Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jandák o výjezdech poslanců: „Žrádlo si platíme sami.“ Den v luxusu stojí 466 Kč

Autor: Václav Lang - 
15. října 2015
05:16

Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD), předseda podvýboru pro heraldiku a vexilologii, prozradil, jak je to s výjezdy poslanců do přepychové chaty v Lipnici nad Sázavou. Zákonodárci si veškeré služby hradí sami, řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Jak se ale ukázalo, nejedná se pro poslance o závratné sumy.

Rekreační zařízení v Lipnici nad Sázavou, za jehož provoz platí ročně sněmovna zhruba čtyři miliony korun, nabízí hostům krytý venkovní bazén, saunu nebo tenisové kurty. Konají se tam výjezdní zasedání výborů a další oficiální akce, případně jej poslanci a jejich rodiny smějí využít pro rekreaci. Údajně o to ale není příliš velký zájem.

Mezi pravidelné návštěvníky však patří členové sněmovního podvýboru pro heraldiku a vexilologii, který má na starosti schvalování znaků a vlajek. Zasedají v něm pouze čtyři poslanci a téměř všechna jednání se konají právě v Lipnici. Předseda podvýboru Vítězslav Jandák to pro Blesk.cz zdůvodnil tím, že se jich zúčastňují odborníci z celé republiky, a chata na Vysočině je vzdálenostním kompromisem. Ubytování a jídlo si prý platí poslanci sami.

Samozřejmostí je krytý bazén Samozřejmostí je krytý bazén | Archiv Blesk

Ceny jsou ale vskutku lidové. Za jeden den zaplatí poslanec 466 korun i se snídaní, obědem a večeří. „V případě ubytování hostů z okruhu rodinných příslušníků a přátel se cena zvyšuje o 50 procent,“ informoval Blesk.cz ředitel tiskového odboru sněmovny Roman Žamboch. Jen pro doplnění, platová základna u poslanců činí 57 tisíc korun.

Jandák: Všechno si platíme sami

Pane Jandáku, proč jezdí poslanci z podvýboru pro heraldiku na svá zasedání do rekreačního střediska v Lipnici nad Sázavou?

Bylo to tak odnepaměti, protože se těchto zasedání účastní spousta profesorů a odborníků, například z opavské univerzity, z Brna a podobně. Takže kdysi mí předchůdci - ne já, já jsem proti tomu protestoval, ale pak jsem kapituloval – vymysleli, že je tady zařízení, které využívají jiné výbory, a to je Lipnice nebo Harrachov. Takže jsme zvolili to, co je v jakémsi centru republiky, aby to měli všichni relativně stejně daleko, protože tam přijíždějí i odborníci, kterým je přes 70, okolo 80 let. Bylo to čistě kvůli vzdálenosti, jinak si platíme ubytování, žrádlo, všecko si platíme.

To si platíte sami zvlášť?

Samozřejmě, to si platím všecko zvlášť.

A kolik to dělá?

To netuším, já si to nepamatuju. Ale vím, že normálně platím ubytování, platím jídlo, platím všecko.

Ale má to jednu výhodu. Vezměte si každý výbor nebo podvýbor, který tady ve sněmovně zasedá, tak si musí odskakovat na jiná zasedání a podobně. Kdežto v Lipnici ráno v osm začneme a jedeme do večera. Za mého předsednictví jsme dojeli resty, které zbyly ještě z minulého volebního období.

Zmínil jste, že jste proti těmto výjezdům dříve protestoval.

Když jsem se tohle dozvěděl, tak jsem protestoval. Říkal jsem: ‚Proč máme jezdit do Lipnice? To uděláme v parlamentu.‘ A pak mi tady všichni vysvětlili, že to je z těchto důvodů.

milosuvadvokat ( 15. října 2015 17:43 )

jandaku , tebe nemame radi , ani ovcacek

tomikoomik ( 15. října 2015 12:54 )

Cunik, ne nadarmo dostal roli v Metrackovi

presumpce666 ( 15. října 2015 12:48 )

Vyžranec volezlej. Ve Sněmovně má žrádlo a chlast za pár šupů a ještě bude hubu otevírat, smrad.

tosto ( 15. října 2015 12:47 )

ještě by mohli udělat výbor nebo podvýbor pro správný dopad listí na zem za stromů

tosto ( 15. října 2015 12:42 )

Žrádlo si platíme sami. Oni opravdu nevidí dál než do toho koryta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa