Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ptejte se Jandáka.“ Poslanci mlží kolem výjezdů do luxusu v Posázaví

Autor: Václav Lang - 
13. října 2015
06:51

Sněmovní podvýbor pro heraldiku a vexilologii je malou parlamentní raritou. Kromě exoticky znějícího názvu se vyznačuje hlavně tím, že v něm zasedají jen čtyři poslanci a že pro svá několikadenní rokování zpravidla volí luxusní rekreační středisko v Lipnici nad Sázavou s tenisovými kurty a bazénem. A nechtějí o něm příliš hovořit.

Při pohledu na pozvánky k zasedání podvýboru pro heraldiku člověka zarazí, že se jeho členové svolávají téměř vždy na přepychovou chatu v Lipnici nad Sázavou. Co čtvrt roku tam tráví tři dny a dvě noci.

Samozřejmostí je krytý bazén. Samozřejmostí je krytý bazén. | Archiv Blesk

V tomto volebním období se uskutečnilo sedm takových výjezdních zasedání, z toho pět jich proběhlo právě v Lipnici a dvě, včetně ustavujícího, v Poslanecké sněmovně v Praze. Příští je naplánované na polovinu v listopadu a poslanci si ho tentokrát odbudou na chatě v Harrachově.

Poslanci mlčí

Jak výjezdní zasedání probíhají, není snadné zjistit. Pozvánky pouze stroze informují o „projednávání žádostí o udělení práva užívat znak a vlajku“, stejně strohá jsou i usnesení o výsledcích jednání. A samotní členové podvýboru dodržují jakési embargo. „Prosím vás, na tyhle otázky jsme domluvený, že vám bude odpovídat pan kolega Jandák,“ odmítl dotaz Blesk.cz místopředseda podvýboru Zdeněk Bezecný (TOP 09).

Předseda výboru Vítězslav Jandák (ČSSD) v pondělí nezvedal telefon a ani neodpovídal na SMS. Stejně tak druhý místopředseda podvýboru Augustin Karel Andrle Sylor (Úsvit). Nutno podotknout, že funkcionáři podvýboru dostávají za tyto své funkce několikatisícové příplatky. Předseda výboru si měsíčně přijde na více než 10 tisíc korun, místopředsedové inkasují zhruba o polovinu méně.

Pohodlí pro heraldiky

Ochotný hovořit byl jen jediný řadový člen výboru Jeroným Tejc (ČSSD), který však podle svých slov právě před několika týdny požádal o zrušení členství, neboť výjezdní zasedání časově nestíhal. „Nejsem schopen skloubit Lipnici a Prahu,“ řekl Tejc Blesk.cz, který se prý nezúčastnil ani jednoho výjezdního zasedání. V tajemném výboru by ho měl nahradit poslanec Karel Černý, který pochází z Vysočiny a na chatu to bude mít blíž.

622410:full:true:true

Více informací poskytl ředitel tiskového odboru sněmovny Roman Žamboch. Popsal, že se do Lipnice sjíždějí především odborníci na heraldiku, kterým je zapotřebí zajistit ubytování. „Jednání se účastní osm či deset heraldiků a vždycky při tom zasedání probírají docela velké množství návrhů na obecní symboly,“ reagoval pro Blesk.cz.

Projednání desítek návrhů podle něj zabere dva tři dny, takže je výhodnější poskytnout jim k tomu prostory rekreačního střediska sněmovny. „Hlavně se toho ani tak neúčastní poslanci, ti jsou tam vždycky maximálně dva tři, ale právě ti odborníci, heraldici, kteří jsou z celé republiky. Je pro ně potřeba zajistit ubytování a toto je taková nejvhodnější a teoreticky i nejlacinější forma,“ dodal.

Zařízení v Lipnici, kde mají hosté k dispozici bazén i tenisové kurty, mohou poslanci využívat i k běžné rekreaci. Velký zájem mezi nimi ale není. Jak řekl Žamboch, takovou možnost využívají spíše běžní zaměstnanci sněmovny a jejich rodinní příslušníci. 

tahnihade ( 14. října 2015 14:04 )

TO JSOU VĚCI, JEN HOUŠŤ. Gross se musí v hrobě obracet. Jandák flámuje na Posázaví, za naše prachy si hřejí zadky. Paroubek radši dělá mrtvýho brouka, návrat do politiky? ne, byl by moc na očích. A o vraždě na jeho narozeninách v růžovém svetříku se už taky mlčí, jsou to KOČKODÁNI.

bum-bella-bum ( 14. října 2015 13:33 )

Jandáček, co navštěvoval Discoland, toto bude něco víc nóbl.

milan1959 ( 14. října 2015 12:32 )

Soudruh Jandák? To je ta neschopná tlustá vyžírka (!), která nikdy v životě pořádně nepracovala? Hraní v normalizačních spektáklech samozřejmě za práci nepovažuji

avion ( 14. října 2015 12:25 )

Jandáka se ptejte,ten je nenažraný,furt by chtěl jen přidávat,pořád má málo a přitom tam nic nedělá.

auslak ( 14. října 2015 12:18 )

už se ani nedivím , že všichni poslanci ČSSD musí být i v příštích volbách na prvním ( volitelným ) místě . . . ještě alespoň 10 let a ani hanba je nefackuje . . takový Jandák ten musí být odborník a extremy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa