Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hádka o těžební limity: Zeman podporuje prolomení, odborníci jsou jasně proti

Autor: ČTK, val - 
19. října 2015
17:54

Pondělní rozhodnutí vlády prolomit limity těžby hnědého uhlí v lomu Bílina vyvolalo rozporuplné reakce. Vládu podpořil prezident Miloš Zeman nebo odboráři, proti je část politické opozice a zejména ekologové i vědci. Některé obce v okolí dolu budou požadovat ochranná opatření. 

Ministři schválili variantu, kterou navrhl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Počítá s budoucím rozšířením těžby v Bílině, ale také s postupným utlumením těžby na lomu ČSA. Budoucí vlády se ale budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit.

"Pan prezident již během únorové návštěvy Ústeckého kraje uvedl, že nevidí problém v prolomení limitů u dolu Bílina. Je dobře, že vláda v této věci nepodlehla nátlaku ze strany aktivistů," tlumočil Zemanův názor na rozhodnutí vlády jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Lidovci mají podmínku, TOP 09 proti

Kabinet Bohuslava Sobotky za tento krok pochválil i ústecký poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). "Jen se ptám, proč je rozhodnutí polovičaté? A co důl ČSA?" reagoval Foldyna, který prolomení limitů dlouhodobě podporuje. Prolomení limitů na dole ČSA by nejspíš vedlo ke zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice.

Lidovci souhlasili s prolomením limitů za podmínky, že vytěžené uhlí budou využívat přednostně teplárny. "Dalším naším požadavkem bylo férové nakládání s prostředky na rekultivaci," uvedl ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle představitelů opoziční TOP 09 vláda rozhodla špatně. "My jsme dlouhodobě proti prolomení limitů. Nemyslíme si, že by si naše krajina dál zasloužila další drancování a poškozování," řekl novinářům místopředseda strany Miroslav Kalousek. Poslanec TOP 09 Michal Kučera zvolený za Ústecký kraj dodal, že rozhodnutí vlády je lhostejné vůči zájmům regionu. "Pokud by ministři řešili něco jiného než jak zalátat díry v rozpočtu, nemohli by se rozhodnout byť jen pro částečné prolomení těžebních limitů," uvedl Kučera.

Pochvala od odborářů

Podporu vládě naopak vyslovili odboráři, konkrétně předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. "Je to logické rozhodnutí, které jde správným směrem. Důležité je hlavně pro budoucnost českého teplárenství," řekl.

Proti limitům dlouhodobě vystupuje také senátor za Stranu zelených Václav Láska. "Uhlí z limitů nepotřebujeme, stát na tom prodělá, místním to ublíží," řekl Láska. Prolomením dříve schválených limitů podle Lásky vláda sebrala lidem jistotu.

V podobném duchu vystupují odborníci na životní prostředí a lidské zdraví. Vláda podle nich svým rozhodnutím o prolomení limitů těžby sice ochránila domovy lidí, kompromis mezi těžbou a zdravím lidí ale po 24 letech porušila. Postoj vlády kritizují také kvůli dalšímu narušení krajiny, nedostatečné ochraně klimatu a budoucí energetické politice státu.

Stovky horníků přivítaly Sobotkovu vládu s požadavkem zrušení limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech. Stovky horníků přivítaly Sobotkovu vládu s požadavkem zrušení limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech. | ČTK

Vědci protestují

"Je potřeba si uvědomit, že populace lidí v severních Čechách je poškozena kvůli znečištění ze 70. a 80. let. Ponese si to stále v sobě i přesto, že se to v poslední době výrazně zlepšilo, dopad se přenáší i na další generace," řekl například genetik Radim Šrám z Akademie věd ČR.

Podle poradce asociace Zeleného kruhu Daniela Vondrouše měla vláda možnost rozhodnout o české energetice koncepčně a modernizovat ji, nyní ale konzervuje její fosilní charakter. Také analytik společnosti Glopolis Vojtěch Kotecký nepovažuje za správné, aby vláda dále uhelné doly rozšiřovala. "Už zkonzumovaly 300 čtverečních kilometrů krajiny v Podkrušnohoří a neměli bychom jim obětovat víc," konstatoval. 

Programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh vítá, že vláda nepodlehla tlaku uhlobaronů a ochránila alespoň domovy lidí před rypadly. Je to prý vítězství pro obyvatele Litvínova, Horního Jiřetína, Černic i pro ekologické organizace. Zachování limitů na ČSA zachrání podle něj stovky pracovních míst vázaných na prosperující obce. "Od sebevědomé vlády bych však očekával, že zadá převedení uhlí do nebilančních zásob a jasně řekne, že udělá vše pro to, aby se energetika zbavila fosilních paliv," reagoval.

Zastánci zachování těžebních limitů při příjezdu Sobotkovy vlády do Ústí Zastánci zachování těžebních limitů při příjezdu Sobotkovy vlády do Ústí | EPA

Obce budou žádat ochranná opatření

Starostové obcí v okolí dolu Bílina budou v reakci na rozhodnutí požadovat ochranná opatření, která zabrání zhoršení životních podmínek po rozšíření těžby uhlí. "My s tím nemáme problém, jsme rádi, že to rozhodnutí padlo," uvedl starosta obce Mariánské Radčice Jaroslav Sikora a dodal: "V rámci projednávání dokumentace Plánu otvírky, přípravy a dobývání (POPD) a vlivu stavby na životní prostředí (EIA) budeme požadovat nejvíce možných opatření tak, aby se život lidí nezhoršil," uvedl.

Veřejné projednávání záměru rozšířit těžbu plánují v Braňanech. "Určitě se budou moci vyjádřit občané. Debatovat teď budeme s doly, co by všechno bylo možné pro lidi udělat," řekl starosta Braňan Petr Škanta.

Rozšíření těžby přivítal starosta Bíliny a zároveň hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM), jenž prosazoval prolomení limitů i v dole Československé armády, který patří Severní energetické. "Je to takové kompromisní řešení," uvedl Bubeníček. Podle něj se musí řešit, co bude s lidmi, kteří přijdou kvůli útlumu těžby v dole ČSA o místo přímo u vlastníka, kterým je Severní energetická, a v navazujících profesích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lucio1 ( 19. října 2015 19:50 )

Dejte pokoj s uhlím.,připadám si jak v 19 století..

byvalyvoliccssd4 ( 19. října 2015 18:55 )

 Zelená drancování. Po nás potopa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa