúspěšně navrhovala vrácení rozpočtu vládě k přepracování s cílem snížit výdaje i schodek.

Středeční schválení v prvním čtení ještě neznamená celkový souhlas s rozpočtem, poslanci ale hlasováním souhlasili se základními ukazateli. V druhém čtení už budou moci pouze navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu. Závěrečné schvalování přijde na řadu v prosinci. Nyní jednotlivé kapitoly rozpočtu projednají sněmovní výbory.

Pro schválení základních parametrů rozpočtu hlasovalo 95 poslanců, proti jich bylo 65.

Vláda předpokládá, že letošní schodek bude ještě nižší, než původně plánovala. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že ve středu ráno činil deficit 25 miliard korun.

Opozice volala po nižším schodku

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přinese takto navržený rozpočet v neklidné době potřebnou stabilitu, podpoří růst, zaměstnanost a dobré fungování veřejných služeb. Babiš uvedl, že rozpočet je odpovědný vůči příštím generacím. 

Opozice naopak rozpočet podrobila kritice. TOP 09 neúspěšně navrhovala vrátit rozpočet vládě k přepracování tak, aby výdaje a schodek klesly nejméně o 20 miliard korun. ODS chtěla snížit výdaje o 30 miliard korun. Pravici se nelíbily například nízké výdaje na investice nebo na podporu vědy a výzkumu.

Miroslav Kalousek kritizoval příliš vysoký schodek rozpočtu. Miroslav Kalousek kritizoval příliš vysoký schodek rozpočtu. | ČTK/Michal Kamaryt

Podle KSČM vláda rezignovala na zvyšování příjmů státního rozpočtu opětovným zavedením progrese u daní z příjmů jednotlivců i firem. „Nemůžeme tolerovat takto předložený státní rozpočet,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš mimo jiné poznamenal, že některé vládní zákony nemusí přinést do rozpočtu očekávaný efekt.

Předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) reakce opozice komentoval slovy, že i kdyby byl rozpočet pozlacený, tak se pravici líbit nebude.

salto ( 22. října 2015 11:31 )

Ještěže Kalousovi nepraskla cévka...

pajaad ( 21. října 2015 20:03 )

Nevím, kdo je tu postižený, už jen ten charakterní nick... (doufám, že nejste dle nicku Bureš)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa