Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotkovi padají na hlavu barokní hradby. Oprava přijde na 12 milionů

Autor: Jan Kálal - 
19. října 2015
05:30

Je to místo těsně vedle sídla české vlády, které šéfuje premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). A je to také místo, které se rozpadá a chátrá. Barokní opevnění hlavního města podél ulic U Bruských kasáren a nábřeží Edvarda Beneše teď čeká rekonstrukce za bezmála 12 milionů, zjistil Blesk.cz.

Zadávací řízení příslušné veřejné zakázky má odstartovat na začátku listopadu, už v březnu 2016 by se měli pustit do díla restaurátoři a zedníci, na konci listopadu 2016 má být hotovo. Aspoň takové jsou plány na opravu barokního opevnění.

„Podrobná specifikace předmětu veřejné zakázky bude uvedena ve vzoru smlouvy, který bude součástí zadávací dokumentace,“ zmiňuje Úřad vlády ČR s tím, že předběžná cena bude 11,9 milionu korun. Kdo se pustí do díla, musí postupovat obezřetně. Opevnění je totiž nemovitou kulturní památkou, která se nachází na území Pražské památkové rezervace. Stavitel by proto měl zaručit „vysokou odbornou úroveň“ provedení.

Nahoře Kramářova vila, dole Strakova akademie. Mezi nimi pak zchátralé barokní opevnění:

Barokní opevnění Prahy čeká u sídla vlády oprava za 12 milionů. Barokní opevnění Prahy čeká u sídla vlády oprava za 12 milionů. | Google Maps

Barokní opevnění Prahy vzniklo v letech 1653–1730, kdy bylo hlavní město přestavěno na pevnost s citadelou na Vyšehradě. Stavbu vedl generál Innocentio hrabě Conti. Na pravém břehu hradby postavil Carlo Lurago a na levém břehu Santini de Bossi. Byly přestavěny zanedbané hradby kolem celé Prahy, pouze v některých úsecích byly ponechány původní gotické hradby.

Opevnění bylo zesíleno asi 20 baštami, pojmenovanými podle svatých patronů. Bašty byly očíslovány na levém břehu postupně od Újezdu (I.) až k dnešní Strakově akademii pod Letnou (XX.). Právě tady sídlí vláda.

prycsnima ( 19. října 2015 13:24 )

 marně čekám na ten den až zavřou tu zrůdu Merkelici do blázince. Jednoho blázna už Deutschland mělo,a jak to dopadlo.! Ten belbej německej lid potřebuje nějakého Führera a to vždy psychopata.!!!a to se už asi nezmění.jelikož světu vládnou samí jeblouši.!

1pravda1 ( 19. října 2015 10:20 )

Sobotko, tobě hlavně padá na hlavu vláda s ministry!!! Teď rozhodujete o prolomení limitů těžby hnědého uhlí protože to chce ČEZ ale že zavíráte doly s kvalitním černým uhlím na Ostravsku, tak to najednou to uhlí nepotřebujete? Lháři jste! Pracovníky můžete dát na revitalizaci té měsíční krajiny! A to, že chce Mládek a Zaorálek TTIP, přitom se smlouvou nejsou pořádně seznámeni ani europoslancii a projednávání je tajné! Kam to pořád lezete?

mikimaus321 ( 19. října 2015 09:38 )

přesně tak Šimon Plánička za dojení Merklová za hnojení

bizon_pepa ( 19. října 2015 08:07 )

Stálo by to 12 mio i kdyby si hradby nechával opravit soukromník? Tady to vyleze, tak na 25 m.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa