Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rozzlobený Babiš a spor o hazard: Omlouvat se nikomu určitě nebudu

Autor: ČTK, simao - 
13. října 2015
16:40

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nařkl místopředsedu sněmovny Bartoška (KDU-ČSL) a poslance Šincla (ČSSD) z toho, že je ovlivnila hazardní lobby. A to v souvislosti se schvalováním novely loterijního zákona. Vyvolal tím řadu vášnivých reakcí, jak ale v úterý odpoledne šéf státní kasy vzkázal, omlouvat se nehodlá.  

Ministr financí Andrej Babiš se neomluví za slova o ovlivnění Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Ladislava Šincla (ČSSD) hazardní lobby. „Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou zlobbovaní tou hazardní lobby v čele s panem Kalouskem, potom pan Bartošek a pan Šincl,“ říkal Babiš o víkendu v rozhovoru pro MF Dnes.

„Já jsem se vyjádřil, jak jsem se vyjádřil, a určitě se nebudu nikomu omlouvat,“ oznámil v úterý Babiš novinářům.

Lidovec Bartošek se přitom nechal slyšet, že Babišovu omluvu očekává. Nedočkal se. „Vypadá to, že v případě, že Andreji Babišovi dojdou věcné argumenty a případně marketingová mávátka, přijde řeč na splašky,“ uvedl ČTK Bartošek. Pokud by prý měl Andrej Babiš pochyby o Bartoškových majetkových poměrech, může je nechat poslanec prošetřit Finančním analytickým útvarem ministerstva. „Nemám co skrývat,“ vzkázal Bartošek.

Na to reagoval i Babiš. „Nevím, proč pan Bartošek mluví o svých majetkových poměrech. Já jsem jeho poměry nezmiňoval. Lobbing neznamená ještě korupci, alespoň tak si to myslím,“ uvedl ministr.

O Babišově omluvě předtím mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já nevím, na základě čeho takovým způsobem útočí na koaliční poslance, slušný člověk by se měl omluvit,“ uvedl dnes Sobotka. „Nevím, proč mě pan premiér vyzývá,“ podotkl Babiš. I tahle slovní výměna dokázala, že ve vládní koalici opět poněkud houstne atmosféra. Což bylo patrné i z předcházející přestřelky Babiše se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem.

Babiš: Bartošek přišel se zmetkem

Ale zpět k hazardu. Proč je podle Babiše dvojice poslanců z řad koaličních partnerů zlobbovaná? Šéf státní kasy poukázal na novelu, se kterou přišel lidovec Bartošek. Babiš ji označil za zmetek, který „zakonzervovává stávající stav“. A jen navíc otevírá internetový trh zahraničním firmám bez toho, aby omezil působení nelegálních firem.

Dle Babiše vzešel Bartoškův návrh z loterijní asociace. Babiš se také podivoval nad tím, proč Bartošek přišel s novelou, když novou celkovou úpravu hazardu vypracoval na ministerstvu financí nevidomý právník Závodský, Babišův politický náměstek, kterého nominovali právě lidovci.

„Musím vyjádřit překvapení, že KDU-ČSL nominovala mého náměstka pana Závodského, který má na starosti hazard, a ten vypracoval komplexní řešení regulace hazardních her, a zároveň poslanec za KDU-ČSL pan Bartošek předložil vlastně legislativní zmetek, který jde fakticky proti komplexnímu řešení ministerstva financí,“ řekl na brífinku Babiš, který tak pokračuje ve slovních přestřelkách s lidovci.

Novela loterijního zákona vyvolala ve sněmovně vášnivé reakce. Tu, kterou za ANO předložil poslanec Volný, zablokoval obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Vadilo mu, že se projednává přednostně před jinými poslaneckými novelami. Koalice ustoupila a vláda v pondělí schválila novou normu o vyšším zdanění hazardu, jež by měla být projednána zrychleným způsobem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa