Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

10 milionů korun pro Kalouska? Podle právníků sázku s Babišem vyhrál

Autor: kle - 
19. října 2015
19:35

Miroslav Kalousek (TOP 09) si je jistý svým vítězstvím v sázce s Andrejem Babišem (ANO) o 10 milionů korun. Ministr financí tvrdí, že Kalouska vyšetřovala policie. Bývalý ministr financí to odmítá, stejně jako například právník Tomáš Sokol, jak informoval v pondělí server Česká justice.

Předmětem sázky mělo být Babišovo tvrzení, že Miroslava Kalouska vyšetřovala policie. „Vyšetřování je fáze trestního řízení, která začíná sdělením obvinění. Nikdy v životě mi nebylo sděleno obvinění z trestného činu, a proto jsem také nikdy nemohl být vyšetřován,“ je si ovšem jistý Kalousek.

Dodal, že sázku uzavřel proto, aby poukázal na „neustálé lhaní a osočování 1. místopředsedy vlády a ministra financí, kterého se dopouští zdaleka ne jenom vůči mé osobě.“

Podle Českou justicí oslovených právníků má Kalousek pravdu bráno striktně podle zákona. Záležet ale prý bude na tom, jak případný spor posoudí soud.

Právníci stojí za Kalouskem

Podle právníka Tomáše Sokola má pravdu Kalousek. Advokát se odvolává na § 161 odst. 1) Trestního řádu, podle nějž vyšetřováním se označuje úsek trestního stíhání před podáním obžaloby, návrhu na schválení dohody o vině a trestu, postoupením věci jinému orgánu nebo zastavením trestního stíhání, včetně schválení narovnání a podmíněného zastavení trestního stíhání před podáním obžaloby.

„To ale platí pro terminologii trestního řízení a v trestním řízení. Otázkou pouze je, zda následně, v eventuálním soudním sporu, dospěje soud k závěru, že lze po  prostém ministru financí, který navíc ani  neumí příliš česky, požadovat znalost přesného významu slova v trestním právu. Takříkajíc legální definici,“ uvažuje.

Neplést si pojmy s dojmy

Obecně se totiž podle něj obrat „vyšetřován policií“ používá dosti vágně. „Osobně bych byl pro poněkud opatrnější zacházení s těmito pojmy, ovšem zase nevím, s čím přijde pan Babiš,“ dodal.

Rovněž oslovený Pavel Kučera upozornil, že je zcela zásadní rozlišovat mezi striktně právním a šířeji definovaným pojmem „policejní vyšetřování“. „Při respektu k Trestnímu řádu Miroslavu Kalouskovi nebylo nikdy sděleno obvinění, nebyl ani vyšetřován, zatímco při laickém nahlížení na trestní proces koho policie vyslýchala, byl vyšetřován,“ řekl.

Dodal ovšem, že neví, jak rozumějí účastníci sázky tomuto rozdílu. „Asi by to řešil civilní soud při vymáhání plnění z této částky. Protože jde ale o závazek nevynutitelný, zůstalo by jeho splnění asi jen v rovině morální,“ domnívá se.

Kalousek i Babiš se střetávají i u tématu evidence tržeb:

vi3ol ( 20. října 2015 12:40 )

Mám ty dva hajzly zhruba ve stejný rovině. Estébák či poslanec NF, tím pádem to samý.. Jeden to dokázal náležitě využít, druhý, díky svému alkoholismu ne, mohl se jenom protloukat politikou..druhého tam dotáhl zájem o ještě větší zisky.. ale k věci..jednají o zdanění hazardu , a sami uzavřou tuhle sázku??! Beru to jako výsměch všeho, co dělají! Snad to K. pomůže u prokazování svých příjmů v budoucnu..

smoyde ( 20. října 2015 11:24 )

Ať se neopakuju, je to všechno jedna banda. http://www.blesk.cz/diskuse/472721/1

bezdrat ( 20. října 2015 09:44 )

To je všeobecně známo. Kalouskovi to pálí a levicovým voličům to leží na játrech neb nemají mozky.

tgbg ( 20. října 2015 08:28 )

Samozřejmě, že vyhrál. Kalousek je odborník, který i za doby světové krize dokázal ušetřit peníze, které se teď nesmyslně vyhazují.

1pravda1 ( 19. října 2015 23:17 )

Mrtvý blízký příbuzný, to je vždy podezřelé.... zvlášť když tam hrají velkou úlohu peníze.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa