Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stříbrná medaile také pro Barťáka: Spolu s vědci ocenili v Senátu herce Bartošku

Autor: ČTK - 
26. září 2015
11:26

Také herec Jiří Bartoška byl při příležitosti pondělního svatováclavského svátku pozván do Senátu, aby tam převzal stříbrnou pamětní medaili, určenou pro osobnosti z řad vědců, umělců, sportovců a dalších veřejně činných lidí. Celkem bylo oceněno 17 lidí. Kdo další?

Kromě herce Jiřího Bartošky se pamětní medaile Senátu dočkali třeba ústavní expert Václav Pavlíček, diabetolog Jaroslav Rybka nebo ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková. 

Medaile předával šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD). Připomněl, že medaile mají symbolicky ocenit lidi, jejichž práce přispívá k šíření dobrého jména ČR ve světě. Mezi laureáty kromě vědců patří osobnosti z oblasti vědy, kultury, společenského života, sportu nebo tací, kteří ve vypjaté situaci prokázali mimořádnou osobní statečnost.

Předávání stříbrných medailí za rok 2015 v Senátu: Herec Jiří Bartoška Předávání stříbrných medailí za rok 2015 v Senátu: Herec Jiří Bartoška | ČTK

Štěch upozornil, že mezi letošními laureáty převažují vědci. Uvedl, že právě jejich práci je třeba vyzdvihnout. Vlády podle něho nevěnovaly v uplynulých desetiletích dostatečnou pozornost podpoře výzkumu a vzdělanosti. "I když se stav zejména v posledních měsících lepší, zásadní systémová změna zatím bohužel nenastala," podotkl Štěch.

Slavnostní ceremoniál se letos konal už počtvrté. Ústavní expert Pavlíček v děkovné řeči zdůraznil význam připomínání svatováclavského svátku, který odkazuje na počátky české státnosti. "Takovéto dávné tradice je vhodné připomínat právě v době, kdy mnohé státy, které nejsou zakotveny v dějinách nebo jejichž občané svému státu zlhostejněli, vlastní státnost a symboly státu dehonestují, rozpadají se," uvedl Pavlíček. 

Předávání stříbrných medailí za rok 2015 v Senátu: Ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková Předávání stříbrných medailí za rok 2015 v Senátu: Ředitelka České asociace paraplegiků Alena Jančíková | ČTK

Oceněni byli např. fyzik a zakladatel elektronové mikroskopie v někdejším Československu Armin Delong, bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Zdeněk Havlas, vedoucí oddělení virové a buněčné genetiky při Ústavu molekulární genetiky Jiří Hejnar, odborník v oblasti analytické chemie Pavel Jandera či jedna z vůdčích osobností české makromolekulární chemie Karel Ulbrich. Medaili si převzal také expert v oblasti družicových navigačních systémů a jeden ze zakladatelů družicové navigace v Československu František Vejražka.

Z lékařů byli spolu s Rybkou vyznamenáni neurofyziolog Josef Syka a expert v oblasti klinické biochemie Josef Hyánek, který se věnuje dědičným poruchám metabolismu. Mezi vyznamenanými se našly i ženy. Kromě Jančíkové medaili obdržela rovněž historička Milena Lenderová a chemička Jana Roithová. Ceremoniál ukončil svatováclavský chorál v podání chlapeckého pěveckého sboru Boni pueri.

arne127 ( 26. září 2015 19:11 )

To je zlý sen parazitující Bartoška dostal stříbrnou medaili Senátu.To užmůžete dát každému.Tenhle člověk si spíše zaslouží kriminál za tu nehodu co mu dal milost Venca pivař

ejvm1712 ( 26. září 2015 12:53 )

Šmarjá za co bude oceněn ten hnusnej věčně hulící zarostej a nechutnej Bartoška,co rok co rok parazituje na Karlovarským festivalu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa