Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Norové berou děti i Slovákům a Polákům. Visegrádská čtyřka spojí síly

Autor: kle - 
20. října 2015
13:11

Nejen česká kauza Evy Michalákové, případy s odebíráním dětí z biologických rodin norskými úřady řeší také Slovensko či Polsko. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) proto na jaro svolává schůzku ministrů zemí visegrádské čtyřky (V4), informovala v úterý Česká televize.

Kauzu podobnou případu Evy Michalákové řeší v současnosti také u našich východních sousedů. Slovensko-norský pár už sedm měsíců nesmí vychovávat své děti. Norská matka je po zánětu mozkových blan hluchoněmá. Otci Slovákovi odebral dceru tamní sociální odbor, když byly holčičce pouhé tři měsíce.

Důvodem mělo být, že matka neudržovala s dítětem dostatečný oční kontakt a nemluvila na něj. „Ve zprávě přišlo, že matka je neslyšící, ale dítě potřebuje slyšící a mluvící matku,“ uvedla v ČT babička odebrané dívky v Norsku Jana Ladická. Obdobné zkušenosti s norskými úřady mají i Poláci.

Na jaře by se proto měli z iniciativy ministryně Marksové sejít k diskusi nad společným postojem ministři České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. „Úroveň ochrany práv dětí je v každé zemi trochu jiná. Zatím neexistuje žádný systém, který by to dokázal sjednotit ve společném postupu,“ dodal k tomu mluvčí ministerstva Petr Habáň. Eva Michaláková přišla v Norsku o obě děti. Norská sociální komise poslala mladšího syna k adopci, ke staršímu z nich ztratila matka rodičovská práva. Právníci Evy Michalákové by měli ještě v průběhu úterý poslat odvolání proti tomuto rozsudku.

Téma norského systému péče o děti se řeší již i v Evropském parlamentu. Ten za poslední čtyři roky vydal k tématu dvě rezoluce. V nich upozorňuje zejména na „odebírání bez relevantních důvodů“ nebo „nedostatečný kontakt s dětmi po dobu vyšetřování“.

Demonstrace proti norské sociálce obrazem:

anika1 ( 21. října 2015 11:24 )

 Napsala jsem svuj názor za kterým si stojim.Mluvim z vlastni zkusenosti.Ja jsem v Norsku vyrostla a vychovala jsem tam i dceru a žádný problém jsme nikdy nemeli,ani ve svem okoli...A výchova byla zcela bezna. Take jsem nebyla jako ostatne nikdo u pripadu p.Michalakove,ale nepřipadá mi realne,ze by ji odebrali děti bez duvodu,jen kvůli jedné pomluve od sousedu,nebo ve skolce.A pokud jde o sociální stránku věci i v ČR odeberou děti z rodiny, ktera není schopna zabezpečit všechny potřeby ditete...

diskuterrr ( 21. října 2015 03:41 )

Proboha, lidi, uvědomte si, že vás třeba někdo křivě nařkne, např. závistivá baba odvedle, a seberou vám děti. Pakliže nebyli rodiče odsouzeni, nesmí jim děti vzít. Tj. jako by vám zítra sociálka odvezla děti a nevrátila vám je jen proto, že vás někdo lživě udal, aniž by vás soudy odsoudiliy. Tj. fašismus.

aaobcanka ( 21. října 2015 03:38 )

Norsko má jen cca 5 mil. obyvatel. Jsou to tzv. fašisti, přidali se k Hitlerovi. Norské a severské země účelově prodlužují zadržování dětí u pěstounů, aby zapomněli na biologické rodiče. Pak tu lidi začnou psát nesmysly typu : "Už je dítě u pěstounů dlouho, už jej nevracejte zpět." Ale neuvědomí si, že také mohou na základě lživého udání třeba sousedky přijít o dítě ! Norsko a ost. seveřané prý odebírají děti na základě lživých udání od závistivých sousedů, kolegů z práce apod. Např. Norsko se potýká s incesty prý prakticky v každé rodině. Je jich zoufale málo na tzv. oživení krve. Jsou asi už degenerovaní, rodí se postižené děti souložením mezi příbuznými. Kradou proto bílé, zdravé děti z kultivovaných rodin, nejlépe polské, české, slovenské, ruské, ukrajinské,litevské atd. Ze západních států si netroufnou, těch se bojí.

aaobcanka ( 21. října 2015 03:30 )

Známým, oba VŠ, se prý snažila p.Marksová tzv. odebrat dítě jen proto, že je lživě udala sousedka, Arménko-Azerbajdžánka, slečna Armine Artouni z Prahy 10, tzv.stará panna, bezdětná, svobodná. Tehdy pracovala v MFD (než byla tzv. odejita), aniž by prý v MFD věděli, že je vedena v evidenci StB. Zastrašovala prý OSZ a OS v Praze 10 zmedializováním. Její dnes mrtvý otec údajně byl vyslán z KGB ze SSSR do ČSSR v 60.letech. Tato jeho dcera Artouni chtěla prý získat dítě touto cestou, tzv. krádeží. Záviděla bílé, modrooké dítě. Našim známým udělala ze života peklo. Dostali se až k soudu. Řadu let zničeného života pro celou rodinu. Rvali se za své dítě, bojovali s Tůmovou, kdysi šéfkou a ultra lhářkou z ÚMČ Praha 10 a p.Marksovou, která je asi vždy proti slušným, vzdělaným, českým rodinám. Stojí na straně cizinců, Arménů, Norů ... Pokud jsme se někoho dotkli, omlouváme se. Tůmová, prolhaná udavačka Artouni a M.Marksová jsou schopny nás zažalovat. Vše raději odvoláváme, abychom neskončili kvůli ev. mstě u soudu jako naši známí.

anika1 ( 20. října 2015 20:06 )

 Nesebrali ji děti bez důvodu,věděla v jake zemi zije a jake zákony má dodržovat a porusila je.Otec děti nepracoval,ona možná...a medializace a ocekavani,ze za ni někdo vyresi co pokazila?..Uz tohle vypovídá o paní Michalakove hodne...takhle mají alespoň ty děti slušnou budoucnost a normální vychovu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa