Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželka exposlance rozsekne spor o Peroutku. Jeho vnučka žaluje stát

Autor: ČTK, simao - 
14. října 2015
21:24

Manželka exposlance Petra Tluchoře Kateřina zůstává soudkyní, která rozhodne o osudu žaloby na stát kvůli kauze Peroutka. Vnučka spisovatele a novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová se rozhodla stát žalovat kvůli "štvanici", kterou na Peroutku rozpoutal prezident Zeman. Domnívala se však, že soudkyně by mohla být podjatá. Ale soud to odmítl.

Spory o Peroutkovo dílo míří k soudu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček stále Peroutkův článek s větou "Hitler je gentleman" nenašel (dle expertů ani žádný takový neexistuje), Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se rozhodla žalovat kvůli slovům prezidenta Zemana stát.

Kaslovou naštval lednový projev Zemana na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v době nástupu nacismu. "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'," tvrdil Zeman.

Soudní spor má přitom rozhodovat soudkyně Kateřina Tluchořová, manželka exposlance Petra Tluchoře. Peroutkova vnučka si přála, aby jej dostal jiný soudce. Neuspěla.

Kaslová žádala o zvážení, zda soudkyně "nemůže mít zájem na výsledku řízení" ohledně Zemanových výroků. Čím to vysvětlovala? Celá věc se týká obvinění manžela Tluchořové. Exposlanec Tluchoř figuroval v kauze tzv. trafik, tedy údajného složení poslaneckých mandátů výměnou za výhodnou funkci. Úspěšně to tehdy zastupoval advokát Marek Nespala.

Právě Nespala nyní bude ve sporu o Peroutku zastupovat stát. Peroutkova vnučka upozorňovala na spojitost Tluchořové a advokáta Nespaly, který pomohl jejímu muži a kterému prý vypláceli odměnu Tluchořovi ze společného jmění manželů. 

Výhrady však nebyly Kaslové nic platné. "Soudkyně Mgr. Kateřina Tluchořová není vyloučena z projednávání a rozhodnutí věci vedené u Obvodního soudu pro Prahu 1," potvrdila ČTK Markéta Puci, mluvčí pražského městského soudu, který o námitce podjatosti rozhodoval.

Samotná soudkyně Tluchořová k námitce uvedla, že ke stranám sporu ani k věci samotné nemá žádný vztah a že jí nejsou známy žádné skutečnosti, které by zakládaly důvod pochybovat o její nepodjatosti. Pražský městský soud následně námitku podjatosti posoudil jako nedůvodnou.

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa