Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pivní maratony, víno farářů a pitevna. Poslanci řešili toleranci alkoholu

Autor: Václav Lang - 
9. října 2015
17:30

Vášnivá a místy úsměvná debata zaměstnala v pátek po poledni poslance. Tentokrát se přeli o to, zda tolerovat cyklistům opilost do 0,5 promile alkoholu v krvi. Jeden z nich vzpomínal na pitky ze studentských let, druhý na svou bývalou profesi dopraváka, třetí zase připomněl dávný návrh tolerovat opilost farářům kvůli mešnímu vínu.

Poslanec David Kasal (ANO) odmítl návrh svérázným argumentem: „Pamatuji si, když existovaly takzvané pivní maratony, a můžu říct, že ten výsledek byl fakt nehezký, když jsem jako student na pitevně viděl šest těl a otázka byla, jestli jsem tam cítil opravdu víc tu becherovku, anebo jestli tam bylo něco jiného.“

Jeho exkurz do minulosti byl nicméně mimo mísu, čehož si všiml předkladatel návrhu Jiří Junek (KDU-ČSL). „Úplně nevím, jak dětský alkoholismus souvisí s tím, že pro cyklisty zavedeme toleranci 0,5,“ nechápal. „Buď tady máme, že alkohol je od 18 let, nebo – já tomu fakt nerozumím, tomu argumentu. A argument o tom, že jste zažil pivní maratony a že to nebylo hezké, tomu věřím, ale tam určitě z účastníků nikdo neskončil u 0,5 promile a u těch dvou piv. Určitě měli daleko, daleko víc,“ poznamenal.

Tolerance pro faráře

Junek zopakoval, že jeho návrh má za cíl především umožnit, aby si lidé při výletě na kole mohli beztrestně dopřát jedno dvě piva. Odmítl, že by tím chtěl tolerovat případy, kdy lidé používají kolo coby dopravní prostředek pro cestu do hospody.

Při té příležitosti přispěl svou troškou do mlýna šéf rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD), když zavzpomínal na jeden z dávných návrhů, které ve sněmovně padly. Jeden z poslanců tehdy navrhoval zrušit nulovou toleranci u farářů, neboť pijí mešní víno.

Poslance ale rozesmál až Marek Černoch (Úsvit – Národní koalice), který vyjmenoval, že alkohol nepatří za volant, řidítka, kormidlo ani knipl letadel, přičemž do výčtu kdosi zvolal „a do sněmovny“, čímž sklidil salvu smíchu.

Kompromis: 0,49 promile

Někdejší ředitel středočeských dopravních policistů Stanislav Huml (ČSSD) zase připojil vzpomínku, kdy vyšetřovali případ dvou sražených osob. „Mysleli jsme si, že tam někoho porazilo auto, a výsledkem vyšetřování bylo to, že cyklista jel pod vlivem alkoholu na kole, srazil chodce, jeden z nich byl mrtvý a druhý z nich byl těžce zraněný,“ řekl a odmítl rušení nulové tolerance.

Podporu našel Junkův návrh u opozice, respektive předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury. Ten odmítl, že bychom byli horší řidiči či cyklisté, než jsou lidé v jiných zemích EU. Za kompromis označil snížení projednávaného limitu na 0,49 promile.

Položil také řečnickou otázku, zda by neměli mít nulovou toleranci také chodci. „Ale vy, kteří tak vášnivě říkáte nulu, a co ti chodci? Neměli by mít také nulu? Máme statistiku, kolik chodců bylo pod vlivem alkoholu? A nemusí jít rychle, stačí, když vám skočí pod auto. A jste v průšvihu jako řidič,“ prohlásil.

Poslanci nakonec novelu, která v sobě sdružuje řadu různorodých změn, poslali do třetího čtení, kde teprve budou schvalovat jednotlivé pozměňovací návrhy. Bavit se budou znovu například o zvýšení rychlostního limitu na dálnicích nebo o povinném nošení reflexních prvků při pohybu chodců po silnici mimo obec.

dzery ( 10. října 2015 08:50 )

Přidej Mana.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa