Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rudé trenky zbořily na Hradě důvěru. Šéf Zemanovy ochranky chce jinam

Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. září 2015
16:20

Padla první hlava. Akce skupiny Ztohoven, která po lešení vyšplhala na střechu Hradu a vyvěsila tam rudé trenky, už má dopad na ochranku prezidenta Zemana. Šéf ochranné služby Petr Dongres pociťuje ztrátu Zemanovy důvěry, prezident totiž žádal jeho odvolání. A Dongres se tak raději rozhodl požádat o přeložení k jiné části Policie ČR. Policejní prezident Tuhý mu vyhověl. Co na to Zeman?

Rudé trenky nad Pražským hradem zbořily důvěru mezi prezidentem Zemanem a šéfem Útvaru pro ochranu prezidenta Petrem Dongresem. Zeman žádal jeho odvolání, sám ho vyhodit nemohl.

Vedení policie se však za Dongrese postavilo. „Žádné rozhodnutí nepadlo jak ve vztahu k nějakému propuštění, tak případně k odvolání z funkce,“ uvedl ve čtvrtek na brífinku policejní prezident Tomáš Tuhý, který se ve čtvrtek s Dongresem sešel. „Oznámil mi, že cítí, že to, co proběhlo v médiích, jasně ukazuje na stav, že hlava státu – prezident ČR – svému šéfovi ochranky nedůvěřuje. A že za těchto podmínek by tam zřejmě nechtěl pracovat,“ prozradil Tuhý.

Společně pak řešili jiné využití Dongrese ve struktuře Policie ČR. „Přijímám jeho nabídku a jeho žádost o převelení do jiné struktury Policie ČR a věřím, že jeho zkušenosti, které má z 21 let u ochranné služby a útvaru prezidenta  republiky, plně využijeme,“ dodal Tuhý.

Vyšetřování incidentu přitom dál probíhá. Samotnou skupinu Ztohoven pobavilo, v jak velké míře se bezpečnostní složby pochybením zabývají. „Je zajímavé číst, jak reagují státní složky na celý incident. Je vidět potřeba toho, aby někdo byl postižen a aby padaly hlavy,“ uváděl na tiskovce skupiny její mluvčí s pseudonymem Petr Žílka. Vedle toho skupina zveřejnila i video, jak se přesně na střechu Hradu po lešení dostala.

Dongres: Osobní zodpovědnost necítím

K incidentu se vyjádřil i sám Dongres. „Za daný incident v žádném případě necítím osobní zodpovědnost, na druhou stranu je mi jasné, že žádný ředitel ochranné služby nemůže svou pozici vykonávat bez důvěry chráněné osoby, a právě z toho důvodu dávám svoji funkci k dispozici,“ uvedl na policejním brífinku.

„Právě z toho důvodu dávám svoji funkci k dispozici,“ dodal Dongres. Nedůvěru prezidenta prý začal vnímat až od osudného sobotního večera, kdy nad Hradem zavlála falešná standarta.

Ve funkci má Dongres zůstat do konce září, od 1. října ho pak nahradí vedoucí 2. odboru útvaru Vladimír Mach. Dongrese se zastal i náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. „Cítím povinnost říct, že si ho vážím jako profesionála, jako velice schopného manažera a jako výborného morálně čistého člověka. Velice si vážím jeho rozhodnutí, protože bez důvěry hlavy státu těžko může svoji službu šéf jeho ochranky dobře vykonávat. Vztah tam musí být vzájemně dobrý,“ podotkl Vondrášek.

„Praotec“ Zeman: Budou padat další hlavy

Miloš Zeman se k Dongresově přeložení vyjádřil na závěr návštěvy Moravskoslezského kraje. „Kromě pana Dongrese nese odpovědnosti i šéf Hradní stráže. A samozřejmě že po rezignaci pana Dongrese budou následovat i další buď rezignace nebo odvolání,“ zmínil prezident Zeman.

Celý komentář Milože Zemana si pusťte na videu:

Video Prezident Miloš Zeman k odstoupení šéfa své ochranky Petra Dongrese. Padat prý budou i další hlavy. - Blesk / Karel Janeček
Video se připravuje ...

A navrch přidal přirovnání kauzy rudých trenek k Jiráskovu příběhu Durynka a Neklana. „Chtěl bych vám citovat Aloise Jiráska, Staré pověsti české: Durynk si mohl naprosto svobodně vybrat, zda chce být sťat, skočit ze skály a nebo se oběsit na olši. Stejně tak lidé, kteří odpovídají za selhání ochrany Pražského hradu si mohou svodobně vybrat, zda budou sami rezignovat, nebo zda budou odvoláni,“ dodal Zeman.

Ve známém příběhu chtěl přitom Durynk pomoci Neklanovi a zabil jeho oponenta Zbyslava. Uřízl Zbyslavovi hlavu a přinesl ji na Hrad. Neklana to však rozčílilo a nechal na Durynkovi, aby si vybral trest. Durynka pak našli oběšeného na olši.

Ochrana Hradu se má zlepšit

Náměstek Vondrášek přitom na tiskovce zmínil, že je vlastně rád, že k akci Ztohoven došlo. Mělo by to prý urychlit hledání řešení novějšího zabezpečení Hradu. „Dlouhodobě vedeme s Armádou ČR a Pražským hradem diskuzi, jakým způsobem efektivně chránit Pražský hrad,“ říkal totiž na tiskovce policejní prezident Tuhý.    

A připomínal, že na ochraně Hradu spolupracují tři složky. „Vnější ochrana Pražského hradu je v gesci Hradní stráže, což je resort Armády ČR. Policie ČR má na starost ten vnitřní perimetr a zároveň osobní ochranu prezidenta republiky,“ uvedl Tuhý s tím, že koordinátorem je bezpečnostní odbor Pražského hradu, který spadá pod hradní kancelář.

Tuhý se zatím stihl seznámit s předběžnými výsledky vyšetřování. Podle nich vnímá, „že policie a její reakce v danou chvíli byla v pořádku“. Upozornil však, že se pokračuje v detailní kontrole, a tak nevyloučil, že nakonec bude vyvoláno „V tuto chvíli vnímám, že policie i při tomto incidentu hrála významnou roli. Pachatelé byli zadrženi a probíhá další vyšetřování incidentu,“ podotkl Tuhý a pochválil „pružnou reakci“ policie při návratu jednoho z členů Ztohoven na místo činu v pondělí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lev1 ( 1. října 2015 07:12 )

Vtipnější než STO-HOVEN je ukázka Havlových humanitárních bombarďáků a pemprsek knížepána

eliska963852 ( 25. září 2015 12:58 )

4. Mynář dlouho podvodně natahoval čas a oddaloval žádost o prověrku, protože tušil, že může mít problém. To těžko mohl udělat bez posvěcení Zemana. 5. Zdroje z Národního bezpečnostního úřadu potvrzují, že je velmi neobvyklé a nestandardní, když osoba, která žádá o prověrku, celý proces natahuje a komplikuje. Opět nemožné bez dohody se Zemanem. 6. Mynář celá léta lže o některých svých pochybných podnikatelských aktivitách, a to ví i Zeman. 7. Kancléř Mynář tvrdí, že kvůli absenci prověrky se nemohl zúčastnit některých jednání, ale pravda to není, protože podle informací z Hradu i tak dostává od jiných lidí některé utajované informace a sedí se Zemanem na zahraničních cestách u jednání s hlavami států. 8. Zeman nikdy jednoznačně nekritizoval konfliktní věci, které s Mynářem přímo souvisejí. Třeba nákupy různých domů v Praze. A ty mohly prověrku ovlivnit. 9. Zeman měl odvolat už dávno Mynáře, ale pořád se jen vymlouval, že není v případě prověrky jasno. Jenže prezident o výsledku už nějakou dobu ví, protože ho o něm informoval šéf NBÚ. Přesto nekonal. 10. Nejhorší je, že Zeman a Mynář už ani asi nevnímají, že pořád v této kauze lžou. Dokonce ji není schopen vysvětlit ani brouk Pytlík Pražského hradu, mluvčí Jiří Ovčáček.

tgbg ( 25. září 2015 11:02 )

Měli na ty trenky namalovat Putlerovu řiť.

misha46 ( 25. září 2015 09:56 )

Takovy policejni manazer, by v soukromem sektoru skoncil pro neschopnost na Uradu prace.

tgbb. ( 24. září 2015 22:17 )

Ty trenýrky by tam měly viset oficiálně. Lépe odpovídají úrovni osazenstva. Hradní pán vyžívající se v oplzlostech, komoří, který bez prověrky na funkci nemá nárok...Ty trencle by měly být ještě potřísněné stolicí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa