Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předseda Senátu se omluvil za stíhaného hejtmana. Měl by rezignovat, vzkázal

Milan Štěch se ve Studiu Blesk omluvil za obviněného hejtmana Rozbořila.
Milan Štěch se ve Studiu Blesk omluvil za obviněného hejtmana Rozbořila.  (Autor: Blesk / Mária Rušinová)
Autor: Zuzana Štíchová - 
22. října 2015
06:10

Obviněný olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) měl podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) rezignovat. Rozbořila nepřímo označil za "černou ovci", která kazí dobré výsledky a pověst strany. Sociální demokracii teď hejtman podle šéfa Senátu jen ubližuje. Štěch se ve Studiu Blesk za Rozbořila dokonce omluvil.

"Je to nepříjemné, je to chyba, omlouvám se, byť s tím nemám nic společného. Mrzí mě to a doufám, že to nepovede ke ztrátě důvěry občanů," prohlásil v rozhovoru ve Studiu Blesk předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Dodal, že případ blíže nestudoval, ale olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) se podle něj nezachoval zcela správně, když i přes výzvu stranického předsedy Bohuslava Sobotky odmítl rezignovat.

"U nás to prostě není presumpce neviny, samozřejmě z pohledu práva to tak je, ale z pohledu získávání důvěry lidí to tak není. Pokud jednoznačně nevyvrátí, že to není pravda, tak by svou činnost měl ukončit," vysvětloval Štěch.

Rozbořil byl obviněn v rámci obří razie v Praze a Olomouci minulý týden. Olomoucký hejtman měl ovlivňovat policejní vyšetřování a uplácet v kauze dotací na dostavbu jezdeckého areálu Lazce. Jeho jméno se opakuje v několika odposleších.

Sociální demokracii se obvinění hejtmana "povedlo" už podruhé. Bývalý středočeský hejtman David Rath už dostal za korupci trest 8,5 roku ve vězení, zatím nepravomocně. Jak dopadne Rozbořil je prozatím otázka na policisty. Milan Štěch ale jejich jednání příliš nerozumí.

"Já nechápu, proč si tohle vůbec nechají pustit k tělu. V jednání s některými podnikateli musíme být velmi obezřetní, samozřejmě jednat s nimi musíme, ale nic jim neslibovat, nic jim negarantovat," kroutil hlavou.

Jak zasáhne kauza kolem hejtmana Rozbořila do vnitřního dění ČSSD? Jakou pozici má ve straně aktuálně "odpadlík" Jiří Dienstbier? A jak předseda senátu hodnotí 2 roky od voleb "Lánský puč"? Podívejte se na rozhovor:

Video Milan Štěch o aktuální situaci v ČSSD - Zuzana Štíchová, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

moiaza ( 22. října 2015 10:22 )

Proč by měl odstopupit? Kdyby měl odstoupit každý politik co má špínu za nehty, byly by vládní a senátní prostory liduprázdné. Možná by se tam pohybovala jen uklízečka. Ovšem po kom by uklízela? Nehledě na to, že ODS by vlastně zmizela z politického světa. Případ Ičko hovoří za vše. Kradou, loupí, podvádějí i když už nevládnou! Straka zůstane strakou, i kdyby ji preparovali na vrabce!

tgbb. ( 22. října 2015 06:37 )

Proč by měl odstoupit? Za jednoho socanského zloděje by přišel jiný socanský zloděj. Socanské hejtmany dělíme na usvědčené zloděje a na ty, kterým na zlodějiny zatímě nepřišli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa