Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chybí na pánských WC přebalovací pulty? Tátové to mají těžší, tvrdí europoslanec

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. října 2015
05:47

Rozvinula se z toho zajímavá diskuse. Europoslanec Stanislav Polčák (TOP 09) upozornil, že jako táta dvou dětí má problém. Na pánských záchodcích nejsou přebalovací pulty. Podal proto podnět k Evropské komisi, aby se situace změnila. Pustil se do něj však Petr Mach (Svobodní) s tím, že zatímco všichni řeší migrační krizi, Polčák řeší "hovínka". Svůj názor Blesk.cz sdělila i ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Přebalovacích pultů na pánských záchodcích je málo. „Jako otec dvou dětí jsem měl možnost tento nedostatek sám pocítit na vlastní kůži. Vždyť mimo domov, například v restauraci nebo obchodním domě, je to fakticky pouze matka, kdo může dítě na k tomu určeném místě přebalit,“ postěžoval si na Facebooku europoslanec Polčák.

Spolu s kolegyněmi z EPP (European People’s Party) tak podal k Evropské komisi podnět ke zvýšení počtu přebalováků na pánských WC. Chce prý tím také dát prostor i mužům v otázkách zrovnoprávnění. 

Zavedení přebalovacích pultů na pánských záchodech. I takovými záležitostmi by se Evropská komise podle mého názoru mě...

Posted by Stanislav Polčák on 15. říjen 2015

Uživatelů Facebooku se navíc Polčák zeptal, co si o tomto nápadu myslí. Především tatínků. Ozval se mu předseda pražské ODS Filip Humplík (ODS), sám táta pěti dětí. „Je to blbost, zkušený majitel ví. A buď pult má, nebo ne. A já si můžu vybrat, kam s malou půjdu a kam ne. Příkazy nic nevyřeší. Na tohle EU nepotřebuju. Rozdíl mezi ODS a TOP 09 v kostce,“ reagoval zastupitel hlavního města Prahy.

Mach: Místo uprchlíků řeší Polčák hovínka

Polčák se nedal. Nežádá prý spolu s kolegyněmi eurokomisi, aby plošným příkazem něco zavedla. „Osobně bych raději přivítal přebalovací pulty na dostupném místě jak pro maminky, tak pro tatínky, ale pokud budou provozovatelé nadále zřizovat pulty jen na ženských záchodech, připadá mi logické tento požadavek vznést i směrem druhému pohlaví. Řešíme tu genderovou rovnoprávnost, kvóty žen v politice... ale děcko, kde přebalit, chlap nemá, když už se to naučí...,“ pokračoval mladý europoslanec v argumentaci.

Nijak však neuchvátil šéfa Svobodných Petra Macha. Ten se do kolegy z europarlamentu Polčáka pustil také. „Europoslanec Polčák z TOP 09 v Bruselu řeší hovínka, když tu máme migrační krizi... Ach jo, jako by bylo málo ´euronesmyslů´,“ napsal na Facebooku Mach.

Petr Mach zkritizoval kolegu z EP Polčáka Petr Mach zkritizoval kolegu z EP Polčáka | Facebook

Proč ale s touto debatou Polčák nyní začal, vysvětlil následovně: „V Evropském parlamentu se zabýváme skutečně velkým množstvím témat. Já jsem vybral na svůj FB zrovna toto jako jeden ze střípků, který mě vzhledem k často jednostranně diskutované ,genderové‘ korektnosti zaujal. Nemyslím si, že jakýkoliv předpis z výboru Zemědělství a rozvoj venkova nebo Regionálního rozvoje by vyvolal takovou diskusi.“

Marksová: Otec těžko může přebalovat na dámském záchodu

A zatímco europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09) prozradil, že „jeden takový přebalovací pult máme v Bruselu v EP na pánském záchodě hned vedle jídelny“, při návštěvě redakce Blesk.cz se k problematice vyjádřila i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

„Já s tím samozřejmě souhlasím, protože my se tady snažíme podporovat, aby tatínkové se mnohem více zapojovali do péče o děti. A s tím jsou občas spojené takovéto fyzické překážky. Když on je s nimi sám, potom je to velice těžko řešitelné, protože těžko může jít na dámský záchod přebalovat děti,“ řekla Marksová Blesk.cz a přidala zajímavý poznatek: „Mně z dovolené v Turecku hlásil náš tiskový mluvčí, že tam na každém pánském záchodě ten přebalovací pult byl. Takže Turecko je asi napřed v tomto.“

Polčáka pak pochválila i eurokomisařka Věra Jourová (ANO). „Je mi to velmi sympatické, je to výborný nápad a dobrá inspirace pro provozovatele záchodů, pokud mají dát najevo, že se mají otcové víc starat o děti a mělo by jim to být umožněno,“ řekla Právu. Dodala jen, že zavádění přebalovacích pultů zrovna nepatří pod regule a gesci Evropské komise.

hvezda8 ( 22. října 2015 12:20 )

TY PITOMČE POBĚ ŠUKÁ VELKEJ MOZEK Z MALÍM.VĚTŠÍHO ***A JSEM NEVIDĚL.ZASTŘELTE HO AŤ NÁM NEDÝCHÁ KYSLÍK.

oltec ( 19. října 2015 22:25 )

třeba boryše když ho tam náhodou potká

vvogh.t ( 17. října 2015 11:40 )

vvogh.t ( 17. října 2015 11:34 )

co to tam za půl milionu za měsíc vymejšlí ten Mr.ďoch

borka30 ( 17. října 2015 11:08 )

Koho chce přebalovat na těch pánských záchodcích? Neměl by navštívit lékaře? Takový mladý a dostal se na tak lukrativní a dobře placený post, takže mu to asi už zatemňuje mozek. Stejně to je nespravedlivé, aby europoslanci dostávali měsíčně tolik peněz!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa