Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vláda po protestech v Ústí rozhodla: Těžební limity na Bílině končí

Autor: zst, ČTK - 
19. října 2015
11:12

Limity na těžbu hnědého uhlí na lomu Bílina v Ústeckém kraji budou prolomeny. Na výjezdním zasedání v Ústeckém kraji o tom jednomyslně rozhodla vláda. Těžba by se ale měla zastavit minimálně 500 metrů od prvních domů. Jejich demolice tak nehrozí. U lomu ČSA limity dál platí.

Ministr životního prostředí Richard Brabec přitom už dříve prohlásil, že prolomení těžebních limitů na dole Bílina je jedna z krajních variant. Kvůli limitům se navíc dnes před Krajským úřadem v Ústí nad Labem hlasitě demonstrovalo. Horníci požadovali zachování pracovních míst a tudíž prolomení limitů. Obyvatelé okolních obcí naopak jejich zachování.

Video Ústí křičelo na ministry: Prolomte těžební limity, chceme práci! - Ivo Brániš, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Důl Bílina provozují Severočeské doly z polostátní společnosti ČEZ. Za limity jsou odhadované zásoby asi 100 milionů tun uhlí. Podle informací ČTK schválila vláda nakonec variantu, kterou prosazoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Mimo jiné počítá s tím, že dojde k postupnému utlumení těžby na lomu ČSA Severní energetické, jejímiž majiteli jsou finančníci Jan Dienstl (30 procent) a Tomáš Fohler (30 procent), 40 procent firmy pak patří na Kypru registrované společnosti Haltixar, za kterou stojí údajně Pavel Tykač. Budoucí vlády se ale budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit.

K usnesení byla přidána podmínka hnutí ANO, které požadovalo, aby u Bíliny byly limity vzdáleny minimálně 500 metrů od obcí. "Že se to podařilo prosadit je poměrně velký úspěch," okomentoval rozhodnutí ministr životního prostředí Richard Brabce (ANO). To proto, aby se nezhoršily podmínky bydlení, jak ráno novinářům řekl ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podobný požadavek měli i lidovci.

"Nakonec bylo dosaženo maxima možného. My jsme měli velký zájem dohodnout, pokud budeme prolamovat limity, aby to bylo s jasným zacílením. Pokud analýzy říkaly, že to má být pro teplárny, aby bylo garantováno, že to bude za tímto účelem," řekl k rozhodnutí ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Rozhodli jsme se důvěřovat analýze polostátní firmy ČEZ, že by v roce 2020 byl ohrožen chod tepláren," dodal k tomu Babiš.

V dalších bodech koresponduje schválená varianta s jedním z návrhů, které dnes předkládal na vládu ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Mimo jiné stanovuje, že do příštího roku připraví program rozvoje pracovních příležitostí v Ústeckém kraji. Usnesení také ukládá Mládkovi a jeho nástupcům v čele resortu předkládat každoročně do roku 2020 vyhodnocení plnění cílů státní energetické koncepce. Obsahuje také požadavek, aby uhlí vytěžené v lomu bylo přednostně použito pro potřeby teplárenství v ČR.

Vláda prolomení limitů schválila na svém výjezdním zasedání do Ústeckého kraje. Vůbec poprvé jednala mimo jiné i v konferenčním voze přímo ve vlaku. Pokračovala pak na krajském úřadu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

eda22 ( 20. října 2015 20:09 )

No tak vláda asi nerozhodla o pokračování těžby na Bílině kvůli rumem a houskou vybaveným odborářům, ale protože Bílina je ČEZu a uhlí bude ještě chvíli potřeba v teplárnách. podstatné je, že se neprolomily limity na ČSA, kde by co nejdřív mělo dojít k odepsání zásob do nebilančních.

kimbe ( 19. října 2015 15:21 )

Těžba by se ale měla zastavit minimálně 500 metrů od prvních domů. Jejich demolice tak nehrozí. ..To určitě ne, ty spadnou časem sami.Do té doby budou mít majitelé super výhled na velkorypadla na obzoru za humny. A že se uhlí použije pouze pro teplárny a nebude se tedy muset zdražovat topení a uhlí jako takové, tak tomu věří snad jen blbec...

dsmann ( 19. října 2015 15:11 )

Samozřejmě že ta analýza je podvod, do očí bijící lež. Je to o vývozu energie, ne o potřebách tepláren. Stačí si vyjet tabulky toho, kde se kolik uhlí těží. Nejzřetelněji o skutečnosti vypovídá srovnání se zemí, která má vývoz i dovoz omezený na nezbytné minimum, tedy je soběstačná, jako například KLDR. Tato země je, co se rozlohy a počtu obyvatel týká, zhruba 2x tak velká jako naše. Přes to těží v průměru ročně o třetinu méně uhlí než se těží u nás. A tím, že by tam snad měli menší zásoby uhlí vhodného k těžbě než u nás, to rozhodně není. Zkrátka si jen nedrancují přírodu a zásoby kvůli vývozu.

abyss ( 19. října 2015 14:47 )

Analýzám firmy, která z prolomení limitů bude mít ohromné zisky, může věřit jenom debil, případně "věřit" podplacenej nebo jinak zainteresovanej hajzl Co z toho jste vy, pane Babiši????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa