Problémy sociálně vyloučených lokalit vyrazili vedle Sobotky řešit i ministři z řad ČSSD Jiří Dienstbier, Michaela Marksová a Kateřina Valachová. Setkali se se zástupci obcí a krajů.

„Pro nás je otázka stavu a řešení sociálně vyloučených lokalit jednou z priorit vládní politiky. Jsme v určité paradoxní situaci v naší zemi. Ekonomika velmi rychle roste, nezaměstnanost velmi rychle klesá, ale podle těch výzkumů za posledních několik let v ČR přibylo sociálně vyloučených lokalit a přibylo obcí, ve kterých jsou sociálně vyloučená místa,“ upozornil Sobotka.

V ghettech je řada problémů – z hlediska vzdělávání, zaměstnanosti, kriminality či otázky kvality bydlení, pokračoval Sobotka. Vláda se proto pokusila sestavit jakýsi návod pro obce, jak v některých případech postupovat.

„Byla zpracována určitá kuchařka, která byla dána k dispozici obcím ze strany Úřadu vlády, kde obce mají celkový přehled o všech dotačních programech, které mohou využít pro zlepšování situace v sociálně vyloučených lokalitách,“ prozradil po setkání Sobotka.

Tady jsou ghetta: V ČR je v současnosti na 600 sociálně vyloučených lokalit.
Autor: Infografika Aha!

Jedním z hlavních účelů vládní „kuchařky“ je upozornění obcí na různé možnosti čerpání peněz ze tří evropských operačních programů. Podle Sobotky se však diskutovalo i o celé řadě praktických bodů.

„Bavili jsme se o nemovitostech, které jsou vybydlené, které by bylo třeba zbourat,“ uvedl Sobotka s tím, že by obce měly mít do budoucna možnost získat příspěvek právě na bourání podobných objektů. Premiér také upozornil, že nadále dochází ke zneužívání příspěvků na bydlení, i to by se mělo měnit k lepšímu.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier si pochvaloval, že bylo setkání „nadstandardně obsazené ze strany vlády“, čímž narážel na účast předsedy vlády i většího množství ministrů. Podle Dienstbiera se snaží jednotlivé resorty propojit aktivity a razí „koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám“.

Dienstbier upozornil, že vládní kuchařka byla dnes prezentována vůbec poprvé. „Takzvaná kuchařka je materiál, který shrnuje veškeré nástroje, které má vláda, resp. jednotlivé resorty k dispozici, které mohou obcím pomáhat překonávat sociální vyloučení a další sociální problémy,“ věří Dienstbier.

Fotogalerie
16 fotografií