Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obviněný hejtman nerezignuje: „Je to jeho rozhodnutí,“ utrousil Sobotka

Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) na tiskovce vysvětloval svůj postoj k razii a k obvinění v údajné korupční kauze.
Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) na tiskovce vysvětloval svůj postoj k razii a k obvinění v údajné korupční kauze.  (Autor: ČTK)
Autor: zst, ČTK - 
16. října 2015
20:16

Kauza, do které je zapleten i exministr vnitra Ivan Langer, zatím nestála místo jednoho z hlavních aktérů - olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Po několika hodinách v jednacím sále to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ten ho opakovaně vyzýval k rezignaci a o jeho odchod usilovali i další politici z vedení strany.

Olomoucký hejtman Rozbořil (ČSSD), obviněný z podplácení, ale rezignovat odmítl. Novinářům to po několikahodinovém jednání krajského výboru strany řekl Sobotka, který si přeje odchod Rozbořila z funkce. Rozbořilovo rozhodnutí ale podpořil krajský výbor, oznámil novinářům jeho předseda Jiří Zemánek.

"Já to nepokládám za rozumné rozhodnutí, ani z pohledu Olomouckého kraje, ani z pohledu sociální demokracie. Nicméně je to jeho vůle a jeho rozhodnutí," řekl Sobotka.

Policie tento týden obvinila Rozbořila a další tři lidi, mezi kterými jsou dva důstojníci policie. Rozbořil s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění.

Podle Zemánka zástupci předsednictva ČSSD na jednání v Olomouci své spolustraníky z Olomouckého kraje nabádali k tomu, aby se hejtman vzdal své funkce, což by podle nich bylo nejlepší řešení. "Proti tomu zaznívaly názory v debatě z členů klubu zastupitelů a členů krajského výkonného výboru, kteří víceméně většinově podporovali rozhodnutí, aby pan hejtman nerezignoval do doby, než se jednoznačně prokáže, že skutky, které mu byly zatím přičteny, jsou skutky, které vykonal či nikoliv," uvedl Zemánek.

Rozbořil dnes členům krajského výboru ČSSD vysvětlil okolnosti svého obvinění a v tajné volbě poté získal většinovou podporu. Novinářům řekl, že z 29 přítomných ho podpořilo 21 členů krajského vedení. Zemánek míní, že rezignace Rozbořila by za stávající situace mohla být vnímána jako přiznání toho, že se provinil proti zákonu. Podle Zemánka je třeba ctít presumpci neviny.

Další obvinění

V olomoucké korupční kauze byli vedle Rozbořila obviněni také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel a Ivan Kyselý, blízký přítel bývalého ministra vnitra Ivana Langra. "Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden navíc i pro přijetí úplatku," uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Třetí obviněný čelí podezření z účastenství na zneužití pravomoci a čtvrtý z podplácení.

Za údajné ovlivňování vyšetřování různých případů jim hrozí až deset let vězení. Obvinění policisté z Olomouckého kraje asi budou postaveni mimo službu po propuštění z vazby. Další opatření by zatím podle prezidia nebyla adekvátní.

Rozbořil, který je hejtmanem od roku 2012, novinářům ve čtvrtek řekl, že úplatek nenabízel. "Má role v této kauze je podle mého názoru nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou," uvedl. Proti obvinění podal stížnost. Zároveň řekl, že zatím nebude rezignovat a o svém případu se rozhodl informovat vedení ČSSD.

Ostravský okresní soud ve čtvrtek poslal do vazby Kadlece, Petrůje a Kyselého kvůli obavě z ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. Pro Rozbořila žalobce vazbu nežádal.

Úniky informací ze spisů, ovlivňování kauz

Podle Hantáka pracovali detektivové ÚOOZ na případu přes rok a zjistili, že se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací ze spisů, což negativně ovlivňovalo vyšetření případů. Podle serveru Neovlivní.cz má ÚOOZ podezření, že bylo ovlivněno vyšetřování údajných machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavba jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích. Rozbořil nabízel Kadlecovi úplatek za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu, uvedl server s odvoláním na policejní odposlechy. Kadlec prý nabídku přijal.

V úterý pak zahájili detektivové akci Vidkun, provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik osob včetně Langera. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Kauza míří také do řad vedení olomoucké policie. Údajné nadstandardní vazby mezi náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vazby se prý podle tehdejších informací ČTK promítaly i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu. Kadlec tehdy jakékoli pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila. Inspekce prověřovala i údajné urážky podřízených ze strany Kadlece, krajské ředitelství policie v té době opustila řada zkušených kriminalistů.

 

byvalyvoliccssd4 ( 17. října 2015 20:56 )

Pokud by odstoupil, tak by jednoho socanského zloděje nahradili jiným socanským zlodějem.

ivoadler ( 17. října 2015 10:55 )

O Rozbořilovi jsem už dříve prohlásil, že to je playboy. K takovému závěru mně stačily jeho televizní záběry. Bodejť by rezignoval! Umí si někdo představit, co mu dalo práce, než se vyšplhal na krajskou špičku? Teď by šlo všechno do prd.ele. Kdepak chlapci. Jestli mám odstoupit, tak mi to musíte tvrdě dokázat. Nějaké morality mně nezajímají.

borjar ( 17. října 2015 06:10 )

 Tak konečne se už dovíme kdo tam v Česku krade ???? Zda ODS , KDU , ČSSD , anebo Kradousek ????

ATLAS8 ( 17. října 2015 05:22 )

Že by zase "křišťál",podle nějakého asi v pořadí 99 "sesmoleného" kodexu vrcholového politika,by měl rezignovat a provést tzv. "očištění",ve vyspělých demokraciích jako je třeba "obdivovaná" velmi konzervativní Anglie,Kanada,Austrálie, by takový politik zcela určitě rezignoval, ale rozhodně né v postkomunistických zemích, to se tu prostě nenosí, ale jeho chyba,pořád má ještě šanci pokud je ovšem "křišťálový",pokud ne,stejně si pro něj příjdou, a poté to bude větší sláva.

prycsvladou ( 17. října 2015 04:54 )

dobytek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa