Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pelikán radí Chovancovi, jak jednat o kvótách v EU: Nesmíme říkat jen „ne“

Autor: Zuzana Štíchová - 
5. října 2015
11:11

Ve čtvrtek svede Česká republika boj o trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků. Tedy o to, jakým způsobem budou migranti vždy v situacích, kdy to bude potřeba, přerozdělováni. Česko bude v Lucembursku zastupovat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který jednání označil za „třetí třetinu“ evropského souboje. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána by si měl ale připravit lepší prezentaci bodů, se kterými Česko souhlasí, než se upínat na to, že trvalé a povinné rozdělování uprchlíků odmítne.

Česká vláda schválila mandát pro ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) na čtvrteční jednání do Lucemburku. Diskuse se povede především nad tím, zda zavést povinný mechanismus přerozdělování uprchlíků, který by podobné situace řešil do budoucna.

Chovanec má za úkol dál odmítat povinné trvalé kvóty, podpořit vojenskou pomoc pro Maďarsko a bojovat za společný seznam takzvaných bezpečných zemí (tedy zemí, odkud uprchlíci na azyl nemají nárok, protože bezpečnostní situace není extrémní). „Říkáme stále to samé již několik měsíců,“ komentoval obsah mandátu ministr Chovanec.

Pokud se chce ale Česko trvalému přerozdělování uprchlíků vyhnout, mělo by podle ministra spravedlnosti Pelikána svůj přístup naopak změnit. „Já bych chtěl, aby ten mandát byl pokud možno konstruktivní. Problém není v mandátu. Problém je v té prezentaci, tedy v tom, jak je připravené to vystoupení ministra,“ řekl před pondělním jednáním novinářům ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který k větší obezřetnosti nabádal už před jednáním Rady ministrů, kde bylo Česko nakonec přehlasováno.

Když na něco říkáte ‚ne‘, tak je dobré před to předřadit nějaké ‚ano‘. Začít tím, s čím souhlasíme a místo toho ‚ne‘ je třeba nabídnout nějaké řešení – to jsou ty klíčové momenty, bez kterých to ‚ne‘ je jen teatrální gesto,“ dodal s tím, že body, se kterými Česko souhlasí, prý často v projevu Milana Chovance ani nezazní.

„Je to vždycky velká diskuse. Na jednu stranu je třeba, abychom byli solidární, na druhou stranu repatriační politika je důležitá,“ popisoval své dilema ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Chtěl bych slyšet jasný harmonogram postupu, pokud jde o legislativní změny v rámci EU. Kdy a jak rychle si ujasníme ten seznam bezpečných zemí, protože každá členská země ho má trošku jiný a to také působí komplikace,“ naznačil své otázky na ministra vnitra ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Trošku nechápu ministra Pelikána. Ten mandát, se kterým odjížděl pan premiér před 14 dny, obsahoval konkrétní konstruktivní kroky, které Česká republika navrhovala. Česká republika rozhodně není žádný ‚trouble maker‘, který by říkal pořád ‚ne‘,“ dodal.

 

Přestřelka mezi Pelikánem a Chovancem

Výměna názorů mezi ministry spravedlnosti a vnitra začala poté, co se Pelikán nelichotivě vyjádřil o poměrech v českých detenčních zařízeních pro uprchlíky. Vidím tábory, kde jsou ti lidé drženi mnoho týdnů. Předpokládám, že nějaké soudní spory z toho budou, a sám jsem zvědavý, jak dopadnou,“ řekl v Otázkách Václava Moravce.

Reakce Milana Chovance na sebe nenechala dlouho čekat. „Myslím, že náš stát a jeho občané mají také svá práva. Varuji před takovým bagatelizováním problémů s migranty. Mnozí nám nesdělují osobní údaje a nespolupracují s úřady,“ řekl Chovanec. „Nevíme, jestli nejsou hrozbou pro společnost. A když si migranti přečtou výroky ministra spravedlnosti, obávám se, že žalob na stát, jehož je ministrem, bude více než dost,“ dodal.

 

 

Pelikán na to ale ministru vnitra posměšně vzkázal, že migranti stejně česky neumí.

 

 

To bylo takové večerní šťouchnutí. Doufám, že už to pokračovat nebude,“ dodal k tomu druhý den Robert Pelikán.

provokaterka ( 6. října 2015 01:36 )

Chovanec může říct : ano,my žádné nechceme.

mikysy ( 5. října 2015 18:37 )

 Ten Pelikan je taky peknej ptacek.

sairait ( 5. října 2015 13:54 )

jeho motivaci k vstřícnému postoji k muslimům je třeba hledat v jeho rodině, Babiš si při jeho instalaci do funkce nepředstavoval, že takový mlíčňák bude schopen samostatného uvažování a bude jej lze přes náměstky pohodlně ovládat, jinak se Babiján denně tluče do palice skrz to, že vyhodil Válkovou, ale, i mistr tesař se utne

osinek ( 5. října 2015 12:35 )

Neni krajně podivné (nebo spíše skandální?),že ministr spravedlnosti Pelikán z Babišova Hnutí ANO jako jediný člen české vlády hlasoval pro schválení uprchlických kvót tj. byl pro, aby vláda ČR souhlasila s tzv. uprchlickými kvótami stanovenými EU (Bruselem)pro Česko? Kvóty v praxi znamenají závazek k přijetí tisíců uprchlíků do ČR Co kdyby velký guru Babiš (jinak vystupující proti uprchlickým kvótám) nám vysvětlil, proč ministr za Hnutí ANO (Babiš dosadil Pelikána do vlády) prosazuje něco jiného než jeho guru Babiš? Proč Babiš nenavrhl odvolání Pelikána z funkce ministra spravedlnosti, když Pelikán vystupuje proti vládě a proti Babišovi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa