Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Strach Stropnického: Po útoku na dům dostane nové auto, odolá i ruskému kulometu

Martin Stropnický má za sebou výhrůžky i útok na svůj dům.
Martin Stropnický má za sebou výhrůžky i útok na svůj dům.  (Autor: Blesk/Petr Novotný)
Autor: sou - 
20. října 2015
08:32

Anonymní výhrůžky a útok na svůj dům, to vše zažil ministr obrany Martin Stropnický. Resort chce kvůli zvýšení jeho bezpečí koupit dvě limuzíny. Jednu pancéřovanou a druhou totožnou jako doprovodné vozidlo bez pancéřování. Cena vozidel by neměla přesáhnout částku 14,5 milionu korun. Podle odborníků se ale do pražské dopravy moc nehodí.

Ministr obrany Martin Stropnický je chráněnou osobou. Není tak divu, že po útoku ruského studenta na jeho dům a útočníkově propuštění na kauci se resort rozhodl vypsat veřejnou zakázku na dvě limuzíny. Jedna by měla být pancéřovaná a druhá bude sloužit jako totožné doprovodné vozidlo. Nákup by se měl vejít do částky 14,5 milionu bez DPH.

Důvody resort naznačuje ve vysvětlení podání této veřejné zakázky, kterou by se měla v příštích týdnech zabývat vláda. „Důvodem pořízení těchto vozidel je preventivní reakce na aktuálně zhoršenou bezpečnostní situaci, zvýšené bezpečnostní hrozby týkající se chráněné osoby a dále návaznost na nedávno provedený útok proti chráněné osobě,“ napsala podle informací Práva obrana.

Pancéřování jen v rizikových státech

Momentálně v autech s balistickou ochranou jezdí pouze velvyslanci v rizikových zemích. Chráněné osoby, mezi které například patří prezident, šéfové parlamentních komor, premiér nebo ministři zahraničí, vnitra a spravedlnosti, mají nárok na policejní ochranu. Ministra obrany pak chrání vojenská policie.

Jejich auta jsou vybavena zvláštními komunikačními a bezpečnostními prvky. Při cestě se pak používají dva vozy s majáky pro umožnění přednosti v jízdě. Jedno z nich je slouží jen jako doprovodné.

Jak vojenská, tak ochranná služba mají k dispozici po jednom autě s balistickou ochranou. Používají se ale jen na převoz významných zahraničních státníků nebo ve výjimečných případech. Auta s pancéřováním jsou prý příliš těžká a do běžné dopravy v Praze se moc nehodí.

Tři vozy pro diplomaty za šest milionů

Ministerstvo zahraničí před dvěma lety nakoupilo tři opancéřovaná vozidla pro velvyslance do Kábulu, Tripolisu a Damašku celkem za šest milionů korun bez DPH. Auta byla s balistickou ochranou B6. Ta jsou schopna čelit útokům běžnými ručními zbraněmi, výbušninami či bojovými plyny. Cena byla relativně nízká, protože šlo o auta ve speciální akci ze skladových zásob firmy ze Spojených arabských emirátů.

Pro Stropnického by mělo být vybaveno vyšším stupněm ochrany VR9. Podle odborníků má odolat střelám i z ruského kulometu PK. Na německém autosalonu vůz s tímto stupněm ochrany představila například automobilka Audi. Pancéřované verze nabízejí i Mercedes nebo BMW.

zelena.karkulka ( 20. října 2015 22:01 )

 Jako agent USA musí mít strach,to dá rozum

villi ( 20. října 2015 15:27 )

TEN JE TAK VYSTRAŠENÝ,ŽE PŮJČENÉ GRIPENY BUDE MUSET VRÁTIT!!!! A TO PŘICHÁZÍ JEHO AMERICKÝ HALOWEEN !!! BUBUBU,TY STARÝ ŠMEJDE !!!

tgbg ( 20. října 2015 15:02 )

Ruský kulomet v rukou ruského teroristy.

panda82 ( 20. října 2015 13:20 )

Bože bože, kde na to ten Babiš bere, tož s takovou ten dluh prezient svými příspěvky stání dluh neumoří, jaké vzdělání má Stropnický, že je tak chráněný exot

pekaaaros ( 20. října 2015 13:00 )

Co říct k Stropnickému? Snad jen že každej režim má svoje postavičky, které bezhlavě uvěří ideologii, kterou propaguje. A každej režim nakonec skončí na smetišti dějin a po odtajnění všech spisů je společensky zavržen.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa