Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vládní šarvátka: ANO si kvůli kritice došlápne na lidovce

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zkritizoval hnutí ANO. To vrací úder.
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zkritizoval hnutí ANO. To vrací úder.  (Autor: Blesk)
Autor: bru/ČTK - 
12. října 2015
16:43

Hnutí ANO se na pondělní koaliční radě chystá vyrukovat na jednoho ze svých partnerů. Rozlítily ho výroky šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. ANO dopředu avizovalo, že lidovce nikdo nenutí, aby v koalici zůstávali.

Lidovcům dochází trpělivost s přístupem hnutí ANO a jeho předsedy, vicepremiéra Andreje Babiše, k porušování některých demokratických pravidel ve Sněmovně. Na to si v neděli postěžoval předseda lidovců Bělobrádek.

"Demokracie zdržuje, ale je velmi podstatné ubránit demokracii jako celek," podotkl šéf lidovců. Dodal, že pokud Babišovi demokracie nevyhovuje a nechce být s demokratickými stranami v koalici, tak je na něm, aby zvážil odchod.

Odchod však o den později nabízí i ANO lidovcům. Podle zpráv ČTK tuto myšlenku oznámí na pondělním jednání koaliční rady. KDU-ČSL podle hnutí nikdo nenutí, aby v koalici zůstávala.

Babiš už v neděli kritiku odmítl. "Je to nesmysl. Naopak v tomto volebním období jsme zavedli opoziční okénka na každé schůzi Sněmovny, kde se projednávají návrhy zákonů opozice, bohužel sama opozice si tento prostor ubírá svými obstrukcemi," napsal Babiš. Odmítl, že by jeho prohlášení šla proti demokracii.

Jak šarvátka vládních stran dopadne, se tak nejspíš ukáže až po jednání koaliční rady. To by mohlo skončit okolo osmé hodiny večer.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa