Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: Koalice nefunguje dobře. Když nebudou registrační pokladny, končím

Andrej Babiš se pustil do koaličních partnerů
Andrej Babiš se pustil do koaličních partnerů  (Autor: Blesk/Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, zst - 
12. října 2015
17:50

Výbušnou atmosféru na jednání koaličních špiček naznačil při příchodu ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Místopředsedu sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) a poslance Ladislava Šincla (ČSSD) nařkl ze zlobbovanosti hazardními společnostmi. Koalice podle vicepremiéra Babiše nyní příliš dobře nefunguje. Šincl se proti útokům Babiše ohradil a řekl o něm, že je magor.

"Takhle mám takový pocit, že ta koalice nějak ne moc dobře funguje, a musíme se domluvit, jestli v té Sněmovně budeme táhnout za jeden provaz, nebo ne," konstatoval Andrej Babiš. Pokud ne, tak podle něj koalice nemá smysl. Na adresu koaličních partnerů také směřoval výtku, že od začátku společné vlády spíše mluví do médií, ale do očí mu své výtky nesdělí.

"Problém je, že v rámci koalice jsou někteří poslanci, kteří jsou zlobbovaný tou hazardní lobby na čele s panem (místopředsedou TOP 09 Miroslavem) Kalouskem, potom pan Bartošek a pan Šincl. To byli reprezentanti, kteří byli zlobbovaní hazardní lobby a kteří tam dělali obstrukce, a pan (senátor Ivo) Valenta na to dohlížel z balkonu," řekl Babiš.

Šincl Babišovo obvinění odmítl. Neví prý, proč je jeho terčem. "Já už nemám k tomu co říct. Pan ministr má na mě asi nějakou slabost, pravděpodobně, protože opět, když mu dochází argumenty, tak používá takováto slova," řekl. "Já bych řekl, že to je totální magor," dodal.

O tom, že Babiš přestřelil je přesvědčen i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj Babiš neudržel chladnou hlavu. "Buď ať to doloží, nebo ať se omluví a neříká tyto věci," míní.

Sněmovna se minulý týden zabývala návrhy směřujícími k vyššímu zdanění hazardu. Zatím je ale - i kvůli několikahodinovým řečnickým vystoupením Kalouska - koalice neprosadila.

Babiš se dnes dotkl také přestřelky mezi ním a vicepremiérem a šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem, který v neděli v České televizi mluvil o údajném porušování demokratických pravidel hnutím ANO. Ministr financí nečeká, že by se věcí ještě dnes zabývala koaliční rada, jak to navrhovali jeho spolustraníci.

Babiš: Pokud neprojde EET, rezignuji

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš také potvrdil, že rezignuje, pokud nebude fungovat elektronická evidence tržeb, kterou koalice prosazuje jako jednu ze svých vlajkových lodí. Kdyby nefungovala, odešel by prý po výzvě koalice. Řekl to dnes před zasedáním koaliční rady.

"Já, určitě jsem se vyjádřil, že pokud elektronická evidence tržeb nebude fungovat, tak jsem řekl ano, že rezignuju. Tak nechť mi koalice určí, jak dlouho to nemá fungovat, a já potom, když mě vyzvou, tak rezignuju," uvedl ministr financí.

O Babišově slibu případné rezignace v neděli v České televizi hovořil vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. "Jsem zvědav na ministra financí, který na koaliční radě řekl, že v případě, že to nebude fungovat, tak za to ručí hlavou," poznamenal.

Podle ministerstva financí má elektronická evidence tržeb začít fungovat od poloviny příštího roku. Vláda si od ní slibuje omezení šedé ekonomiky daňových úniků. Podle Babiše má také narovnat podmínky mezi podnikateli, kteří platí daně, a těmi, kteří je neplatí.

Zavedení elektronické evidence tržeb by se mělo od počátku týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb, zhruba 60.000 podnikatelů. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy z oboru velkoobchodu a maloobchodu, tedy dalších zhruba 250.000 podnikatelů. O rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

217radi ( 16. října 2015 17:51 )

Panu Babisovi drzim palce pri zavadeni registracnich kas-pokladen! Ti, co se proti brani maji co skryvat, ci podvadeji a neodvadeji spravne dane! A to jsou pak ti, co vyzaduji od statu fungujici skoly, nemocnice a fungujici infrastrukturu a hospodarske klima! Ale prosim z ceho, kdyz nikdo nechce platit dane? Kazdy jen natahuje ruku a neco vyzaduje a sam nechce nicim prispet! Pokuste se o neco podobneho ve skandinavskych statech a budete okamzite spolecensky a v okruhu svych pratel hned odrovnani,a bojkotovani! To same ve Svycarsku! Probudte se lidi a kupte si nejakou literaturu ,kde muzete najit jak funguje normalni,a ne mafiansky stat! Zajimejte se vice v ruznych obcanskych zdruzenich o politiku, at ti nahore vidi, ze to nemaji vse jen ve svych rukach ,ze jsou tady i obcane ,kteri jim koukaji na prsty!! Nebudte lini, neprenechavejte jen par lidem nahore tuto zem! UZ jsme to dotahli pomalu k feudalismu!!! Vzbudte se,nenadavejte jednomu Babisovi , ktery vede stat penezne ne spatnym zpusobem! Jsou tady jini kteri nas do tohoto svrabu a bidy netahli, a oni mohou diky volbam vladnout dale! To by vas vsechny co tady vylevate vztek melo vice zajimat!!!!

e.44 ( 13. října 2015 12:55 )

Na paty šlape i tobě, jenom ti to ještě nedošlo.....

e.44 ( 13. října 2015 12:53 )

Leze krkem skutečně všem. Koalici, opozici i normálním lidem. I ti vidí že je to jenom panovačná hamižná krysa, co krutě hrabe pod sebe, nesnese odpor a všechno dělá jenom ve vlastním zájmu.

bezdrat ( 12. října 2015 23:15 )

Bolševikovi to nevysvětlíš, 1pravda1 je kovaná sviňa.

bezdrat ( 12. října 2015 23:13 )

Konečně máš lék na tvou nemoc http://promuze.blesk.cz/clanek/pro-muze-sex-a-tabu/348553/sexualni-poradna-pomoc-na-zaludu-mi -vyrostla-tykadla.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa