Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Obnažte své majetky, přikáže nejspíš sněmovna. TOP 09 hrozí soudem

Autor: ČTK, val - 
2. října 2015
20:50

Vládní strany budou mít při prosazování návrhu zákona o prokazování původu majetku spojence z řad opoziční KSČM a Úsvitu. Pravici se tak pravděpodobně nepodaří normu zamítnout. Vyplývá to z úvodního čtení, které měla sněmovna na programu v pátek. Opoziční TOP 09 pohrozila, pokud bude zákon o prokazování majetku přijat, napadne ho u Ústavního soudu.

Zákon má podle vládní verze dát finanční správě právo analyzovat výši majetku oproti daňovému přiznání. Pokud by hodnota neevidovaného majetku převýšila sedm milionů korun, finanční správa by příslušného poplatníka vyzvala k prokázání původu majetku. Neprokázaný majetek zdaní a může vyměřit penále až do 100 procent. Za nepravdivé prohlášení o majetku by jeho autorovi měly hrozit místo jednoho až tři roky vězení.

K přerušenému projednávání novely se poslanci vrátili v pátek, ale ani tentokrát úvodní kolo nedokončili. V debatě o předloze by mohli pokračovat už příští týden na další schůzi.

Návrh pro práskače, kritizoval Benda

Odpůrci označovali během debaty zákon za retroaktivní s ohledem na to, že finanční správa by mohla zjišťovat původ majetku i dále do minulosti a daň vyměřit zpětně za tři roky. Vadilo jim také to, že by finanční správa mohla konat na základě upozornění občana či organizace. "Tohle je návrh zákona pro žalobníčky, práskače, pro potvrzení naší národní povahy na někoho si zažalovat. Je to jenom o tom, jestli je na mne naštvaný nějaký soused z ulice," prohlásil Marek Benda (ODS).

Martin Plíšek (TOP 09) označil navrhovaný sedmimilionový limit za návodný k protiprávnímu jednání a k tomu, aby se na něj nepoctiví mohli připravit. Zákon podle něj činí "sprosté podezřelé z prostých daňových poplatníků".

Koaliční zástupci ale zdůrazňovali, že návrh nezavádí plošnou povinnost pro všechny občany ani majetkové přiznání a že poctiví poplatníci se jej nemusejí obávat.

Normu podporuje také prezident Miloš Zeman. V červnu dokonce navštívil sněmovnu, když zákon začala projednávat, a požádal o jeho přijetí. Na návrhu ocenil přesun důkazního břemene na podezřelé a to, že o případných pokutách má rozhodovat finanční úřad, nikoli soud.

Podpora i od Zemana

K prezidentovi se v pátek připojili Marek Černoch za Úsvit a Zdeněk Ondráček z KSČM. Od zákona si v souladu s vládou slibují zdanění nepřiznaných příjmů a právní jistotu v rámci výběru daní.

Na prokazování původu majetku se dohodla vládní koalice při svém vzniku. Stanovená hranice sedm milionů korun pro neevidovaný majetek byla koaličním kompromisem. ČSSD navrhovala pět milionů a ministerstvo financí deset milionů korun.

1pravda1 ( 3. října 2015 11:17 )

Do hajzlu - tak sněmovna jim povolí nakrást si beztrestně 7 milionů a případně po 7 dalších milionech to napsat na příbuzné a ještě to TOP a ODS vadí, mají snad nakradeno v miliardách?

ohrazenice ( 3. října 2015 10:50 )

Soudem to neprojde protože je stejně zkorumpovaný jako politici. Hlavní viníci signatáři a prognostici které KSČ v roce 1990 dosadila ke korytům. Co na to říkají pravdoláskaři Havla?

ohrazenice ( 3. října 2015 10:46 )

Naprostý souhlas. Klaus uložil své miliardy do Belgie, kde koupil banku.

handgood ( 3. října 2015 10:40 )

Když už jste přesvědčil voliče, že jste jejich politik, přesvědčíte i daňový úřad, že jste loajální občan. Kdo jiný na to má prostředky a moc, než politici u moci?

moiaza ( 3. října 2015 08:13 )

Neobnaží! Oni jsou totíž všichni stejní. Jen někteří jsou šikovnější. Ti už si své naloupené groše ulili v cizích bankách a u nás jsou chudí. Splácí hypotéky a vlastně žádné našetřené peníze nemají. Drtivá část politiku svou "chudobu" hrají.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa