Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Není uprchlík jako uprchlík. Berou děti jako živý terč, tvrdí europoslanec

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. října 2015
05:00

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) navštívil za toto léto uprchlické tábory v jižní Evropě, vydal se i do Maďarska. Narazil tam prý na řadu uprchlíků vydávajících se za Syřany. Ale i na další jevy. Nejen o své tamní zkušenosti se podělil při rozhovoru přímo ve své bruselské kanceláři. Kam po ránu přijíždí poněkud nezvykle v rozlišovací vestě na skládací koloběžce.

Blesk.cz: Fotograf Jan Šibík ve své reportáži z maďarsko-srbské hranice uvedl, že ho překvapilo množství vyhozených potravin, jak se tam pálí karimatky či stany, jaký je tam nepořádek. Sešlo se mu mnoho negativních reakcí. Jaká byla ta vaše?

"Moje reakce byla, že vlastně něco podobného jsem zažil i já. Měl jsem možnost být v květnu v Maďarsku a procházel jsem tam mnohá zařízení. Byl jsem překvapený tím, když mi řada takzvaných uprchlíků vyprávěla, jak za 5 tisíc euro dojeli taxíky přes jednotlivé země do Evropy, aniž by byli někde registrováni. Také mě překvapilo, jak byli vybaveni technicky. Jak měli skryté skupiny na Facebooku, kde se sdílely informace, kde je jaká kontrola, aby se jí vyhnuli atd. Z té doby jsem zjistil, že určitě je potřeba pomáhat uprchlíkům, ale není uprchlík jako uprchlík."

Blesk.cz: Některé země přistupují k uprchlíkům značně rozdílně. Maďarsko se rozhodlo obklopit svou zemi ploty. Co si myslíte o tomto opatření?

"V Evropě existuje dvojí metr. Poprvé postavili plot Španělé, kteří mají vlastně tři taková města v Africe a tam kolem je velikánský, čtyřmetrový plot. Každý, kdo vyleze na plot, dostane ránu železnou nebo dřevěnou tyčí. Jde o záběry, kdy opravdu shazují uprchlíky, několik z nich mělo i těžké úrazy. V Calais tamní policie surově mlátila uprchlíky, kteří se chtěli dostat do kamionů a to nikdo nekritizoval.

Naopak Maďarsko, které zasáhne proti demonstraci, kdy na policisty létaly kameny, až po půl hodině, je ukazováno, jak zasahuje slzným plynem proti těhotným ženám. Nesouhlasím s demagogií těch obrazů, jak těhotná žena byla zasažena slzným plynem. Co dělala těhotná žena na té demonstraci? Proč tam někdo vezme dítě? Maďarští novináři zaznamenali, jak chlap vzal dítě a prohodil ho ostnatým drátem až k těm policistům. Dítě, které koupil afghánský imigrant od syrských uprchlíků, aby mohli mít na cestu a použil ho jako živý terč v boji s policií." 

Blesk.cz: Co dalšího jste vy v Maďarsku zaregistroval?

"Německý ministr vnitra teď potvrdil, že pouze třetina lidí, kteří se vydávají za Syřany, jsou opravdu syrští uprchlíci. Říkal jsem to od začátku. A viděl jsem to i v Maďarsku. Syrské uprchlíky, kteří mluví afghánsky. Ne, že bych to rozeznal já, ale upozorňovali mě na to pracovníci charity nebo Červeného kříže. Dneska najít pravý syrský pas, to je jak hledat jehlu v kupce sena."

Video Europoslanec Zdechovský o návštěvách uprchlických táborů v zahraničí - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Blesk.cz: Kromě návštěv mezi uprchlíky se také mluvilo v poslední době o jedné "nenávštěvě". Pan prezident Zeman ve Vyšních Lhotách mezi uprchlíky nešel, prý se s cizinci setkává jen v momentě, kdy si je sám pozve a toto nebyl ten případ. Jak vnímáte postoj pana prezidenta?

"Pan prezident, jak ho znám, tak hodně provokuje. Já třeba bych některá vyjádření nepoužil, nicméně musím říct, že v mnoha vyjádřeních má pravdu. V tom, že lidé tady musí respektovat názory, že varuje před určitou islamizací. Dnes jsme tady měli brífink pracovníků bezpečnostních služeb, kteří nám ukazovali různé záběry třeba z mešit v Turecku, kde se vyzývá k islamizaci Evropy pomocí uprchlické krize. A to jsou ty hrozby, o kterých Miloš Zeman hovoří. Na druhou stranu to často použije v takovém spojení, které je z mého pohledu nešťastné a působí až mnohdy přehnaně xenofobně, což je ale mírou vkusu."

Blesk.cz: Sledoval jste vystoupení Miloše Zemana na Valném shromáždění OSN?

"V tom vyjádření nebylo nic speciálního. Je to zopakování postojů Miloše Zemana ať už k Sýrii nebo k dalším oblastem. Problém Miloše Zemana ale je, že opravdu ho mnoho lidí nebere vážně. Má spoustu výroků, které jsou bonmoty a kterým rozumí český divák, ale nerozumí jim nikdo v západním světě. Sledoval jsem i ohlasy, ale jeho vyjádření se příliš v evropských médiích neobjevila. Objevila se spíš v ruských médiích, kde jsou značně pozměněna."

Blesk.cz: Hodně se mluví o uprchlických kvótách. Česko proti nim vystoupilo, ale s odporem neuspělo. Může to mít nějaký dopad pro Česko v běžném fungování v europarlamentu?

"Já myslím, že vůbec, ba naopak. ČR získala obrovský respekt od dalších států. Díky našemu postoji se k nám přidalo - a to se opravdu přidalo - Slovensko, Maďarsko, Rumunsko. Náš postoj reflektovali pozitivně i Finové. Velká část Poláků má stejný postoj, nicméně polská diplomacie se zachovala tak, jak se zachovala. Já si myslím, že my ty věci vysvětlujeme konstruktivně a nabízíme řešení. To není náš postoj, že bysme všechno bojkotovali, nikoho nepřijmeme, zabetonujeme se. My říkáme, že jsme ochotní přijmout tolik a tolik tisíc uprchlíků, ale na bázi dobrovolnosti. Ale to je něco jiného, než nechat si něco nařídit."

Blesk.cz: Takže odmítnout diktát...

"Když to nebude dobrovolné, tak ty lidi v ČR neudržíme a ten systém nebude fungovat. Byl jsem navštívit Řecko a ptám se tam, kolik tam mají uprchlíků. Odpověděli mi, že to nedokážou spočítat. Říkám: Dáváte je někam do táborů, registrujete? Neregistrujeme. A co s nimi děláte? A oni říkají: Necháme je jít. My tady nikoho držet nemůžeme."

Blesk.cz: Dění kolem schvalování kvót jste komentoval poměrně rázně. Mluvil jste o nátlaku, lhaní, ekonomických benefitech pro některé země. Můžete tyto situace přiblížit?

"Byl tam obrovský tlak diplomatů. Vezměte si, kolikrát lucemburské předsednictví zavítalo do Prahy, hovořilo tam s ministry zahraničí V4. Pak udělali separé jednání s jednotlivými státy. V rámci procedury tady byly pozvány na kobereček po jedné delegace členských států a lucemburské předsednictví za podpory Francie a Německa na ně tlačilo, aby kvóty schválily a to si myslím, že není úplně standardní postup. Když jsem ale viděl, jak spousta lidí změnila ze dne na den názor a začne to prapodivně vysvětlovat... Tak se dozvíte, že támhle někde seděli, támhle s někým byli. Pobaltské státy, které byly ze začátku hodně proti, změnily názor, protože jim je slíbeno, že kvóta pro ně nebude zvýšena, což jiným státům přislíbeno nikde není."

Blesk.cz: Pan europoslanec Mach upozornil na průvodní jev toho, že se Česko postavilo proti kvótám. A sice že ho přestali zdravit němečtí kolegové v europarlamentu. Setkal jste se vy osobně s nějakým projevem přezíravosti?

"Nesetkal, naopak cítím, že se někteří kolegové začali ke mně více tisknout, jsou rádi se mnou foceni a jsou rádi, že jsme řekli ten názor. Myslím, že je to nějaký osobní postoj Petra Macha. Sám jsem publikoval několik fotek za poslední dobu, kdy jsem se fotil i s nejhezčími kolegyněmi a europoslankyněmi a žádný takový problém jsem nezaznamenal (úsměv)."

Blesk.cz: Značně kritizována bývá v poslední době za otevřený přístup k uprchlíků a miliardy eur uvolněné na řešení uprchlické krize německá kancléřka Angela Merkel. Co si o jejích krocích Německa myslíte?

"Angela Merkelová před měsícem výrazně přestřelila. Ona byla pod dojmem různých emocí a řekla tu svojí památnou větu, že všichni, kdo přijdou ze Sýrie, dostanou azyl. My jsme se tady tehdy všichni zhrozili, když jsme to slyšeli. Teď se ukazuje to nadělení, které vlastně způsobila. Samotní Němci ji začínají kritizovat, opozici proti ní vidím již i mezi o europoslanci CDU/CSU. Angela Merkelová si ale zaslouží svůj díl kritiky. Příští týden přijede do EP a myslím si, že bude velmi překvapená, až uslyší od europoslanců jasný názor, že za současnou krizi může i ona svým Herzlich willkommen (srdečně vítejte) přístupem, kterým sem ty lidi pozvala."

Video Europoslanec Zdechovský o řešení uprchlické krize a Sýrii - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Blesk.cz: Kritici migrace varují i před společenským a náboženským problémem – odlišnými hodnotami islámu, než na jaké je západní společnost zvyklá. V Belgii i Francii, kde pracujete, je však muslimská menšina poměrně početná. Muslimové pracují i v europarlamentu. Jak vy vidíte ten strach z islámu?

"Řada europoslanců jsou muslimové, ale opět je třeba rozdělit na muslima a muslima. Mám tady v Belgii za sousedy muslimy a když se člověk koukne na jejich fungování, tak oni mají jednu oficiální ženu, ale dvě neoficiální. A o tom se vůbec nehovoří. Polygamie je přitom v Evropě zakázaná. Jak to, že je tohle tolerováno? Jak to, že mají v Belgii či Francii více manželek? Strach z islámu je strach, že přijdeme o práva, která jsme si zde vybudovali. Když se podíváme na muslimské společnosti - jaká tam mají ženy práva? Jaké tam mají možnosti třeba sebeuplatnění? Další příklad je třeba z Nizozemí, kde dárky přestává rozdávat vedle Mikuláše tzv. Černý Petr, který je mýtická postava. Jde o strach z toho, že Evropa přestane být Evropou tradic, rozmělní se tady a bude příliš korektní, příliš vyvážená, nebude mít náboženské hodnoty. A když nebude mít náboženské hodnoty, tak nastoupí jiné náboženství."

Blesk.cz: Na Twitteru jste uvedl, že jste měl možnost seznámit se s prací dobrovolníků, kteří vyhledávají na fotkách s uprchlíky bojovníky ISIS. A že mají již 100 zářezů. Je strach z ISIS při uprchlické krizi na místě?

"Je. Tím, že je koalice proti ISIS dnes tak velká a zapojilo se do ní i Rusko, řada lidí se bude snažit uprchnout z toho území. Je potřeba s těmito lidmi systematicky bojovat. Člověk, kterému velice věřím a který pracuje v evropských institucí, mě asi před dvěma měsíci na základě mé návštěvy v uprchlických táborech upozornil na tuto iniciativu. Vznikal původně ve Spojených státech a postupně se k ní přidávají i lidé z Evropy a upozorňují úřady na základě porovnávání fotek, zda ten člověk byl a nebo nebyl členem různých skupin, které se podílely na masakrech. My ty lidi musíme vyhledat a potrestat. Vždyť se tam stala i spousta válečných zločinů."

Video se připravuje ...
Další videa