Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šéf ODS dštil síru na Sobotku kvůli kvótám. „Růžovohnědý projev“ naštval ANO

Autor: Václav Lang - 
1. října 2015
11:38

Svérázná diskuse se rozpoutala ve sněmovně zkraje čtvrteční mimořádné schůze k otázce migrace. Poslanci mimo jiné řešili to, zda je projev jednoho z nich víc nahnědlý nebo narůžovělý či zda je Tomio Okamura „facebookovým poslancem“.

Poslance vyprovokoval k diskusi první řečník, předseda ODS Petr Fiala, který zkritizoval Sobotkův kabinet za nedostatečné hájení českých zájmů v oblasti zahraniční politiky. Vláda podle něj hrála „velkou evropskou komedii“, když napřed tvrdila, že je proti kvótám, ale když došlo na lámání chleba, vzala zpátečku.

Pan premiér se asi bojí, že ho stihne podobný osud jako Roberta Fica, který neváhá slovenské občany hájit a Evropská socialistická internacionála mu hrozí vyloučením, protože jeho smýšlení není dostatečně proevropsky progresívní,“ řekl.

Spor dvou profesorů

Proti němu vystoupil poslanec ANO Jiří Zlatuška, který je stejně jako Fiala univerzitním profesorem, a označil jeho projev za „růžově hnědý“. Později vysvětlil, že ona růžová část se týkala „dojemného zájmu“ šéfa ODS o osud Roberta Fica mezi evropskými socialisty. „Tento zájem mi přijde pozoruhodný, vypovídá asi něco o směřování ODS. Nevím, jestli směrem na Slovensko, nebo ještě dál,“ řekl. Symbolika hnědé barvy obvykle v této souvislosti odkazuje k nacistickému Německu.

Fialy se zastal jeho kolega z ODS Zbyněk Stanjura. „Pane poslanče Zlatuško, pokud budeme malovat ten problém narůžovo, tak někdo s hnědým politickým programem přijde a budete se divit,“ vzkázal.

Okamura jako facebookový poslanec

Projev šéfa ODS vyvolal déle než hodinu trvající smršť faktických poznámek, tedy dvouminutových reakcí na tuto konkrétní řeč. Pouze nezařazený poslanec Tomio Okamura, který se na tématu migrace profiluje, se několikrát přihlásil se samostatným příspěvkem. Pokáral ho za to nejen místopředseda sněmovny, který schůzi řídil, ale i Okamurův bývalý stranický kolega Karel Fiedler z Úsvitu, který Okamuru označil za „facebookového poslance“, neboť velmi hojně zásobuje sociální sítě příspěvky s tematikou uprchlíků. „No prostě laciné příspěvky na Facebooku je třeba vyplňovat,“ poznamenal.

mandat ( 1. října 2015 20:54 )

to je skandal. O tak zavazne veci snad ma rozhodovat cely narod a ne par zkorumpovanych politiku.Nikdo z vlady nehaji zajmy volicu a ani zajem cele republiky.Podle toho to take v te republice vypada.Je to banda a melo by byt referendum.

soudcijsoumafiani ( 1. října 2015 14:01 )

Jak ještě může ODS někoho vzrušit, i když si postavila do čela neznámého hnědého trotla. ODS a TOPáci by měly zmizet v propadliští dějin za to co předvedly v minulosti!

diella ( 1. října 2015 13:16 )

Přenos ze sněmovny jsem sledovala - z projevů ostatních poslanců za ANO nevyplývá, že by Zlatuška mluvil za jejich většinu( a to tedy burešostranu vůbec nemusím). Zlatuška hovoří VŽDY jen za své zájmy - že by kandidatura na prezidenta ? nebo alespoň europarlament ? Máme se na co "těšit".

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa