Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Politologové o Okamurově petici: Vystoupení z EU je hysterický nesmysl

Politologové považují petici o referendu k vystoupení z EU za „hysterický nesmysl“
Politologové považují petici o referendu k vystoupení z EU za „hysterický nesmysl“  (Autor: ČTK/Blesk)
Autor: kle - 
28. září 2015
20:05

Petice o referendu k vystoupení ČR z Evropské unie, kterou inicioval Tomio Okamura, nasbírala na internetu již desítky tisíc podpisů. Politologové oslovení Bleskem znepokojené obyvatele chápou, ale opuštění EU považují za „hysterický nesmysl“.

Politické hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury dokázalo na internetu posbírat již více než 65 tisíc podpisů na petici, která žádá „parlament České republiky, aby přijal ústavní zákon umožňující občanům České republiky rozhodnout v referendu o vystoupení České republiky z Evropské unie.

Odchod z EU = nástup Ruska

Zájem lidí o petici je podle politologa Bohumila Doležala symptomem znepokojení Čechů z posledního rozhodnutí Rady EU ohledně povinných kvót pro přijímání uprchlíků. „Toto rozhodnutí považuji za nešťastné a za pokus o silový nátlak na Českou republiku,“ přiznal Blesku Bohumil Doležal. S peticí ani případným referendem však nesouhlasí. „Celý text petice neznám, ale samo uvažování o opuštění Evropské unie považuji za hysterický nesmysl. Proč? Protože pokud vystoupíme z EU, spadneme do Ruska,“ dodal.

Ani podle druhého osloveného, politologa Zdeňka Zbořila, není vystoupení naší země z Evropské unie rozumnou volbou. „Když pominu takové nepříjemnosti jako pasy a vízové povinnosti, doplatila by na to česká ekonomika,“ řekl Blesku a poukázal na provázanost české a zejména německé ekonomiky. „Naše ekonomika je navázána na zahraniční obchod s EU. Pokud bychom chtěli takový výpadek kompenzovat například obchodem s Ruskem či Čínou, museli bychom se stát jejich provincií,“ domnívá se.

Zdeněk Zbořil považuje samotné úvahy o referendu za hloupost. „Přes všechny neshody a chování několika reprezentantů několika států EU je pro nás členství výhodou. Pan Okamura si zřejmě nevšiml, že ani Václav Klaus, který má k EU velmi mnoho výhrad, není obecně proti bližší integraci,“ řekl.

Už T. G. Masaryk věděl

Desítky tisíc podpisů na petici jsou podle politologa důkazem toho, že lidé používají více srdce než rozum. „A emocionální reakce jsou velmi špatným rádcem,“ dodal k tomu. „Už Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že zhruba pět procent populace je náchylných podléhat populistům a jejich řečem o snadném a rychlém vyřešení závažných problémů.“ V krizových dobách se tato procenta nespokojenců zvyšují, ale poté opět opadají.

„Nápady pana Okamury ale považuji nejen za iracionální, ale často odporující i mé představě o ústavnosti našeho státu a vazbách na evropské partnery. Populisté umí dosáhnout omezeného úspěchu. Ovšem obecně vzato je vždy čeká rychlý pád,“ zakončil.

Rozhovor s politologem Alešem Zbořilem:

Video se připravuje ...
Další videa