Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko navštíví prezident Izraele. Přiletí v době sílících krvavých střetů

Izraelský prezident Reuven Rivlin přiletí do Česka
Izraelský prezident Reuven Rivlin přiletí do Česka  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, kal - 
18. října 2015
09:40

Do Prahy příští týden přijede izraelský prezident Reuven Rivlin. Během svého pobytu by se měl setkat s předními českými politiky. Navštíví také Terezín. Jedním z témat jeho jednání by mohla být zbrojní spolupráce. Rivlina do Česka pozval prezident Miloš Zeman hned po jeho zvolení izraelským prezidentem loni v červnu. Návštěva přichází nicméně ve chvíli, kdy v Izraeli opět gradují násilnosti s Palestinci.

Izraelský prezident by měl do Prahy přiletět v úterý večer, v Česku bude do pátku. Během středy a čtvrtka se setká se Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a předsedy Poslanecké sněmovny a Senátu Janem Hamáčkem a Milanem Štěchem (oba ČSSD).

Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka přijede s Rivlinem do Česka podnikatelská delegace. Se svými kolegy se setkají na česko-izraelském podnikatelském fóru.

Zeman jako fanoušek a radary za miliardy

Zeman s izraelským prezidentem bude jednat o společných projektech v oblasti bezpečnosti a o českých projektech v Izraeli v oblasti logistiky a železniční dopravy. Mluvit spolu budou i o povolební situaci v Izraeli a o tamní zhoršené bezpečnostní situaci. „Návštěva je výrazem nadstandardních vztahů mezi oběma zeměmi,“ řekl Ovčáček. Zeman je znám jako velký izraelský příznivec.

Podle Kateřiny Navarové, mediální zástupkyně pardubické společnosti Retia, by jedním z témat jednání Rivlina s českými politiky měl být záměr Česka nakoupit nové 3D radary. Měly by stát několik miliard korun. V minulosti se v tisku objevily informace, že by zakázka mohla být zadána česko-izraelskou vládní dohodou firmě Elta Systems, která takové zařízení nabízí ve spolupráci s pardubickou společností Retia.

Nová vlna násilností v Izraeli

Izraelem přitom nyní otřásá nová vlna násilností. Při dalších útocích noži na Izraelce v sobotu zemřeli čtyři Palestinci a další byl postřelen. Tři z těchto incidentů se odehrály u Hebronu na palestinském Západním břehu Jordánu a dva v Jeruzalémě. Nová vlna násilí si od začátku října vyžádala osm mrtvých Izraelců a zhruba čtyřicet Palestinců, z nichž 19 byli podle izraelských úřadů útočníci a další zemřeli ve střetech s policií a vojáky.

Podle izraelských sdělovacích prostředků přišel ráno Palestinec vyzbrojený nožem ke kontrolnímu stanovišti u židovské enklávy v Hebronu a snažil se pobodat izraelského vojáka. Když se mu to nepodařilo, vrhl se na nejbližšího izraelského civilistu, který byl ale ozbrojen a útočníka zabil.

Agentura Reuters uvedla, že Palestinci mají v případě incidentu u Hebronu jinou verzi. Údajný palestinský svědek střetu uvedl, že naopak izraelští osadníci zaútočili na neozbrojeného Palestince.

mandat ( 19. října 2015 06:45 )

Stat Izrael okupuje uzemi Palestiny, je to umele vytvoreny stat,ktery si nezaslouzi uznani.Jak by se vam libilo,kdyby jste byli vyhnani ze svych domovu a vystehovani do stanu k sousedum? Palestina tak zije dve generace.

eda22 ( 18. října 2015 16:50 )

Prezidenta Rivlina pozval prezident Zeman, nikoliv ministr Zaorálek. To za prvé. Za druhé Stát Izrael je opravdu svatý, když se pořád vypořádává s pakáží, která ho chce zničit, s tak velkou mírou ohledů .

ruudazvostravy ( 18. října 2015 13:24 )

Jeden Žyt tvoja smrť,Žydostán zhouba lyctva.

vi3ol ( 18. října 2015 12:37 )

záměr Česka nakoupit nové 3D radary. Měly by stát několik miliard korun. Česka, nebo Mynáře a ožraly, jak se nahrabat i mimo Ruska??

vi3ol ( 18. října 2015 12:32 )

záměr Česka nakoupit nové 3D radary. Měly by stát několik miliard korun.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa