Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlobbované ovce a Babiš označený za magora. V koalici to dál vře kvůli hazardu

Autor: ČTK, simao - 
13. října 2015
11:15

Jsou to sice poslanci z řad jeho vládních spojenců ČSSD a KDU-ČSL, přesto na ně Andrej Babiš neváhal vytáhnout tvrdou kritiku. Sociální demokrat Ladislav Šincl mu leží v žaludku delší dobu, nyní k němu přidal i lidovce Jana Bartoška. Oba jsou podle šéfa ANO ovlivnění hazardní lobby. Šincl nazval Babiše „totálním magorem“, na spor reagují i další politici.

Příval emocí však vyvolal právě Babiš. Mezi ním a lidovci to vřelo už o víkendu, ke slovní přestřelce došlo se samotným lídrem Pavlem Bělobrádkem. Třecí plochy nevymizely, naopak přibývají další. I se sociální demokracií.

Jde přitom o dozvuky snah o vyšší zdanění hazardu, což je návrh ANO, který se objevil minulý týden ve sněmovně. Bojoval proti němu i Miroslav Kalousek (TOP 09). Ani na něj Babiš ve své rozhořčenosti nezapomněl, zmínil i senátora Iva Valentu, majitele hazardní skupiny Synot.

„Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou ovlivnění tou hazardní lobby v čele s panem Kalouskem, potom pan Bartošek a pan Šincl. To byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby a kteří tam dělali obstrukce, a pan Valenta na to dohlížel z balkonu,“ řekl ČTK Babiš.

Vedle toho si šéf ANO postěžoval i na nefungování koalice, která se prý musí se domluvit, zda bude táhnout za jeden provaz. Babiš svými výroky vyvolal pozdvižení. „Nejde jen o to, v koalici táhnout za jeden provaz, ale i za jeho stejný konec!“ reagoval na Twitteru šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Ozvali se Šincl, Bartošek i Valenta

Na Babišovy narážky zareagoval v úterý na Facebooku Ivo Valenta. Svůj příspěvek nazval v nadsázce „Ovce, nebo kuřata?“.

„Mám smysl pro humor, takže mne slova ministra Andreje Babiše o tom, že jsem ve sněmovně sledoval zlobbované ovce, pobavila. Na valašských loukách občas ovečky pozoruji spolu se svými dětmi. Je to velmi příjemná relaxace. Musím ale konstatovat, že jsou to zvířata, která speciálním výcvikem lobbingu rozhodně neprocházejí. Možná je však podobné školení dnes již běžným standardem u kuřat z Babišova Agrofertu,“ kontroval Valenta, který byl do Senátu zvolen jako nestraník.

Ivo Valenta zareagoval na Facebooku na Andreje Babiše. Ivo Valenta zareagoval na Facebooku na Andreje Babiše. | Facebook

Ozvali se přitom i poslanec Šincl s místopředsedou sněmovny Bartoškem, na které se Babiš obořil. Šincl tvrzení ministra financí jasně odmítl, Bartošek přirovnal Babišovo počínání v České televizi k praktikám komunistické Státní bezpečnosti (StB). „Já bych řekl, že to je totální magor,“ ujely nervy Šinclovi a Babiše počastoval nadávkou.

„Mně to velice blízko připomíná praktiky StB. Jen tak do prostoru hodíte obvinění a dělej s tím člověče, co chceš. Bez důkazů, bez všeho ostatního,“ řekl v pořadu Události, komentáře na ČT Bartošek.

Babišovi vyčítal, že jeho stanovisko k zákonu o hazardu je v rozporu s materiálem ministerstva financí. „Jestliže mi Andrej Babiš není schopen vysvětlit, proč jedná v rozporu se stanoviskem ministerstva financí, a pak mi řekne, že jsem zlobbovaný, tak se ptám, kdo je tady v této republice zlobbovaný,“ čertil se Bartošek. „To není v rozporu,“ reagoval poslanec ANO Jan Volný.

Podle Hamáčka jde o úlet, Sobotka žádá omluvu

„Byla to spontánní reakce,“ zastal se svého šéfa Babiše i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Polemika při řešení problémů ke koalici patří. I ta ostrá. Myslím ale, že stabilita vlády je vyšší hodnota než vítězství v dílčím sporu,“ podotkl na sociální síti ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Babiše však nešetřil ani šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Totální úlet ministra financí... Neví, jak prosadit svou legislativu, a kope do těch, kdo mu pomáhají,“ napsal na Twitteru. Se zlehčováním sporu pak nesouhlasí šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. „Já myslím, že nějaké zlehčování mimo veřejný prostor není namístě. On to prohlásil do médií, tak by to měl vysvětlit do médií,“ reagoval Sklenák na ohlasy z ANO. Atmosféra v koalici tak houstne dál.

Ozval se i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj by se Babiš měl za svá slova omluvit. Předseda vlády si nemyslí, že by „takové nepodložené útoky“ v koaličních řadách byly vhodné.

Video Ministr financí o přítomnosti senátora Valenty na galerii pro hosty. - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

e.44 ( 13. října 2015 12:37 )

Ten mocensky degenerovanej Babiš nechápe, že koalice může fungovat jen díky domluvě, vzájemné vstřícnosti a ústupcích, že koalice není firma, kde se děje bez odmlouvání všechno podle něj a jeho potřeb, šmejda jednoho do vlastní kapsy a pod sebe ve velkym hrabajícího.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa