Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Putinova zloba se snesla na hlavu ministra Stropnického. Důvod? "Podivná slova"

Autor: ČTK, simao - 
12. října 2015
15:54

Přišel s konspirační teorií namířenou proti Rusku. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) se o víkendu nechal slyšet, že má informaci, že Rusové zaplatili uprchlíkům autobusy, které je sváží k hranicím EU. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina označil Stropnického vyjádření za nepodložené a přinejmenším podivné.

Stropnický se v sobotním rozhovoru svěřil MF Dnes s informací, že přesun migrantů do západní Evropy z Balkánu probíhá i přistavenými autobusy, které zřejmě financuje Rusko.

„Od maďarského ministra obrany mám informaci, kterou nemohu stoprocentně potvrdit, ale nemám důvod jí nevěřit, že na území Balkánu byly v nemalém množství přistaveny autobusy. Nikdo neví, odkud se tam vzaly, ale dost pravděpodobně byly financovány Ruskem,“ uvedl v MfD Stropnický. Poznamenal, že své tvrzení nemůže nijak dokázat.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí ruské agentuře TASS řekl, že prohlášení českého ministra je nepodložené. "Pokud taková slova skutečně padla, jsou přinejmenším podivná," konstatoval tiskový tajemník Vladimira Putina.

Sám Stropnický dnes reagoval pro Blesk.cz na svůj sobotní výrok a to, co rozpoutal, takto: "Informací a dezinformací je kolem vlny uprchlíků mnoho. Za podstatné považuji to, že našim maďarským spojencům vysíláme vojenskou pomoc. To je to, co je důležité."

Podle zpravodajského serveru echo24.cz však vzbudila Stropnického slova pozdvižení i v samotném Maďarsku. Maďarský ministr obrany István Simicskó popřel, že by takové informace svému českému kolegovi sdělil.

Stropnický v rozhovoru rovněž prohlásil, že Rusko si jednotnou a pevnou Evropskou unii nepřeje. "A stejně tak se Rusko bude snažit názorově rozdrolit NATO. Třeba právě na tom, jak bude prodávat svůj útok proti Islámskému státu," dodal v MfD ministr obrany.

Ruský postup v Sýrii už rozvířil napětí. Někteří Rusy hájí, kritici Putinova režimu vidí nejen snahu upevnit vládu diktátora Bašára Asada, ale také opět rozvinout pole ruské působnosti po akcích na Krymu a východní Ukrajině. Vedle toho se však objevují i informace, že USA naopak vyzbrojují opozici proti Asadovi. O dodávce protitankových střel nyní informoval The Washington Post. V oblasti přitom působí i ruské tanky.

Video se připravuje ...
Další videa