Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlické dotace obcím: Za každého cizince osm korun denně

Autor: val - 
29. září 2015
15:14

Obce, které na svém území provozují zařízení pro migranty, budou moci od státu žádat mimořádnou kompenzaci. Za každého cizince navíc dostanou osm korun na den. Lidé, kteří budou opouštět pobytová zařízení, budou mít nárok na 400 korun od ministerstva vnitra. Vyplývá to z návrhů, které v úterý doporučil přijmout sněmovní bezpečnostní výbor.

Zákon o azylu, který má zrychlit a zpřísnit azylové řízení, budou poslanci schvalovat v třetím čtení v pátek. Sněmovní bezpečnostní výbor k němu v úterý schválil několik důležitých pozměňovacích návrhů.

Jeden z nich dává obcím, kde jsou pobytová zařízení pro cizince, možnost získat od státu mimořádnou jednorázovou dotaci, jejíž výši určí vláda. „Zatím rozpočet počítá s dostatečným množstvím finančních prostředků jak na letošní rok, tak i na příští rok. Samozřejmě stále se bavíme o nějakých přiměřených číslech migrantů. Pokud by to byly miliony lidí, tak se může zhroutit naše ekonomika,“ varoval předseda výboru Roman Váňa (ČSSD).

400 korun od vnitra

Podle něj se bude také těmto obcím automaticky vyplácet osm korun na den za každého cizince. Každý, kdo bude takové zařízení opouštět, má mít u sebe alespoň 400 korun na jízdenku. Buď z vlastních prostředků, nebo je dostane od vnitra.

Pokud sněmovna a senát zákon schválí s navrženými pozměňovacími návrhy, měl by podle Váni platit od začátku příštího roku.

Dotknout by se měl i zacházení s azylanty, například jejich nárokem na zaměstnání. Dosud se mohou ucházet o práci až 12 měsíců od zahájení azylového řízení. Výbor doporučil zkrátit tuto dobu o polovinu, na šest měsíců. „Je to z toho důvodu, že pokud je to skutečně žadatel o azyl, který na něj má nárok, pak i v jeho zájmu je mít práci a nebýt přítěží českého sociálního systému,“ řekl Váňa.

Další novinkou má být zjednodušení procesu vyhošťování. „Pokud cizinec spáchá úmyslný trestný čin s trestní sazbou vyšší než tři roky, pak v podstatě automaticky to povede k zahájení procesu o jeho vyhoštění,“ uvedl šéf výboru a odmítl kritiku neziskovek, že je taková úprava v rozporu s evropským právem, neboť se podle nich přestane přihlížet k závažnosti prohřešků.

„V každém případě se stále bude přihlížet k závažnosti prohřešků a k tomu, zda ta osoba nemá vážné vazby, typicky může jít třeba o rodinu na území ČR, kdy on sám by měl být vyhoštěn, ale z důvodu pobytu jeho rodiny nakonec není,“ vysvětlil Váňa.

Video se připravuje ...
Další videa