Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ovčáček si dobírá pražskou kavárnu. Kvůli alkoholu, doutníkům a Churchillovi

Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček (vlevo) a britský premiér Winston Churchill (koláž)
Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček (vlevo) a britský premiér Winston Churchill (koláž)  (Autor: Profimedia, archiv Blesk.cz a Ramon Hofman)
Autor: Jan Kálal - 
17. října 2015
16:25

Už jsme od něj slyšeli, že se pražská kavárna fašizuje. Díky němu víme, že jejím informačním kanálem je sociální síť Twitter. Teď přidal prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček další podrobnosti o uskupení, které snad nikdo jiný neumí popsat lépe. Historicky totiž doložil, že štíhlost a elegance ve velkých zkouškách dějin prohrává bitvu s doutníky a alkoholem.

„Pražská kavárna se fašizuje,“ prohlásil Jiří Ovčáček, když nad Pražským hradem zavlály místo prezidentské standarty rudé trenýrky. „Hrad pošpinili 15. března 39 vlajkou nacisté. Pak už se toho nikdo neodvážil, ani sovětští okupanti. Až nyní vandalové vydávající se za umělce,“ vysvětloval v září.

Taji pražského kavárenství pak provedl hradní mluvčí diváky České televize. Uvedl tu, že rozeznává dva druhy kaváren. „Ta první je prvorepubliková, kde se lidé scházejí a diskutují spolu a navzájem respektují své názory. A pak je kavárna druhorepubliková, která neuznává a není schopná akceptovat názory druhých a své názory se snaží fundamentálně vnucovat ostatním,“ prohlásil. Tehdy také identifikoval Twitter jako komunikační nástroj „kavárníků“.

Churchill, nebo Chamberlain? Doutníky, nebo elegance?

A nyní na sociálních sítích přišel s další zajímavostí. Nejspíš v obraně před kritiky, kteří Miloši Zemanovi vyčítají alkoholismus a kouření, prohlásil. „Kdyby měla pražská kavárna na výběr, koho by si vybrala? Chamberlaina, nebo Churchilla?“ zmínil na Facebooku.

Ovčáček tak dal do protikladu dva britské státníky z období sílícího fašismu a 2. světové války. Neville Chamberlain jako premiér dovedl zahraniční politiku Británie až k podpisu mnichovské dohody, která v roce 1938 uznala nárok na oblast Sudet v Československu. Winston Churchill, jeho nástupce, se Adolfovi Hitlerovi naopak postavil a s dalšími spojenci fašisty v Evropě porazil.

Bývalý britský premiér Neville Chamberlain Bývalý britský premiér Neville Chamberlain | Profimedia

Jenže pražská kavárna by si podle Ovčáčka prý vybrala místo válečníka Churchilla raději Chamberlaina. „Byl elegán, štíhlý, nepoužíval veřejně jadrnější slovník, neholdoval přemíře doutníků a alkoholu. Proto hovořím o tom, že pražská kavárna žije mentálně ve světě druhé republiky,“ dodal mluvčí Hradu.

vi3ol ( 18. října 2015 13:54 )

 Důležitý pokrok vidím v tom, že poprvé uznal alkolismus hradního ožraly.. Už neví kam? Musí to být těžký, udržet ho na zvladatelných 3 promile slivovice..kdy ještě neblije.. vytírat mu řiť, měnit pleny, .. kdo by do toho z vás šel, za ty prachy??!..musí to být opravdu, ale opravdu nefalešný bolševický charakter..

eliska963852 ( 18. října 2015 09:52 )

Nevěděla jsem, že umíš číst...

dzery ( 18. října 2015 09:42 )

Už jsem několikrát psal že Krakonoš nebyl blbej...

milosuvadvokat ( 18. října 2015 01:22 )

nema , je to klon i jenika54.. , poseroutka

milosuvadvokat ( 18. října 2015 00:32 )

nevim co sem napsat , pravdu radsi ne , zejo?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa