Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek se pustil do boje s Babišovou pravou rukou. Slibuje projev až do rána

Autor: Zuzana Štíchová, kle - 
6. října 2015
18:15

Víkendová slovní přestřelka kvůli hazardu mezi vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO) a šéfem TOP 09 Miroslavem Kalouskem se přelila i do jednání sněmovny. Ta jedná již čtyři hodiny a Kalousek prý vydrží obstruovat až do rána. Jako zapálení rozbušky zapůsobila tisková konference koaličího hnutí ANO. Jeho aktéři se naváželi do opozice, mimo jiné také do Kalouska.

Kvůli hazardu se do sebe pustili místopředseda TOP 09 a zástupci hnutí ANO, především pravá ruka Andreje Babiše Jaroslav Faltýnek a místopředseda ANO Jan Volný.

„Chtěl bych se tedy tímto ohradit proti pomluvám, které zazněly před 20 minutami na tiskové konferenci poslaneckého klubu ANO,“ řekl hned v úvodu schůze poslancům Kalousek. Hnutí ho prý křivě obviňuje z toho, že odmítá zdanění hazardu, a naznačuje, že z něj má vlastní prospěch.

Jaroslav Faltýnek s předsedou ANO Andrejem Babišem Jaroslav Faltýnek s předsedou ANO Andrejem Babišem | Foto Blesk - Karel Kopáč

Na tiskové konferenci se totiž do Kalouska navezl místopředseda hnutí Jan Volný, který je zároveň autorem jedné z novel, která má upravovat například zdanění hazardu. „Potýkáme se s velkými problémy zejména ze strany TOP 09 a pana Kalouska. Chce, abychom nejdřív přijali 31 návrhů opozice, které byly podány před mým. Já jsem to označil za takový šprým,“ řekl Volný se vzpomínkou na to, kterak opozice podle něj promrhala celý sněmovní den, který byl vyčleněn na projednání jejích návrhů.

„Z toho nám vychází, že kolega Kalousek blokuje tento zákon proto, že ho nechce přijmout. Jen z historie – bylo to jeho nešťastné podepsání povolení videoterminálů, se kterými jsme my – starostové – pak měli velké starosti,“ dodal Volný.

„Řekli, že Kalousek byl vždy spojen s hazardem. Pan Kalousek vždy podporoval hazard. To bylo řečeno jako fakt. Jako ověřený fakt!,“ rozohnil se před poslanci Kalousek.

„Není pochyb o tom, že poprvé, a je to ověřitelné, byl hazard zdaněn za ministra financí Miroslava Kalouska s účinností od 1. 1. 2012. Není pochyb o tom, že videoloterijní terminály, ten technologický pokrok a současně mord, který zamořil celou řadu našich obcí, že povolení těchto videoloterijních terminálů nepodepsal ministr financí Miroslav Kalousek, ale podepsal ministr financí Bohuslav Sobotka, dnes předseda vlády, na základě řádného správního řízení,“ bránil se místopředseda TOP 09.

Podle Kalouska bylo za jeho ministerské éry zrušeno 12 389 videoterminálů, za Jana Fischera jich 549 přibylo a Andreji Babišovi se podařilo jich zrušit zatím 3225.

Kalousek: ANO drží sociální demokraty v šachu a naopak

Druhá část sporu se pak vedla v souvislosti s loteriemi o jejich zařazení na program. Koalice totiž chtěla zákon o hazardu projednat zvlášť – ve čtvrtek na mimořádné schůzi. Společně se zákonem o rozpočtovém určení daní (RUD). Právě z hazardu by totiž hejtmani měli dostat příští rok peníze navíc.

„Neexistuje žádná přímá souvislost mezi zdaněním loterií a rozpočtovým určením daní,“ rozčiloval se dál Kalousek a obvinil dvě největší koaliční strany z toho, že se navzájem vydírají. „Není naší vinou, že tím poslaneckým návrhem jste se rozhodli jít proto, abyste se navzájem drželi v šachu: „Vy nám schvalte Volného a my vám schválíme peníze pro vaše hejtmany do volebního roku 2016“,“ dodal s tím, že má „trpký úsměv nad kolegy z KDU-ČSL, kteří u té dohody nebyli“.

„Roztržení balíčku“ hazard–daně nakonec podpořily všechny strany kromě hnutí ANO. Rozpočtové určení daní poslanci posléze jako první bod jednání schválili. Jak se vládní strany zachovají při hlasování o loterijní novele, je teď otázka.

soudcijsoumafiani ( 6. října 2015 22:11 )

Kalousek je poskok miliardáře Ivo Valenty. Lobuje za jeho hazard http://x2t.com/4/ivo

japome ( 6. října 2015 20:20 )

Kalous je blbec a to I.kategorie naco si stále hraje ? Ať si žvaní ve svém klubu co - ale myslím, že měli méně hlasů než KSČM tak ať zastrčí ocas je dopřeje nám klid .

xindlceskej ( 6. října 2015 20:03 )

V xindlČesku není koho volit, až tam jste to vy bando jedna dovedli!

erisielka ( 6. října 2015 19:43 )

naučená fráze ODS-TOP09 gaunerů

ileasu ( 6. října 2015 19:30 )

Ty jsi ale vůl, na STB Babiše není normální člověk zvědavý ani po roce. Za koblihu na světa kraj...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa