Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíci bez peněz dostanou od státu 400 korun, schválila sněmovna

Autor: zst, val - 
2. října 2015
13:05

Zadržení migranti, kteří budou propuštěni z českých detenčních ústavů a nebudou mít u sebe peníze, dostanou od státu 400 korun – takzvaně na jízdenku. Schválili to v pátek poslanci v rámci novely azylového zákona. Ten také mimořádné dotace obcím, které na svém území provozují zařízení pro uprchlíky.

Každý migrant, který opouští české uprchlické zařízení, by měl mít u sebe minimálně částku 400 korun. Pokud ji nemá z vlastních zdrojů, dostane ji od státu. Navrhovatelé argumentují, že se jedná o příspěvek na jízdenku, aby mohli uprchlíci pokračovat do cílových zemí. 

Novela, která prošla v pátek závěrečným sněmovním čtením a putuje do senátu, také připouští mimořádné jednorázové dotace pro obce, které na svém území mají zařízení pro cizince. Obce si o ně pravděpodobně od příštího roku budou moci zažádat, o jejich výši rozhodne vláda. Za každého cizince navíc dostanou příspěvek osm korun na den. 

Do zaměstnání za půl roku

Další novinkou bude zjednodušení procesu vyhošťování. Těm cizincům, kteří budou v Česku odsouzeni za úmyslný trestný čin na déle než tři roky vězení, nebo budou odsouzeni opakovaně, má být zrušeno povolení k pobytu. Poslanci ale odmítli přímo nařídit soudům vyhoštění recidivistů z řad cizinců. 

Změny se dotknou také zaměstnávání cizinců. Zatímco dosud se u nás mohou žadatelé o azyl ucházet o zaměstnání až po 12 měsících od zahájení azylového řízení, nově by to mělo být jen půl roku. Jedná se o reakci na migrační krizi i na nařízení Evropské unie, která stanovila maximální možnou čekací dobu na zaměstnání ve státech osmadvacítky na 9 měsíců. Podobně teď snižují lhůty také další státy – Velká Británie nebo Maďarsko.

Poslanci podpořili změny v azylovém téměř jednomyslně zákoně. Nikdo nebyl proti, jen dva poslanci KSČM se zdrželi. Jeden z nich, Miroslav Opálka, své rozhodnutí vysvětloval na plénu. „Půl roku na to, aby se člověk naučil česky, pokud člověk přichází z oblasti, která nám není kulturně blízká, je problém,“ brojil proti zkrácení lhůty, po kterou u nás uprchlík nesmí pracovat.

Podpora 154 poslanců 

„Není to jen o uznávání odborných způsobilostí, ale je to také o nekvalifikovaných silách. Technokraticky zkracovat lhůty je svým způsobem i nebezpečné,“ dodal a následně se hlasování o zákonu, který podpořilo 154 poslanců, zdržel.

Výhrady měl i předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura. „Mně to tady připadá, že Česká republika je takový autobus, kam někdo bez dokladů nastoupí a kde chce, zase vystoupí,“ kritizoval azylový zákon. Nakonec pro něj ale ruku zvedl. 

Video se připravuje ...
Další videa