Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš myslí jen na daně, a ne lidi, hřímají aktivisté kvůli hazardu

Autor: Zuzana Štíchová - 
13. října 2015
12:55

Ani jedna ze tří norem, které mají upravit pravidla loterií i tvrdého hazardu, není úplně v pořádku. To je názor české Transparency International i iniciativy Občané proti hazardu. Někteří poslanci totiž skutečně podle obou organizací zlobbovaní jsou a změny ku prospěchu hazardních provozovatelů doznala i velká novela z dílny ministerstva financí.

Pravidelné přestávky mezi hraním nebo nastavení maximální možné prohry na měsíc – to byly hlavní aspekty novely zákona o hazardu, které neziskové organizace vítaly. Změny měly totiž lépe chránit především patologické hráče.

„Ministr financí Babiš na to nahlíží pouze z hlediska výběru daní, a ne z hlediska ochrany hráčů,“ zlobí se předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda.

Většina ochranných prvků totiž ze zákona nakonec vypadla nebo byla velmi výrazně zmírněna. „Například je tam zakotvena maximální možná částka, kterou člověk může prohrát, a zároveň jak často tu sumu může měnit. Původně to bylo 30 dní, dneska už je tam jen sedm dní,“ popisuje změny Svoboda.

Za zcela špatné považují obě organizace zbylé dvě novely, které mají ošetřovat především výběr daní z hazardu. „Jde jen za cílem vybrat z toho co nejvíce peněz,“ rýpl si do ministra financí také náměstek brněnského primátora Matěj Hollan. Řešit novelou lepší výběr daní, se kterým už mimochodem státní rozpočet pro příští rok napevno počítá, je ale podle Hollana špatná cesta. Potřeba je systémové řešení.

„Podle nás skutečně lobby do vzniku toho zákona výrazně zasáhla,“ přidává se také ředitel Transparency International David Ondráčka. „Smysl nemají ani obstrukce ve sněmovně, ani obviňování ze zlobbovanosti,“ dodal Ondráčka s tím, že veřejná divadla, za jaké se dá považovat i výrok ministra financí o zlobbovaných poslancích, mají ve skutečnosti zakrýt debatu o vážných trhlinách nového zákona.

„Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou ovlivnění tou hazardní lobby v čele s panem Kalouskem, potom pan Bartošek a pan Šincl. To byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby a kteří tam dělali obstrukce, a pan Valenta na to dohlížel z balkonu,“ prohlásil v pondělí Babiš a spustil tím lavinu kritiky z KDU-ČSL a ČSSD.

Blesk.cz přináší rozhovor o tématu s Davidem Ondráčkou.

Blesk.cz: Nemůže to celé být jen zástěrka, aby se pozornost upínala jinam, než k tomu zákonu?

Já to vnímám jako odvedení pozornosti od toho, jak bude vypadat ten velký zákon o hazardu. Teď se řeší dílčí novela, která má jen vyplnit mezeru a může způsobit i to, že si to koalice takříkajíc odškrtne a dál se nebude dít nic. Samozřejmě to přinese daňové výnosy, ale ve skutečnosti to bude vítězství hazardní lobby, která nechce komplexní zákon. V tomhle směru ani Kalouskovy obstrukce ve sněmovně ani veřejné hádky, kdo je víc koupený, ničemu nepomůžou. Hazardní lobby totiž pracuje velmi intenzivně na všech frontách...

Blesk.cz: Co tím myslíte?

My máme například informace o tom, že posílají za konkrétními poslanci, kteří na to mají vliv, své lobbisty. Ti jim mají dokonce nabízet různé výhody, aby si je zavázali. Potom vidíte, jak někteří poslanci začínají otáčet a píšou plamenné blogy o tom, že regulace vlastně není potřeba a jak je hrozně špatné, že vznikne černý trh s hazardem.

Blesk.cz: Ovlivnila podle Vás lobby vznik té velké loterijní novely z dílny ministerstva financí?

To samozřejmě nevidíme v oficiálních připomínkách, ale najednou ministerstvo financívynechalo těsně před předložením té novely do vlády, některá ustanovení, která evidentně nechtěl především ten tvrdý hazard. Oni by nechtěli , aby se herny zavíraly na noc, aby byly přestávky v hraní. Čili ano, podle mě, lobby zasáhla.

gogo ( 13. října 2015 22:06 )

Alespoň ten nadpis kdyby si po sobě ten pisálek přečetl... Takto to dostává zcela opačný, Babiše chválící.. Což asi nechtěl a ani nesměl ten chudák napsat....

slider ( 13. října 2015 16:56 )

Proto volim pro DSSS.

auslak ( 13. října 2015 16:12 )

čím oni víc prosázejí , tím víc jim ty zaplatíš ze svých daní

auslak ( 13. října 2015 16:02 )

to máme všichni myslet na ty chudáky co denně několik hodin sedí u automatu ?

kartona ( 13. října 2015 15:24 )

Hazard a drogy jsou svinstvo, tak ať se z nich alespoň platí daně 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa